30.11.2021, 14:35

6 регіонів України відповідають "жовтій" карантинній зоні, але їх досі не вивели із "червоної": у чому причина?

Марина Началова | Всі новини автора

Епідемічна ситуація з коронавірусом в Україні покращується вже третій тиждень, показники низки областей давно відповідають жовтій зоні, але формально вони досі перебувають у червоній.

Згідно з інформацією на сайті МОЗ, на сьогоднішній день лише 4 області перебувають у жовтій зоні і 2 - у помаранчевій, передає Час Пік.

У кількох областях індикаторні показники вже давно відповідають жовтій зоні, але Державна комісія ТЕБ та НС не поспішає виводити їх із червоного рівня. Зокрема, це м. Київ, Луганська, Львівська, Одеська, Рівненська та Херсонська області.

В уряді ще півмісяця тому говорили про те, що Луганська та Херсонська області "найближчим часом" можуть бути виведені з червоної зони, проте цього досі не сталося.

Минулого тижня з'явилася інформація, що виведення з червоної зони Луганської та Львівської областей було відкладено на прохання місцевих адміністрацій. Пізніше голова Луганської ОДА Сергій Гайдай заявив, що Луганщина перейде до "жовтої" зони карантину, але обмеження залишаться ті ж самі.

Сьогодні голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький ]]>написав ]]>у Фейсбуці, що кілька областей за епідеміологічними показниками могли б вийти з червоної зони, але не поспішають цього робити "через ризик повторного погіршення епідеміологічної ситуації".

Водночас, керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко називає дещо іншу причину затягування виведення областей із червоної зони.

"Зараз є 6 регіонів, які готові вийти з червоного рівня епіднебезпеки. Але комісія ТЕБ та НС ці регіони не виводить. Потенційно причиною може бути те, що зараз оновлюється карантинна постанова, щоб виводити регіони відповідно до нових карантинних індикаторів або обмежень", - заявив він під час онлайн-брифінгу.

Йдеться про зміни до постанови №1236, які сьогодні нарешті роз'яснили у МОЗ. З 6 грудня посилюється карантин у жовтих зонах – зокрема, відвідувати громадські заклади та масові заходи можна буде лише з ковід-сертифікатами чи негативними тестами. Цілком імовірно, що вихід регіонів із червоної зони почнеться лише після цієї дати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк