15.02.2024, 07:27

Країни Балтії активно готуються до можливого вторгнення РФ, - The Times

страны балтии

Балтійські країни активно готуються до можливого вторгнення РФ і зміцнюють тисячокілометрову ділянку своїх східних кордонів. У військовому плані ця ділянка флангу НАТО є найбільш вразливою.

З такою заявою вийшов матеріал у ]]>The Times]]>, передає Час Пік.

Військові Литви, Латвії та Естонії зміцнюють межі так званої "лінії оборони Балтії". Вона складається з загороджень та бункерів, а також фортифікаційних споруд та понад тисячі бетонних укриттів. Укріплений кордон розділятиме країни Балтії та РФ, Білорусь та мілітаризований російський анклав Калінінград.

Зокрема, Естонія планує витратити близько 60 млн євро на будівництво 600 оборонних споруд уздовж кордону з РФ. Заступник міністра оборони країни Сюзан Ліллевалі зазначив, що кожен бункер матиме площу близько 37 квадратних метрів, у ньому зможуть розміститися близько 10 солдатів, і його буде захищено від артилерійських ударів. Також поблизу будуть склади з боєприпасами, протитанкові міни, рови, колючий дріт та бетонні піраміди, відомі як "зуби дракона".

За інформацією естонської розвідки, РФ має намір подвоїти кількість військ поблизу кордонів з балтійськими країнами. Крім того, розвідка вважає, що Кремль має намір створити новий армійський корпус, який базуватиметься в Петрозаводську, на північний схід від Санкт-Петербурга, і прикриватиме кордон з Фінляндією.

Литовські військові вважають, що зміцнення допоможуть уповільнити просування сил противника і направити його до районів, де НАТО зможе дати відсіч на вигідніших умовах.

"Будівництво цієї укріпленої лінії, безсумнівно, вимагатиме часу та ресурсів, але її ефективність очевидна у війні в Україні, де війська не здатні ефективно прорвати перешкоди та захопити значну територію", - наводить видання слова офіцера литовської армії та наукового співробітника Балтійського інституту передових технологій у Вільнюсі Донатаса Палавеніса.

За його словами, країни Балтії не мають глибини оборони для затримки противника, тому боротьба вестиметься за кожен сантиметр. Це вимагатиме створення штучних перешкод та укріплень для мінімізації втрат. За оцінками міністерства оборони Естонії, для захоплення таких позицій противнику знадобиться в 4-7 разів більше людей, ніж без таких укріплень.

За даними видання, країни Балтії особливо зацікавлені в позбавленні РФ можливості створити власну оборону на будь-якій захопленій нею території. Експерти детально вивчають війну в Україні, проаналізували причини неуспішного контрнаступу ЗСУ, а також фактори, які не дозволяють армії РФ просуватися до центру країни.

"За цим стоять усілякі заходи протидії: рови, ряди "зубів дракона", мінні поля. Все працює", - упевнені експерти.

Читайте також: Окупанти повідомили про перше зафіксоване застосування бомби GLSDB в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк