19.06.2024, 20:49

Виплати ВПО можуть скасувати через 2 місяці: що мають знати переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Выплаты ВПЛ могут отменить через 2 месяца: что должны знать переселенцы

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року мільйони людей змушені були залишити свої будинки через загрозу для їхнього життя. Для підтримки внутрішньо переміщених осіб держава запровадила спеціальні виплати. У 2024 році кількість осіб, які отримують виплати як ВПО, значно скоротилася. Частина переселенців може залишитись без державної підтримки на проживання вже через 2 місяці.

Чому скасовують виплату допомоги на проживання переселенцям після 2-х місяців отримання цієї допомоги, та якої категорії ВПО це стосується, розповість Час Пік.

Хто може отримати статус ВПО

З 2014 р. статус ВПО отримували переселенці, які переїхали з Луганської та Донецької областей, а також з АР Крим. Однак після 24 лютого 2022 р. на набуття статусу ВПО та гарантовану держдопомогу можуть претендувати переселенці з Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Сумської, Херсонської, Запорізької, Чернігівської та Миколаївської областей. Цей ]]>перелік ]]>постійно оновлюється й актуальну інформацію можна отримати на офіційному порталі Мінреінтеграції.

В Україні загалом було зареєстровано 4,9 млн осіб, які набули статус ВПО. Станом на травень 2024 року їхня кількість скоротилася до 4,6 млн, це пов'язано з тим, що після введених урядом змін статус ВПО втратили люди, які повернулися до своїх будинків та виїхали за кордон, або є досить заможними. За даними віце-прем'єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції ТОТ України Ірини Верещук, лише 1,5 млн українців з числа ВПО отримують виплати на проживання.

Хто з числа ВПО має право на продовження виплат

Сьогодні допомогу ВПО отримують ті, кому виплати були призначені автоматично, та ті, хто писав заяву на продовження допомоги. Наприкінці березня 2024 року уряд уточнив перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати допомогу ще протягом 6 місяців. Це:

  • люди з тяжкими формами захворювання, яким не встановлена ​​інвалідність;
  • діти, влаштовані в сім'ї патронатного вихователя, патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім'ю родичів, знайомих, прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї становить менше 9444 грн, виплати можуть бути надані таким категоріям ВПО:

  • особи, старші за 55 років;
  • особи, які доглядають дитину до 3 років або до 6 років (якщо дитина потребує догляду);
  • сім'ї, які мають дітей віком до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти;
  • люди, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти віком до 23 років, які звертаються самостійно;
  • особи з інвалідністю ІІІ групи;
  • сім'ї пенсіонерів.

Однак варто пам'ятати, що виплати для ВПО можуть бути припинені через два місяці після перепризначення допомоги.

Скасування виплат

Дедалі більше переселенців звертаються до юристів з питанням, чому їм було скасовано допомогу через два місяці після призначення. Фахівці з організації "Юридичний порадник для ВПО" дали роз'яснення, зазначивши, що це нововведення стосується лише тих переселенців, виплати яким продовжили ще на один шестимісячний період.

Нагадаємо, в Україні з 1 березня 2024 р. запрацював новий порядок надання допомоги на проживання ВПО. Щоб продовжити отримувати виплати, переселенці мали подати відповідну заяву до ЦНАП у період з лютого по квітень. Ті, кому виплати було призначено, одержують їх починаючи з 1 березня. Однак багато переселенців були здивовані, що через два місяці виплати припинилися. Юристи пояснили, чому так сталося.

З 1 березня 2024 р. виплати ВПО нараховуються з урахуванням фактичних потреб сімей у держдопомозі. Частина переселенців більше не отримує грошей від держави. На думку уряду, такі нововведення мають стимулювати переселенців працездатного віку до пошуку роботи.

Відповідно до Порядку надання допомоги на проживання ВПО в разі, якщо сім'ї переселенців виплачується допомога, один з працездатних членів сім'ї може не бути зайнятим. Іншим працездатним членам сім'ї надається пільговий період. Протягом 2-х місяців з дня призначення допомоги працездатні особи зі складу сім'ї зобов'язані працевлаштуватися, розпочати підприємницьку діяльність, зареєструватися у центрі зайнятості як безробітні тощо. Якщо протягом пільгового періоду людина не вжила заходів для своєї зайнятості, виплати припиняються.

Переселенцям, які збираються звернутися за продовженням виплат у червні, варто пам'ятати – пільговий період для них відраховуватиметься з 1 червня, незалежно від дати звернення. За 2 місяці вони мають вирішити питання своєї зайнятості, інакше виплату буде припинено.

ВПО з міст "трикутника"

Міста "трикутника" на Луганщині перед окупацією залишила велика кількість місцевих жителів. Сьогодні переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного можна зустріти не лише у різних регіонах України, а й у різних країнах світу. Інформація про відміну виплат буде корисною лише тим, хто знаходиться на території України. Для того, щоб не втратити допомогу від держави, працездатним переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного тепер необхідно шукати роботу чи відкрити свою справу.

Крім того, переселенці з "трикутника" можуть стати учасниками проєкту, що дозволяє придбати житло на доступних умовах. Також Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який у разі прийняття дасть право переселенцям з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного отримати житловий сертифікат на придбання нового житла замість нерухомості, що залишилася на окупованій території. Оскільки в разі ухвалення закону все майно на ТОТ та у зоні активних бойових дій буде прирівняно до зруйнованого.

Для українців, які перебувають за кордоном, також з'явилися гарні новини: про що йдеться, дізнайтесь у нашому матеріалі.

Нагадаємо, наприкінці травня губернатор Ростовської області видав указ про встановлення 5-кілометрової окремої зони на адміністративному кордоні з т.зв. "ЛНР" та "ДНР". Як місцеві жителі відреагували на встановлення "особливої ​​зони" на кордоні з РФ, читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: "Вікно допомоги": де переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного цілодобово можуть знайти корисну для ВПО інформацію

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик