18.12.2020, 18:26

День Святого Миколая: традиції та звичаї цього свята

Ольга Романец | Всі новини автора
традиции Дня святого Николая

День Святого Миколая - це абсолютно особливе свято для українських дітей і дорослих. На відміну від західних країн, де він відзначається 6 грудня, Україна та інші східні християнські країни відзначають це свято 19 грудня.

У свята Святого Миколая є свої традиції і звичаї, які ми зібрали для вас в цьому матеріалі.

Традиції свята

Святий Миколай славився своєю щедрістю, турботою про нужденних дітей, про нужденних сім'ях і про хворих. Добрі справи він завжди здійснював вночі, щоб його ніхто не впізнав. Саме звідси з'явилася головна традиція цього свята - класти малюкам подарунки під подушку.

Незадовго до свята діти, часто за допомогою батьків, пишуть листи Святому Миколаю, де перераховують всі свої найзаповітніші побажання - матеріальні і духовні. Вважається, що виконання матеріального бажання залежить від поведінки дитини протягом року.

При виборі подарунка дитині потрібно пам'ятати про добрий початок цього свята. Ні в якому разі не можна дарувати військові іграшки, зброю, агресивні ігри.

Можливі варіанти подарунків:

  • насолода;
  • настільні ігри;
  • конструктор;
  • книга;
  • квитки на новорічну виставу.

День святого Николая

В Україні День Святого Миколая відзначали особливо. У селах в цей день було прийнято варити пшеничне пиво, а після влаштовувати бенкет і весело з піснями їздити навколо села.

Жінки в цей день печуть кругле печиво під назвою "миколайчики" з різними начинками і прикрасами. Ці печива кладуть під дитячі подушки в якості солодких подарунків до свята і дарують всім друзям і родичам з побажанням радості і здоров'я.

Згідно з давнім повір'ям, в День Святого Миколая потрібно проявити доброту і допомогти нужденним. Раніше вважалося, що якщо в цей день не подбати про бідних або сиріт, то сім років доведеться терпіти збитки.

Також на Миколая Чудотворця не можна лаятися і обманювати інших - це вважається великим гріхом. У цей день прийнято просити вибачення і прощати інших.

Святого Миколая Чудотворця вважають головним захисником мандрівників, рибалок і моряків. Саме тому в цей день вони згадують святого, просять його про щедрий улов і гарну погоду.

Дорослі в цей день накривають стіл і приймають гостей. Однак через Різдвяний пост їсти можна не все. Кращі традиційні рецепти ми зібрали для вас в матеріалі.

Також здавна вважали, що в День Святого Миколая можна за прикметами розгадати, чого ж очікувати в майбутньому.

День святого Николая

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк