23.12.2021, 16:01

Жінок більшості професій зобов'яжуть стати на військовий облік: у Міноборони розповіли, коли і як почнуть карати за відмову

военный учет

В Україні затвердили перелік професій, представниць якого зобов'яжуть стати на військовий облік. Він включає в себе практично всі професії, представлені на ринку праці. Чи означає це, що всіх жінок тепер будуть призивати на службу, як і з якого часу почнуть карати порушниць?

На всі питання під час брифінгу відповів начальник управління персоналу Командування Сухопутних військ ЗСУ Ярослав Горбач, передає Час Пік.

Жінки яких професій повинні з'явитися у військкомати?

17 грудня набрав чинності наказ Міністерства оборони №313 про перелік спеціальностей, після отримання яких жінки беруться на військовий облік. У цьому переліку опинилися практично всі професії, представлені на ринку праці України. Мова йде не тільки про технічні або інженерні спеціальності, але також і бібліотекарів, жінок, зайнятих у сфері громадського харчування, банківської справи, малярів, фармацевтів, музейних працівниць тощо. З повним переліком можна ознайомитися за посиланням.

Закон поширюється на українок від 18 до 60 років. Вони також повинні будуть пройти медкомісію, тобто вирішальним фактором, який може вплинути на наявність військового квитка, може стати стан здоров'я.

До якого часу жінки повинні стати на військовий облік?

За словами Горбача, терміни взяття на військовий облік вже визначені - це кінець 2022 року.

"Керівним складом Збройних сил України проаналізовано, прийнято рішення щодо реалізації взяття на військовий облік військовозобов'язаних жінок. Визначено терміни - до кінця 2022 року провести цю роботу... До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, установи, організації, де працюють жінки, які повинні стати на військовий облік, а також самі жінки, які повинні ставати на військовий облік, до тих пір, однозначно, не будуть притягуватися ні до якої відповідальності", - заявив Горбач.

Обійтися без безпосереднього відвідування військкомату навряд чи вийде, оскільки стати на облік онлайн поки можливості немає.

Що буде, якщо на військовий облік не стати?

Жінки, які відмовляться відвідати військкомати, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Сума штрафу складе 510-850 гривень. При працевлаштуванні жінки повинні будуть пред'явити документ про взяття на військовий облік. Очевидно, роботодавці будуть зацікавлені в тому, щоб в колективі працювали фахівці, які відвідали військкомат, керівників підприємств або організацій, які сприятимуть ухильницям або ігноруватимуть ситуацію загрожує штраф у розмірі від 5100 до 8500 гривень.

Для чого це потрібно?

Як пояснив начальник управління персоналу Командування Сухопутних військ ЗСУ, метою є приведення обліку "людських ресурсів" до вимог чинного законодавства.

"В результаті ми будемо мати чітку кількісну цифру, чітке уявлення про наявні дефіцитні військово-облікові спеціальності, які, в разі необхідності, в майбутньому можуть бути використані надалі для оборони нашої держави", - сказав Горбач під час прес-конференції.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк