24.02.2021, 08:46

Користь заморозки: Чому бажано купувати сезонні заморожені продукти

Польза заморозки

Здорове харчування передбачає приготування корисних страв зі свіжих продуктів круглий рік. Однак свіжі овочі та фрукти – дороге задоволення, особливо взимку. Вирощені взимку в тепличних умовах овочі поступаються овочам, які ми отримуємо в сезон. Заморозка не дарма набула поширення серед способів збереження літнього врожаю.

Процес заморозки практично не знижує поживну цінність овочів та фруктів. Час Пік розповість про продукти, які краще купувати в замороженому вигляді.

Користь заморозки

Як показують дослідження, при заморожуванні хімічний склад овочів, фруктів, ягід змінюється значно менше в порівнянні з сушінням, маринуванням  та солінням. Наприклад, при варінні втрачається до 60% вітаміну С, а якщо правильно заморозити, то втратиться 10-30%.

Як правило, перед заморожуванням овочі бланшують. І хоча гаряча вода таі пара руйнують такі водорозчинні поживні речовини, як вітаміни В та С, подальша шокова заморозка дозволяє зберегти всі інші поживні речовини.

Ми цінуємо фрукти та овочі в першу чергу за велику кількість вітамінів. Використовувати взимку заморожені овочі та фрукти – прекрасна можливість урізноманітнити раціон та збагатити його вітамінами та мінералами.

Польза заморозки

На що треба звертати увагу при покупці заморожених овочів та фруктів

Нехай вас це не бентежить, що заморожені овочі не такі красиві, як свіжі. Зате їх збирали вже стиглими і відразу пускали в обробку. В результаті вітамінів та мінералів в них не тільки не менше, але й часто більше, ніж в незаморожених овочах, які часто достигають вже на прилавках магазинів.

Всі овочі мають певний колір, і при заморожуванні він може змінюватися. Наприклад, зелені овочі можуть стати бурими. Виробники можуть хитрувати, щоб красиво піднести свій товар. Тому треба читати склад, щоб за красивим кольором не стояли харчові добавки.

Краще купувати продукт в упаковці, а не на вагу. На упаковці є дата фасування, вказані терміни зберігання. Упаковка - це додатковий захисний бар'єр, такий продукт повинен бути краще, ніж той, що продається розсипом.

Також важливо, щоб продукт був в упаковці розсипом, а не грудкою. Крижаний ком - свідоцтво того, що були порушені умови зберігання.

Які продукти краще вибирати в замороженому вигляді і чому

Ягода

Розморожені ягоди знадобляться протягом усього року. Полуницю, малину, журавлину та інші ягоди заморожують на піку їх свіжості. Така консервація максимально зберігає корисні речовини.

Якщо до заморозки ягоди були твердими та недостатньо соковитими, то після відтавання стають м'якше та приємніше на смак. 

Заморожені фрукти допомагають у боротьбі з тягою до солодкого. Оброблені холодом малина та кокосове молоко містять всього 50 ккал. 

Польза заморозки

Манго

На прилавках магазинів в основному трапляються зелені, волокнисті та тверді фрукти. Заморожене манго  - відмінний вихід для любителів поласувати соковитими плодами.

По-перше, виробники найчастіше заморожують фрукт на піку сезону, коли його свіжість максимальна. А по-друге, обробка холодом додатково розм'якшує м'якоть манго та робить його смак більш ніжним.

Польза заморозки

Зерна граната

Зернятка граната - корисний перекус і відмінна добавка в вітамінні салати. Готові заморожені зернятка продаються цілий рік.

Польза заморозки

Болгарський перець

Болгарський перець - один з головних джерел вітаміну С серед овочів. У 100 г міститься 127 мг мікронутрієнта при добовій нормі для дорослих 45-90 мг. Швидка заморозка зберігає вітамін С та інші корисні речовини. 

Польза заморозки

Броколі

Вся принадність брокколі в вітамінно-мінеральному складі: в ньому міститься багато кальцію, бета-каротину, клітковини та вітаміну С. Але, як і в болгарському перці, вміст корисних речовин в спаржевій капусті з часом знижується.

Через тиждень томління на полиці овоч втрачає як мінімум половину з них. Заморозка вирішує цю проблему - зберігає у брокколі вітаміни.

Польза заморозки

Шпинат

Свіжа зелень - відмінна добавка до будь-якої страви. Однак вже через пару днів листя шпинату починають в'янути та втрачати бета-каротин, кальцій, фолати, магній та інші корисні речовини. 

Заморозка зберігає у шпинаті вітаміни та мінерали, а використання спресованих брикетів робить підготовку зручною. 

Польза заморозки

Зелений горошок

Хрусткий зелений горошок залишається таким дуже недовго. У свіжому вигляді він доступний в квітні та травні, а решту року продається замороженим. 

Його збирають на піку дозрівання, щоб зберегти більшу частину поживних речовин, а головне, смак улюбленого весняного продукту. 

Польза заморозки

Готовий рис

Різниця у поживності тільки що звареного та замороженого рису невелика. Зате зручність останнього незрівнянно вище.

По-перше, приготування рису з морозилки займає набагато менше часу. По-друге, відсутній ризик розварити гарнір і подати замість розсипчастих зерен подобу каші. 

Польза заморозки

Хліб

Хліб відноситься до швидкопсувних продуктів. Дуже скоро м'якоть хліба стає черствою, а скоринка втрачає свіжість. Заморожування випічки вирішує ці проблеми.

Після заморозки з хлібом можна вчинити двома способами. Перший - просто розморозити та подати на стіл. Така випічка буде з дуже м'якою та ніжною текстурою за рахунок впливу вологи. Другий - поставити відтавати у розігріту духовку. Готовий хліб буде теплим, м'яким та з хрусткою ароматною скоринкою.

Польза заморозки

Морепродукти та морська риба

Жителям міст, віддалених від водойм, краще віддати перевагу морським дарам в заморожуванні. У процесі транспортування охолоджена риба та молюски можуть зіпсуватися.

Правильна заморозка захищає від ризику нарватися на лежаний продукт, а також вбиває паразитів при тривалих термінах зберігання.

Польза заморозки

М'ясний фарш

Охолоджений фарш часто псується - це відбувається через те, що площа поверхні, на яку впливає кисень, у дрібних частинок фаршу набагато більше, ніж у цілих шматків м'яса. В результаті бактерії розмножуються інтенсивніше.

Заморозка надовго зберігає якість та свіжість продукту і дозволяє не переживати з приводу його збереження.

Польза заморозки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк