05.07.2021, 15:47

СБУ заблокувала активи всіх 174 "контрабандних компаній", що потрапили під санкції РНБО

Марина Началова | Всі новини автора
сбу

За ініціативи СБУ заблоковано активи всіх 174 «контрабандних компаній» до яких запровадила санкції РНБО.

Про це повідомив прес-центр СБУ, передає Час Пік.

За ініціативи СБУ всім 174 юридичним особам-фігурантам санкційних списків РНБО заблоковано активи. 20 підприємствам, до яких застосовано санкції, зупинено дію дозволів на брокерську діяльність, п’яти - зупинено дозволи на експлуатацію митних складів, а три підприємства виключено з переліку місць доставки.

Саме СБУ подала пропозиції РНБО щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у межах боротьби Служби із системною контрабандою. 

У першому півріччі 2021 року СБУ вилучила предметів контрабанди і виявила порушень митних правил на 207,6 млн грн. Вилучення відбувалися у межах 53 досудових розслідувань. Серед предметів контрабанди, зокрема: зброя, заборонені речовини, деревина, культурні цінності тощо.

Так СБУ попередила контрабанду культурних цінностей до ЄС, організовану групою контрабандистів, які переправляли «товар» іноземним замовникам через міжнародний поштовий сервіс, вказуючи у деклараціях недостовірну інформацію. Правоохоронці вилучили колекцію предметів старовини на майже мільйон доларів США.

Крім того Служба викрила членів злочинної організації, які займались незаконним придбанням, видобутком, переробкою та збутом бурштину до країн Близького Сходу та Східної Азії. Під час проведених 67 обшуків у Києві, Рівненській та Київській областях вилучено:

  • понад 1 тонну бурштину-сирцю;
  • майже 500 кг готових виробів з бурштину; обладнання для обробки;
  • готівку: 130 тис. доларів США та 30 тис. євро;
  • мобільні термінали із встановленим спеціальним програмним забезпеченням для продажу «елітного бурштину»;
  • чорнові записи щодо обсягів незаконного бізнесу і клієнтів;
  • 40 мотопомп із пожежними рукавами та 2 автотранспорти.

У межах протидії корупції на митному кордоні СБУ розпочала 33 досудові розслідування. Наразі 40 особам повідомлено про підозру.

Наприклад, повідомлено про підозру в.о. начальника Східної митниці, начальнику управління забезпечення протидії митним правопорушенням цієї ж митниці, начальнику МП "Лисичанськ" і його заступнику, які у складі організованої групи налагодили систематичне вимагання й одержання неправомірної вигоди. Посадовці вимагали гроші від представників комерційних структур, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, за неперешкоджання у митному оформленні вантажів.

Також повідомлено про підозру трьом працівникам одного з прикордонних пунктів Житомирського прикордонного загону, які «кришували» незаконне переправлення з Республіки Білорусь тютюнові вироби. Продукцію ввозили в Україну через так званий «зелений кордон» у межах Сарненського району Рівненської області.

З початку 2021 року судові вироки отримали 10 посадовців Держприкордонслужби, митних і контролюючих органів.

Читайте ще: Українські АЗС реалізують небезпечне паливо: експерти розповіли, де не варто заправлятися

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: