15.03.2021, 22:55

Астрономи виявили "блукаючу" надмасивну чорну діру

Марина Началова | Всі новини автора
черная дыра

Астрономи знайшли докази існування надмасивної чорної діри, яка не тільки рухається у Всесвіті, а й в межах своєї галактики.

Вчені Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики в США виявили "неспокійну" чорну діру в спіральній галактиці J0437 + 2456, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Ми не очікуємо, що більшість надмасивних чорних дір буде рухатися, вони зазвичай задовольняються тим, що просто сидять без діла, - пояснив астроном Домінік Пеше. - Вони настільки важкі, що їх складно змусити рухатися. Подумайте, наскільки складніше привести в рух кулю для боулінгу, ніж штовхнути футбольний м'яч - розуміючи, що в даному випадку "куля для боулінгу" - це об'єкт в кілька мільйонів разів більше маси нашого Сонця. Для цього буде потрібен досить потужний удар".

Пеше і його команда вивчали галактичні ядра, звані мегамазерами. Це тип активної надмасивної чорної діри, на якій накопичується аккреційний диск з газу і пилу, що генерує величезну кількість тепла і світла. У мегамазері також є такі молекули, як гідроксил, вода, формальдегід і метин, які підсилюють світність ядра в мікрохвильовому діапазоні.

Вивчаючи, зокрема, мегамазери води, вчені сподівалися ідентифікувати будь-які надмасивні чорні діри, що рухаються з іншою швидкістю, ніж оточуюча їх галактика. Команда уважно вивчила 10 мегамазерів, і лише один з них вів себе нестандартно.

Спіральна галактика J0437 + 2456, розташована на відстані близько 228 мільйонів світлових років від нас, має надмасивну чорну діру, що приблизно в 3 мільйони разів перевищує масу Сонця, яка, здавалося, рухається зі швидкістю, що значно відрізняється від швидкості решти галактики. Згідно з аналізом вчених, швидкість надмасивної чорної діри становить близько 4810 кілометрів на секунду. З іншого боку, нейтральний водень галактики, здається, видаляється зі швидкістю 4910 кілометрів на секунду. Згідно зі спостереженнями за рухом зірок і газів, швидкість внутрішньої області галактики становить 4860 кілометрів на секунду.

Є кілька можливих пояснень такої поведінки чорної діри. Галактика може постійно стикатися з іншим потужним об'єктом, наприклад, з іншою галактикою. Надмасивна чорна діра могла зіткнутися з іншою надмасивної чорною дірою. Також у чорної діри може бути невидимий подвійний супутник, два об'єкти, що обертаються навколо загального центру ваги всередині галактичного ядра.

Читайте ще:

Де не можна зберігати гроші: найбільш несприятливі місця в квартирі

Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: