Задоволення з наслідками: чим труять українців виробники солодощів
Через українські ринки, магазини та супермаркети реалізується маса продуктів харчування, харчуватися якими категорично не можна. Наприклад, великі проблеми можуть чекати ласунів.
Про це розповів в ефірі "Україна 24" виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, передає Час Пік.
Експерт поділився своїми "знахідками" під час перевірок в одному з міст України.
"Люди йдуть, купують, щоб розслабитися, але там їх чекає катастрофа. Був в Одесі з перевірками: заходжу в магазин на Привозі, все красиво, хороший асортимент. Коробку піднімаю - 4 дні прострочення. Читаю склад, написано "Київські солодощі", але місто-виробник Харків", - повідомив про невідповідність Несміянов.
Але найстрашніше те, що в складі суцільні Е102, Е110, Е122, Е124. Експерт вважає, що після такого маркування на солодощах необхідно робити позначки про небезпеку для здоров'я, як на пачках сигарет (наприклад, "впливає на активність і увагу дітей", "викликає алергічні реакції"). При цьому ціна на продукти розходиться з їх якістю.
"Питання до Держпродспоживслужби: хто перевіряє маркування? Закон про маркування ввели, про якість і безпеку продуктів ввели, а людям все одно ось це продають", - задається питанням Несміянов.
Більш того, деякі виробники хитрують і звичні "Е" приховують за складними хімічними термінами, типу "сорбат калію", "уротропін".
"Коли купуєте солодощі, дивіться, яка кількість емульгаторів використовувалася, що використовувалося як замінник какао-масла, що замість цукру, читайте склад... Соєвий лецитин в добавках, навіть якщо цукерки красиві та презентабельні", - додав експерт і порекомендував українцям готувати печиво вдома.
Читайте також: Синоптик детально розповів, якою буде осінь в Україні цього року
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |