23.08.2020, 11:34

Заплатять за газ в 3 рази більше: споживачам без лічильників збільшать норми споживання газу

Украина, цена на газ

В Україні споживачі, які відмовляться від установки газового лічильника, змушені будуть платити за газ в 3 рази більше. Це нововведення торкнеться великої кількості сімей.

В Україні з 1 січня 2021 абонентам, які не встановили газові лічильники, норматив на споживання газу збільшать в три рази. Відповідно істотно виростуть суми в платіжках, повідомляє Час Пік.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні будуть перекривати газ споживачам, які не встановили лічильник. Така норма прописана в законі "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", який прийняли в 2017 р. і який вступає в силу з 1 січня 2021 р.

Перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко в комментаріі виданню Obozrevatel зазначив, що в законі дійсно сказано, що з 1 січня 2021 газ повинні відключити тим, у кого немає лічильника.

"У мене є відчуття, що дія закону, який дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останній момент продовжать", - сказав Кучеренко.

На думку експертів і ряда нардепів, уряд навряд чи почне блокувати подачу газу споживачам вже з 1 січня 2021. Натомість постачальникам можуть дозволити просто збільшити норматив до граничного.

Кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозицію змінити нормативи, в якому вказували, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.

Наприклад, зараз сім'я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, повинна платити за 9,8 м3 (3,28 м3 на 1 чол.). За діючого тарифу сума в платіжці за газ може збільшитися з 29,1 до 87,3 грн - тобто в 3 рази, якщо змінять нормативи і за граничними нормативами сім'ї доведеться сплатити вже за 29,4 м3 (9,8 м3 на 1 чол.).

Нагадаємо, "Нафтогаз" запропонував українцям зафіксувати ціну на рік. Абоненти можуть купувати "блакитне паливо" за фіксованою річною ціною та використовувати його протягом 12 місяців.

Читайте також: "Каральний" закон для боржників за комуналку: в яких випадках можуть забрати квартиру та 50% зарплати

Потребителям без счетчиков увеличат нормы потребления газа

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк