14.08.2020, 07:38

Успенський піст 2020: як харчуватися, що можна і не можна робити

Марина Началова | Всі новини автора
успенский пост

14 серпня, в свято Медового Спаса починається піст, який триває два тижні - до 27 серпня, тобто до Успіння Пресвятої Богородиці.

У народі Успенський піст також називають Спасівка, повідомляє Час Пік.

Успенський піст був встановлений близько 1000 року н.е., коли з літнього компенсаторного поста (для тих, хто по немочі людської не міг дотримуватися Великого посту) був виключений весь місяць липень.

Успенський піст такий же строгий, як і Великий піст. Не можна вживати в їжу м'ясні, молочні продукти, яйця, рибу. Риба дозволяється лише 19 серпня - в свято Преображення Господня.

Незважаючи на суворість Успенського посту, соблідать його набагато легше, ніж інші, адже серпня щедрий на овочі та фрукти, а значить, раціон можна урізноманітнити і смачним. Через це в народі існує назва посади - Спасівка-ласівка.

Церква встановила такі правила харчування в Успенський піст:

  • понеділок, середа, п'ятниця - сухоядение (їжа повинна бути без термічної обробки і без масла);
  • вівторок і четвер - варена їжа без олії;
  • субота та неділя - можна рослинне масло і трохи вина.

Якщо свято Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) припадає на середу або п'ятницю, то в цей день можна їсти рибу, а розговіння переноситься на день пізніше. У 2020 році це свято якраз припадає на п'ятницю.

Однак обмеження в їжі - далеко не головна суть посту. У цей період важливо очищатися духовно, молитися, утримуватися від розваг і гріховних думок.

Піст - ідеальний час для того, щоб розпрощатися зі шкідливими звичками. Також в цей період важливо допомагати ближнім і робити добрі вчинки.

Читайте ще: Велике свято Смоленської ікони Божої Матері: головні заборони дня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк