16.12.2021, 17:30

Верховна Рада прийняла антитютюновий закон: що тепер чекає курців

сигареты

У четвер, 19 грудня, Верховна Рада внесла зміни до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну. Зокрема, законом забороняється продаж ароматизованих та міцних сигарет, а електронні сигарети прирівнюються до звичайних.

Відповідний проєкт закону № 4358 у другому читанні підтримали 317 депутатів, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Так, відповідно до директиви 2014/40/ЄС закон вводить заборону на продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукеркові, ментолові тощо) тютюнових виробів та електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів.

"Такі вироби залучають дітей і молодь до початку куріння, створюючи помилкове враження про наслідки вживання тютюнових виробів", - йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Крім того, документ забороняє продаж сигарет, в яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в димі однієї сигарети перевищують:

  • нікотину - 1 мг,
  • смоли - 10 мг,
  • монооксиду вуглецю - 10 мг.

Електронні сигарети прирівнюються до звичайних, а це означає, що курити їх в громадських місцях також заборонено. Реклама та стимулювання продажів електронних сигарет і рідин до них неприпустимі.

Тепер попередження про шкоду куріння займатиме не 50% пачки сигарет, а 65% з обох сторін.

Читайте також: Третє щеплення від COVID-19 може стати в Україні обов'язковим

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: