24.10.2021, 22:29

Телефонують і мовчать у слухавку: чим можуть бути небезпечні "німі" дзвінки

Марина Началова | Всі новини автора

Багато хто стикався з ситуацією, коли телефонує незнайомий номер, а коли відповідаєш на дзвінок - в трубці тиша. І лише деякі запідозрять, що можуть стати жертвами шахраїв.

Експерти в області цифрових комунікацій стверджують, що так звані "німі" дзвінки не такі вже нешкідливі, передає Час Пік.

За інформацією сайту gsminfo.com.ua, "німими" дзвінками часто користуються зловмисники для перевірки активності номера. Наприклад, шахрай купує базу даних телефонних номерів (бази можуть "зливати" різні сайти, співробітники банків, магазинів, служб доставок і т.д.), а потім робить "прозвон": якщо на дзвінок беруть слухавку, то номер вноситься в базу як активний, і його власник може стати потенційною жертвою різних шахрайських схем або отримувати безліч спам-дзвінків.

Для автоматизації процесу зловмисники можуть використовувати робот: база номерів вноситься в програму, дзвінки здійснюються автоматично і визначається, чи бере абонент слухавку.

"Німими" дзвінками також можуть користуватися колектори. Якщо дзвінок від шахрая, який просто перевіряє активність номера, триває кілька секунд і скидається, то дзвінки від колекторів зазвичай тривають довше. Щоб залякати і психологічно натиснути на боржника, йому дзвонять і довго дихають у слухавку, часто таке застосовується вночі, коли людина розслаблена і вразлива.

Убезпечити себе від аферистів можна, якщо не відповідати на дзвінки з незнайомих номерів. Підозрілий номер можна перевірити через спеціальний додаток або просто вбивши в пошуковик: існують різні сайти, де кожен може залишити відгук на номер телефону, який йому дзвонив. Якщо на таких сервісах номер має багато негативних відгуків, варто внести його в чорний список.

Читайте ще: Кінець світу неминучий: названо реалістичний сценарій загибелі Землі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк