17.03.2022, 15:30

З 2023 року Польща має намір відмовитися від російського газу

газ

31 грудня поточного року у Польщі закінчується довгостроковий контракт на покупку російського газу. Продовжувати цей контракт уряд країни не буде.

Про це заявив у четвер, 17 березня, уповноважений уряду Польщі зі стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський в ефірі радіо RMF FM, передає Час Пік.

"Довгостроковий контракт спливає у грудні цього року. Більше купувати газ у російських постачальників ми не будемо", - сказав Наїмський.

В енергобалансі Польщі російський газ займає приблизно 50%. Проте польський уряд упевнений, що зможе його замінити. У енергетичної компанії PGNiG є портфель контрактів, які замінюють газ із росії, а оператор газотранспортної системи Gaz-System завершує необхідні проєкти, щоб його можна було доставити. Крім того, планується ввести в експлуатацію газопровід Baltic Pipe з Норвегії через Балтійське море, завершується будівництво інтерконекторів з Литвою та Словаччиною. Є також термінал у Свиноуйсьці для прийому зрідженого газу.

За словами Наїмського, газ з інших джерел не буде набагато дорожчим, ніж російський, оскільки Європа - частина глобального ринку і рано чи пізно ціни стабілізуються.

"Одним словом, ми будемо готові", - додав Наїмський.

Читайте також: Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до ООН закрити небо над Україною

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: