21.04.2021, 07:44

"Кінець світу": Лякаючі передбачення Стівена Хокінга про майбутнє Землі

Пугающие предсказания Стивена Хокинга о будущем Земли

Через 300 років після смерті Галілео Галілея народився найвідоміший вчений з часів Альберта Ейнштейна Стівен Вільям Хокінг - один з найбільш впливових фізиків-теоретиків нашого часу. Основна область досліджень Хокінга - космологія та квантова гравітація. У працях, які після себе залишив вчений виділяються найстрашніші передбачення про так званий "кінець світу", від яких у наукової спільноти перехоплює подих.

Про найстрашніші прогнози Хокінга, багато з яких на думку експертів можуть стати реальністю в найближчі 200 років, розповість Час Пік.

Всесвіт прийде до кінця

У своїй останній науковій статті під назвою "Плавний вихід з вічної інфляції" фізик передбачив, що Всесвіт згасне, як свічка, оскільки всі зірки в кінцевому підсумку вичерпають енергію і перестануть світити, перетворившись на просто плаваючі камені.

Хокінг наполягав на тому, що для виживання вкрай важливо почати пошуки інших всесвітів до того, як вони підійдуть до кінця.

Вселенная придет к концу

Велике вторгнення інопланетян

Для Хокінга не було сумнівів в існуванні розумного життя за межами нашої планети. Згідно з його теорією мультивсесвіту, вибух, відомий як Великий вибух, який нібито створив нашу Сонячну систему, також мав інші подібні вибухи, які створили реальності, подібні до нашої, які він назвав паралельними всесвітами.

Хокінг вважав, що десь у Всесвіті могла розвинутися інша цивілізація, здатна досліджувати інші світи. Можливо, вона буде готова до завоювання нашої цивілізації для видобутку ресурсів, вивчення нас в якості лабораторних зразків. Або просто спостерігає за нами здалеку.

Великое вторжение инопланетян

Штучний інтелект замінить людей

Хокінг вважав, що штучний інтелект - це може бути кращий і найгірший винахід людства.

Він передбачив, що як тільки штучний інтелект буде розроблено, він буде розвиватися сам по собі семимильними кроками, стаючи більш розвиненим, ніж самі люди, і повністю підпорядкує або усуне їх. Про це він заявив в інтерв'ю BBC у 2014 році.

Він стверджував, що необхідно створити інститут, який буде займатися забезпеченням того, щоб розробка цих технологій не вийшла з-під контролю, інакше наслідки будуть катастрофічними.

Искусственный интеллект заменит людей

Ядерна зброя знищить Землю

За словами Хокінга, поряд з розвитком штучного інтелекту, військове, озброєння та технологічний розвиток становлять небезпеку для людства.

У світі достатньо ядерної зброї, щоб знищити всю планету тисячі разів і зробити її придатною тільки для мікроскопічних істот.

Для Хокінга ймовірність ядерної війни була неминучою.

Ядерное оружие уничтожит Землю

Велика пандемія

За словами Хокінга, віруси настільки розвинулися, що в якийсь момент може виникнути ще одна пандемія, така ж велика, як Чорна смерть, різко скоротивши населення.

Згідно з його дослідженнями, віруси та їх господарі розвиваються одночасно. Тобто, в той час як імунна система хворої людини бореться з вірусом, вони швидко мутують, щоб продовжити інфікування організму і не померти.

Як наслідок, вірус мутує в щось все більш небезпечне, що унеможливлює швидку розробку вакцин. Це ми можемо спостерігати зараз, під час пандемії COVID-19.

Створення генетично модифікованих вірусів людьми також повинно було зіграти свою роль у прагненні людства знайти рішення для лікування певних хвороб, щоб побачити довгострокові ефекти цих експериментів.

Великая пандемия

Земля перетвориться на "гігантську вогненну кулю"

Хокінг передбачив, що через надмірну експлуатацію ресурсів, надлишку енергії для забезпечення зростаючого населення та парникового ефекту, викликаного забрудненням, Земля перетвориться на "гігантську вогнену кулю". Вчений заявляв, що її клімат та поверхня можуть стати такими ж, як на планеті Венера приблизно через 600 років.

Про це Хокінг заявив на конференції, що відбулася у Пекіні в 2017 році. На думку експертів, ця заява Хокінга могла бути простим виразом - не варто думати, що Земля в буквальному сенсі буде охоплена вогнем до 2600 року.

Додамо, вважається, що мільйони років тому Венера була населеною, але тепер її температура становить 249 C, з постійним дощем з сірчаної кислоти та вітрами до 100 метрів в секунду.

Земля превратится в "гигантский огненный шар"

Знайти іншу планету, щоб жити

Хокінг вважав, що людству терміново потрібно шукати іншу планету для життя, оскільки перенаселеність, глобальне потепління, забруднення та надмірна експлуатація поновлюваних ресурсів знаходяться у критичній точці.

Проект Breakthrough Starshot, в якому брав участь Хокінг, був присвячений розробці кораблів, які могли б досягти Альфа Центавра, астероїдної системи, близької до нашої Сонячної системи.  

Інша знайдена планета, названа "Кеплер 452-B", розташована на відстані 1400 світлових років від нас і обертається навколо зірки, дуже схожої на Сонце, приблизно на тій же відстані. Однак у цьому новому світі є своя атмосфера, і через хмари ми не можемо добре бачити її поверхню.

Людству доведеться почекати майбутніх досліджень і вірити в те, що міжгалактичні кораблі будуть готові до того, як на Землі відбудеться неминуче.

Найти другую планету, чтобы жить

Довідка: Стівен Вільям Хокінг - англійський фізик-теоретик, космолог і астрофізик, письменник, директор з наукової роботи центру теоретичної космології Кембриджського університету.

Хокінг був почесним членом Королівського товариства мистецтв, довічним членом Папської Академії наук, був удостоєний президентської медалі Свободи - вищої нагороди для цивільних осіб у США. У 2002 році в результаті опитування BBC за визначенням ста найбільших британців всіх часів Хокінг зайняв 25 місце.

Хокінг мав рідкісну форму хвороби моторних нейронів (також відому як бічний аміотрофічний склероз або хвороба Лу Геріга), яка поступово протягом десятиліть паралізувала його. Після втрати мови Хокінг був в змозі спілкуватися за допомогою синтезатора мови, спочатку за допомогою ручного перемикача, згодом - використовуючи м'яз щоки. 14 березня 2018 року Стівен Хокінг помер у віці 76 років.

Стивен Уильям Хокинг Стивен Уильям Хокинг

Читайте також:

На межі виживання: Найстрашніші епідемії та пандемії в історії людства

Маленький земний рай: Дивовижна країна, де практично немає злочинності, безробіття та жебраків

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк