23.11.2021, 21:31

У МОЗ назвали небезпечний симптом COVID-19, який часто дає про себе знати

маска

Серед ускладнень перенесеного COVID-19 дослідники все частіше називають тромбоз. Щоб захистити себе, необхідно пройти вакцинацію.

Про це повідомили в МОЗ України в Facebook, передає Час Пік.

У відомстві нагадали, що тромбоз - це стан, за якого у людини утворюються згустки крові в судинах. Тромб може бути як венозним, так і артеріальним. Найчастіше згустки крові утворюються в глибокій вені ноги і можуть пересуватися по кровоносних судинах, потрапляти в легені, що призводить до смерті.

"Задишка, часте дихання, біль у грудях, швидкий пульс, запаморочення та втрата свідомості можуть бути ознаками і симптомами тромбоемболії легеневої артерії", - зазначили в МОЗ.

На виникнення тромбозу впливають: куріння, малорухливий спосіб життя, ожиріння, вагітність, варикозне розширення вен. Крім того, - онкологічні захворювання, хірургічні операції, тривале перебування на лікарняному ліжку.

"В даний час все частіше з'являються наукові підтвердження про порушення функції згортання крові, яка призводить до утворення тромбів у хворих COVID-19. Окремі дослідження стверджують, що тромбоемболія легеневої артерії присутня у більше половини померлих в результаті COVID-19. Ще одне дослідження, проведене у Франції та Нідерландах, свідчить, що близько 20-30% пацієнтів, які важко перенесли коронавірусну хворобу, мають тромботичні ускладнення", - повідомили у відомстві.

Щоб запобігти ймовірності утворення тромбів як можливого ускладнення після коронавірусу - необхідно пройти курс вакцинації.

Читайте також: В Україні скоротили термін дії сертифікатів про одужання від коронавірусу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк