23.10.2021, 21:06

Мікропластик вперше виявили в крові корів та свиней

коровки

Дослідники з Амстердамського вільного університету (Нідерланди) вперше виявили наявність мікропластика в крові корів та свиней.

У фахівців викликає занепокоєння той факт, що частинки пластику можуть швидко переміщатися по харчовому ланцюгу, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ. 

Чіткий зв'язок між мікропластиком в організмі тварин і ризиком для здоров'я людини поки не встановлений, необхідні додаткові дослідження для оцінки рівня токсичності. 

Дослідники підкреслили, що сільськогосподарські тварини не перші і не єдині, в чиїх організмах виявлений мікропластик. Відомо вже про сотні інших тварин, які здатні в своєму тілі накопичувати частинки. 

Зокрема, мікропластик був виявлений в м'язах морських черепах. Це підтвердило, що забруднення дійсно впливає на навколишнє середовище. 

Вважається, що мікропластик може потрапляти в рослини, якими харчуються сільськогосподарські тварини, з грунту. У грунті ж він виявляється через пластикові пакети, пляшки, автомобільні шини, взуття та інші предмети, які щільно увійшли в ужиток. Доведено, що в процесі травлення частинки пластику не можуть бути розщеплені, але можуть проникати в кров та органи. 

Читайте також: Незворотні зміни: у найстарішому льоді Арктики утворилася гігантська ополонка

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк