21.05.2021, 08:54

К'єрагболтен: де знаходиться найстрашніший у світі камінь?

Марина Началова | Всі новини автора
Кьерагболтен

Гірське плато К'єраг, що розташоване на півдні Норвегії, є одним з найпопулярніших туристичних місць країни. Там знаходиться камінь, постояти на якому наважаться тільки найбезстрашніші.

К'єрагболтен, або "горошина" - валун, що завис між двома скелями над прірвою на висоті 984 метра, повідомляє Час Пік.

Об'єм каменю - близько 5 метрів кубічних. З боку здається, що він ось-ось зірветься в прірву, але валун нерухомо висить між прямовисними скелями вже більше десяти тисяч років і в найближчому майбутньому падати не збирається.

Легенда про К'єрагболтен

У Норвегії існує переказ про те, як з'явився дивовижний камінь. Одного разу Людина-скеля вирушив у селище Люсеботн, що знаходиться недалеко від цих скель. Але шлях йому перегородила нездоланна прірва. Тоді Людина-скеля згадав, що на протилежному боці фьорда бачив камінь відповідного розміру, який можна помістити в ущелину. Людина-скеля забрався на гору на протилежному боці фьорда і що було сил кинув камінь у бік К'єрага. Але камінь врізався в скелю і впав у воду. Людина-скеля встиг схопити камінь до того, як той потонув. З останніх сил він вибрався на берег разом з каменем, піднявся на К'єраг і кинув камінь у тріщину, де він і залишається до цього дня.

Як дістатися до К'єрагболтена?

Піший маршрут до К'єрагболтена стартує з найближчого селища Люсеботн. Щоб на власні очі побачити незвичайний камінь, потрібно підніматися на К'єраг 2,5 години, і стільки ж доведеться спускатися назад. Висота вершини 1110 метрів. На найскладніших ділянках маршруту є перила, які полегшують туристам підйом.

По дорозі наверх теж є чим помилуватися: з висоти відкриваються дуже мальовничі краєвиди на фьорд. Але головною метою подорожніх, звичайно ж, є той самий камінь, від одного погляду на який захоплює дух.

Найсміливіші ризикують забратися на К'єрагболтен і сфотографуватися на ньому. Місцеві жителі вірять, що якщо стоячи на камені загадати бажання, то воно неодмінно здійсниться.

Такий атракціон насправді лоскоче нерви, адже на валуні, як і на скелях, між якими він затиснутий, немає перил або інших пристосувань для безпеки.

Це дійсно небезпечно?

Виходячи з елементарної логіки, здається, що так. Один необережний крок - і ти зірвешся в кілометрову прірву. Проте, тут ще не загинув жоден турист.

З найбільш популярного фото-ракурсу здається, що на К'єрагболтен потрібно мало не зістрибувати зі скелі, але насправді до валуна веде стежка, яка знаходиться на тій же висоті, що й камінь.

Однак все ж не рекомендується намагатися забратися на камінь в погану погоду - у вітер і дощ. Тим, хто хоче постояти на легендарному камені, варто мати зручне взуття з нековзною підошвою.

Ці скелі давно облюбували екстремали-бейсджампери. К'єраг є одним з нечисленних місць у Норвегії, де офіційно дозволено стрибати. Спортсменів чекає приблизно півкілометра вільного падіння, перш ніж потрібно буде розкрити парашут. Звичайно, без травм не обходилося, але серед любителів екстриму, знову ж таки, ніхто не загинув.

Читайте ще: "Сонце стало тьмяним, як місяць": Історик розповів про найважчий рік в історії людства

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: