21.06.2022, 08:59

Литва відрізала транзит до Калінінграда: у Кремлі незадоволені та вимагають зняти блокаду

Иллюстративное фото / Открытый источник

РФ перейшла до відкритих погроз Литві та НАТО через транспортну блокаду Калінінграда. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав рішення Литви щодо блокування транзиту безпрецедентним та незаконним. У МЗС Литви відповіли.

З 18 червня Литва ввела заборону на залізничні перевезення своєю територією товарів, які потрапили до списку санкцій ЄС. Калінінградська область, ізольована від Москви, залежить від вантажів з інших регіонів РФ. Перекриття транзиту Литвою позбавить область близько 40-50% товарів, що імпортувалися, повідомляє Час Пік.

20 червня до Міністерства закордонних справ РФ була викликана тимчасово повірена у справах Литви Віргінія Умбрасане. Їй висловили рішучий протест із-за рішення Вільнюса перекрити транзит товарів та висунули ультиматум негайно зняти блокаду з Калінінграда.

"Якщо найближчим часом вантажний транзит між Калінінградською областю та іншою територією Російської Федерації через Литву не буде відновлено в повному обсязі, то Росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів", - йдеться в офіційній заяві МЗС РФ.

У МЗС Литви вручили тимчасовому повіреному у справах РФ Сергію Рябоконю ноту з роз'ясненням щодо обмежувальних заходів ЄС до деяких категорій товарів, що прямують транзитом до Калінінграда.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що введена Литвою заборона на транзит вантажів до Калінінграда стосується лише товарів, що перебувають під санкціями Євросоюзу.

"По-перше, це не рішення Литви. Це – європейські санкції, які набули чинності 17 червня, і зараз залізниці застосовують санкції та повідомляють своїх клієнтів, що з 17 червня всі товари списку санкцій – сталь, та інші товари із залізняку , більше не транспортуватиметься через Литву. Це робиться у консультаціях та відповідно до керівних принципів Єврокомісії", – пояснив Ландсбергіс.

Губернатор Калінінградської області Антон Аліханов зазначив, що під заборону залізничного транзиту потрапляє до 50% номенклатури вантажів, які раніше поставлялися з РФ. Це, зокрема, вугілля, будівельні матеріали, метали, новітні технології та багато іншого. Алиханов пообіцяв розробити "заходи у відповідь", які повинні торкнутися "транспортного комплексу" країн Балтії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначає, що РФ не має права загрожувати Литві та Москві нема кого звинувачувати в тому, що трапилося, крім самої себе.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що спроби Кремля загрожувати Литві – це виклик для ЄС та НАТО. Він закликав західних партнерів зберегти стійку позицію та не йти на поступки РФ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк