20.01.2024, 20:38

Коли українці, які виїхали через війну до інших країн, почнуть повертатися: прогноз

беженцы из украины

Українці, які виїхали через війну в інші країни, можуть почати повертатися до великих міст (Київа, Харкова, Одеси), як тільки стане більш-менш безпечно.

Прогноз щодо повернення біженців озвучила доктор економічних наук, завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень Людмила Черенько в інтерв'ю "]]>РБК-Україна]]>", передає Час Пік.

"Якість життя - це більш суб'єктивне відчуття. Можу судити на думку людей, яких я знаю, що перебувають за кордоном. Коли вони озвучують аргументи, чому вони хочуть повернутися з дуже маленькою дитиною вже в березні, то там зовсім нелогічні пояснення, на рівні психоемоційного сприйняття", - розповіла Черенько.

За словами експерта, за кордоном українцям багато не подобається, зокрема у Німеччині.

"Мені здається, що більшість біженців повернуться, як тільки у нас стане безпечно. Є категорія людей, які раніше мали намір жити за кордоном, а війна їх підштовхнула. Але ті, які реально тікали від обстрілів, можуть повернутися", - прогнозує Черенько.

Вона вважає, що підвищення рівня безпеки у великих містах, з яких переважно виїжджали люди (Київ, Харків, Одеса), призведе до їхнього повернення. Причина в тому, що більшість українців за кордоном себе не знайшли.

"Сьогодні важко прогнозувати повернення, тому що все залежить від війни. Тут основний фактор - безпека", - наголосила експерт.

Читайте також: Не лікують, а калічать? 5 популярних ліків з аптеки, які можуть зробити тільки гірше

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк