09.01.2022, 22:44

Церковне свято 10 січня: що заборонено робити у День пам'яті Нікомідійських мучеників

Марина Началова | Всі новини автора

10 січня православна церква шанує пам'ять 20 тисяч Нікомідійських мучеників, які прийняли смерть, не зрікшись своєї віри.

Події, яким присвячений цей день, відносяться до 302 року н.е. Тоді римський імператор Максиміан наказав християнам, які зібралися в Нікомедійській соборній церкві, принести жертву язичницьким богам, однак отримав відмову. У результаті християни були спалені у храмі.

10 січня також вшановується пам'ять єпископа Анфима Нікомідійського, який встиг хрестити і причастити Святих Тайн усіх 20 тисяч мучеників, поки мучители готувалися підпалити церкву.

У народній традиції день 10 січня називався Різдвяний м'ясоїд. Як неважко здогадатися, цього дня на столі обов'язково мало бути м'ясо. Це був період різних гулянок, весіль.

У давнину вірили, що цей день не можна проводити на самоті. Зазвичай, родичі збиралися 10 січня за святковим столом. Хазяйки готували будь-які частування, заборонялося тільки робити здобне тісто.

Гостям заборонялося входити до будинку з лівої ноги, щоби не занести нечисту силу. А виходити з чужого дому треба було лише з кимось удвох. Вважалося, якщо вийдеш один - потім весь рік будеш самотній.

Працювати у цей день не забороняється, але якщо вже братися за якусь справу, то лише разом із кимось. А от займатися рукоділлям цього дня не можна: раніше люди вірили, що якщо дівчина в'язатиме, шитиме, вишиватиме 10 січня, то її чекає заплутана і складна доля.

Не можна цього дня надовго відчиняти вікна, щоб не випустити з дому щастя. Те саме стосувалося вхідних дверей: молодим дівчатам така помилка загрожувала тим, що майбутній чоловік буде гулящим.

Сміття з дому цього дня не виносили, а рештки їжі зі святкового столу в жодному разі не викидали, а віддавали тваринам.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк