22.06.2022, 16:42

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть отримати до 30 тис. євро компенсації: як подати заяву

еспч

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть отримати від 5 до 30 тисяч євро компенсації, подавши заявку до Європейського суду з прав людини.

Як та в яких випадках це можна зробити - розповість Час Пік.

Хто може подати заявку на одержання виплати?

ЄСПЛ визначив орієнтовний перелік ситуацій, які дають право звернутися за допомогою:

  • пошкоджене житло;
  • загибель родича;
  • поранення;
  • незаконне позбавлення волі (полон);
  • тортури;
  • насильницьке зникнення родича.

Зазначається, що кожна заява дуже важлива, оскільки вона не лише дозволить отримати компенсацію, а й досягти засудження дії агресора та припинити нові злочини.

Заяву можна заповнити за родича за наявності доказів спорідненості. При цьому необхідно вказати та обґрунтувати, чому заявник не може підписати заяву самостійно.

Суд розглядає справи безкоштовно, тому заявнику нічого платити не потрібно. На нього лягають лише витрати на пересилання документа до Франції. На початковому етапі розгляду справи адвокат не знадобиться.

Як подати заяву?

Необхідно ]]>перейти за посиланням]]> на сайт ЄСПЛ та заповнити заяву. Далі слід завантажити, роздрукувати та підписати документ. Рекомендується звернутися до найближчого відділення "Укрпошти", де заяву допоможуть надіслати до ЄСПЛ.

"Ймовірність отримання компенсації досить висока. У 2021 році ЄСПЛ визнав порушення прав людини більш ніж у 90% справ проти Росії", - наголошують у судовій інстанції.

Читайте також: Програма "єРобота": Українці можуть отримати безповоротні гранти до 250 тисяч грн на запуск бізнесу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк