24.06.2021, 16:30

Правильний догляд за кущами малини - запорука соковитих і великих ягід

Віктор Білий | Всі новини автора

Всіма улюблена малина росте практично у кожного в городі. Для гарного врожаю про ці кущі потрібно правильно піклуватися. Здичавіла малина дає менше врожаю і її плоди мають невеликий розмір. Що ж необхідно для даної ягоди, щоб вона залишалася культурною і давала великий і солодкий урожай?

Догляд за малиною

Кущі малини необхідно періодично приводити в належний вигляд: вони не повинні перетворюватися в джунглі, забиватися бур'янами та лежати на землі. Обрізка рослини повинна відбуватися навесні - в кінці березня або Квітня: коли сніг вже зійшов, але земля ще не нагрілася.

Читайте також: Правильний догляд за полуницею для отримання хорошого врожаю

Всі пагони, які погано розвинулися або підмерзли, ослабли та просто пошкоджені підлягають видаленню. А решта гілки повинні обрізатися до першого здорового вічка. Така процедура стимулює пробудження нирок, які дадуть нові міцні пагони.

У період розвитку малини, коли вона вже викинула бутони та збирається зацвісти, слід виконати деякі дії: провести додаткове проріджування і видалити дрібні пагони, які вже не зможуть дати урожай в цьому році. Після оглянути кущі на предмет наявності шкідників і усунути їх скупчення при необхідності. На один погонний метр варто залишити приблизно 15 пагонів і зміцнити їх. Також необхідно розпушити міжряддя, щоб зміцнити кореневу систему кущів.

Саме в період викиду бутонів слід провести підгодівлю малини. Для цього відмінно підійде добриво "Калина селітра", яке містить 13% азоту і 44% калію. Це буде сприяти нарощуванню листя стеблової маси та наливу ягоди.

Читайте також: Малинове варення без варіння. Заморозка малини

Завдяки вмісту калію ягода стане не тільки великою, але і солодше, підвищиться імунітет рослини, що дозволить уникнути різних захворювань. Для підгодівлі необхідно розвести 20 г порошку приблизно на 10 л води. На один погонний метр ряду знадобиться близько 20 л готової суміші.

теги: