11.11.2020, 13:57

Перерахунок абонплати на газ: кому доведеться платити більше

Абонплата на газ

В Україні з 1 січня 2021 року проведуть перерахунок розміру абонентської плати на газ для всіх споживачів. Суми в платіжках зміняться.

В Україні на початку наступного року всі споживачі отримають нові платіжки за абонплату на газ. Відбудеться перерахунок абонплати, виходячи з обсягів споживання газу в 2019-2020 рр., повідомляє Час Пік.

Зараз українці платять, виходячи з обсягів споживання за період з 1 жовтня 2018 р. по 30 вересня 2019 р. А з 1 січня будемо платити з розрахунку того газу, який витратили з жовтня 2019 р. по 30 вересня 2020 р. Якщо споживач в цей період витрачав більше, то зросте і сума в платіжках. 

Однак, варто відзначити, що ряд облгазів планує переглянути сам тариф, стверджуючи, що зібраних грошей їм не вистачає. Свої плани вони аргументують тим, що зросли зарплати і збільшувалася вартість матеріалів та витрат. Тому і абонплата повинна бути більше.

Нагадаємо, згідно зі змінами, внесеними до постанов НКРЕКП, кожен побутовий споживач з січня 2020 року сплачує окремо за газ та за послуги з його розподілу (абонплата).

Раніше вартість доставки газу вказувалася окремим рядком в загальному рахунку. Споживачі отримували одну платіжку, в якій сума вже включала в себе всі супутні витрати. Тепер їх розділили. Першу платіжку надсилає постачальник газу, другу - оператор газорозподільних мереж.

Сума в платіжці за розподіл газу залежить від обсягів спожитого палива. За основу береться обсяг використаного палива за попередній період, який ділиться на 12 та множиться на тариф місцевих операторів, що відповідають за постачання газу до споживача.

Всі українці зобов'язані платити абонплату, навіть в тому випадку, якщо газ не використовується взагалі (власники не живуть в квартирі, поїхали у відпустку, відрядження, за кордон і т.д.). Газовики пояснюють введення абонплати тим, що газ в будь-якому випадку поставляється до будинку і відбувається обслуговування мережі.

Тариф у кожного облгазу свій. Він залежить від протяжності труб, від зарплат на підприємстві та від супутніх витрат.

Читайте також:

Підтримка бізнесу під час "карантину вихідного дня": що обіцяють українцям

Яке масло краще не купувати: АМКУ оштрафував виробників "молочки" за підробку

До школи з 5 років: В Україні пропонують змінити терміни шкільного навчання

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк