12.05.2022, 17:41

Підтримка переселенців: на які види допомоги можуть розраховувати ВПО

переселенцы

Українці, які постраждали внаслідок бойових дій та були змушені залишити свої будинки, можуть розраховувати на шість видів грошової допомоги від міжнародних організацій.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій оприлюднило перелік видів грошової допомоги, на яку можуть розраховувати переселенці, передає Час Пік.

На яку допомогу можуть розраховувати ВПО?

1. Фінансову підтримку особам, які постраждали від війни, розпочала Місія Комітету Червоного Хреста спільно з Товариством Червоного Хреста України. Сума грошової допомоги складає 2500 грн на особу. Звертатися з окремою заявкою не потрібно - допомога надаватиметься разом із допомогою від держави. Пріоритет надається особам, переміщеним із громад, які постраждали внаслідок бойових дій.

2. Діє також програма від ЮНІСЕФ. Вона передбачає надання допомоги незалежно від статусу ВПО у сумі 2200 грн на особу, але не більше ніж для п'яти членів сім'ї у разі, якщо вони:

  • мають троє та більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла 2-річного віку;
  • мають двоє та більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

Щоб подати заявку, необхідно зареєструватися на сайті register.unicef.org.

3. ВПО, які виїхали на територію Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської Тернопільської, Хмельницької або Івано-Франківської областей, можуть подати заявку на тримісячну грошову допомогу у розмірі 2200 грн від Агентства ООН у справах біженців.

4. Крім того, грошова допомога для переселенців, які тимчасово проживають у Вінницькій та Рівненській областях, надається згідно з Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Сума виплат - 2200 грн, але не більше 6600 грн на сім'ю. Допомога нараховується автоматично всім громадянам, які зареєструвалися як ВПО та подали документи на отримання допомоги від держави на проживання.

5. Міжнародна організація з міграції запустила програму грошової допомоги для ВПО у сумі 2200 грн. На даний момент програма діє на території Закарпатської та Вінницької областей. Для отримання допомоги необхідно зареєструватися як ВПО. Пріоритет надається найуразливішим групам населення.

6. Норвезька рада у справах біженців запустила проєкт багатоцільової допомоги для ВПО. Щоб отримати допомогу, необхідно зареєструватися за допомогою чат-бота в WhatsApp, відправивши на номер 0800609844 повідомлення з текстом "NCR".

Зазначається, що допомогу у розмірі 2200 гривень на місяць можна отримати лише від однієї організації, яка реалізує програму ООН. Це один і той самий вид допомоги, який здійснюють різні агентства.

Читайте також: В Україні оновили список територій, переселенці з яких отримають допомогу від держави

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк