07.08.2024, 20:52

Просування ЗСУ у Курській області РФ: що відомо про ситуацію наразі

курская область

У Курській області РФ відбуваються дивні речі. Російська сторона заявляє про те, що низка населених пунктів перебуває під контролем ЗСУ, а Україна мовчить.

Час Пік зібрав у мережі актуальну інформацію про те, що зараз відбувається у Курській області РФ.

Ситуація у Курській області РФ

Оскільки Генштаб та Міноборони України зберігають інформаційну тишу, оцінити масштаби просування ЗСУ складно. Деякі моніторингові та російські ресурси повідомляють, що просування української армії вглиб Курської області може досягати 25 км. Станом на ранок повідомлялося про контроль ЗСУ над більш як 10 населеними пунктами. Ймовірно, що контроль розширився протягом дня.

Зокрема, з'явилася інформація про захоплення ЗСУ Суджі.

Судячи з відео, що з'являються у мережі, російські військові активно здаються у полон. Як коментують самі росіяни, Суджинський район росіяни не контролюють.

Що кажуть у Міноборони РФ

Керівник Генштабу РФ Валерій Герасимов рапортував, що "просування ЗСУ на Курському напрямку було зупинено". За його словами, втрати ЗСУ становили понад 300 осіб, проте жодних підтверджень цьому немає. Тим більше що після заяв Герасимова про зупинення операції інформації не надходило.

Реакція Європи та США

Представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано ]]>заявив]]>, що Україна "має законне право захищатися, у тому числі завдаючи ударів по агресору на його території".

"ЄС продовжує повністю підтримувати законне право України на захист від російської агресії та її зусилля щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності", - заявив Стано.

У США позиція трохи інша. За інформацією видання Bloomberg, координатор Ради нацбезпеки Білого дому Кірбі заявив, що США не змінили свою політику щодо дозволу Україні використовувати американську зброю "для протидії безпосереднім загрозам, що виникають по той бік кордону". За його словами, офіційні особи "зв'яжуться з українськими колегами, щоб краще зрозуміти ситуацію". Про діалог Києва та Вашингтона нічого невідомо.

Читайте також: Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк