"Оселедець під шапкою"
- 2 картоплини,
- 1 яблуко,
- 3 зварених вкруту яйця,
- 150 г філе оселедьця,
- 1-2 невеликих буряка,
- 100 г майонеза,
- 1 ст. л. гірчиці,
- сіль,
- перець,
- 1 пучок зелені.
Оселедець під шубою – це всім відоме блюдо, яке на пострадянському просторі найчастіше готують на Новий Рік. Вперше згадування про цю страву зустрічається в Росії на початку ХХ століття, а згодом вона перекочувала в усі кухні колишнього Радянського Союзу, в тому числі й в українську.
З тих пір "шубу", як називають її по-простому, вважають "своєю" практично всі національності СНД.
Це багатокомпонентне блюдо. Основний її інгредієнт – це оселедець пряного засолу, на яку шарами викладають різні овочі: цибулю, картоплю, моркву та буряк. Найкраще робити шубу в посуді, який має бортики, або ж в спеціальному сервірувальному кільці.
Зазвичай "шуба" готується за стандартним рецептом, тому рідко можна зустріти якісь авторські варіації, оскільки це може порушити гармонію смаку. Але деякі господині додають в оселедець під шубою терте яблуко – вважається, що це надає страві більш пікантний смак за рахунок поєднання солодкого та солоного.
Сьогодні ми пропонуємо приготувати вам варіант цієї страви – "Оселедець під шапкою". "Під шапкою" - напевно, тому що готується воно порційно.
Способ приготування
- Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кружечками товщиною 5 мм і викласти на блюдо.
- Буряк відварити, очистити і натерти на крупній терці.
- Філе оселедця нарізати невеликими акуратними шматочками і розкласти на кружечки картоплі.
- Варені яйця очистити, нарізати кружечками і накрити ними оселедець. Зверху викласти або натерте на крупній тертці яблуко або нарізане кільцями.
- З'єднати тертий буряк з майонезом та і гірчицею, посолити, поперчити, перемішати і акуратно викласти гіркою поверх яблука. Прикрасити закуску зеленню і подавати.