07.01.2021, 15:16

Які спиці вибрати для в'язання

Татьяна Землянко | Всі новини автора
спицы

Незважаючи на сучасний темп життя, в'язання на спицях як і раніше залишається популярним видом рукоділля. Для якісного в'язання виробів грає чимало важливу роль правильно підібрані спиці. Сьогодні в цій статті ми розглянемо, які бувають види спиць і на що слід звертати увагу при виборі інструменту для улюбленого заняття.

Для початку звернемо увагу, які бувають спиці. Вони діляться на чотири види. Розглянемо кожен вид окремо і вам буде легше визначитися, які потрібні саме вам.

  • Прямі - ці спиці парні з незнімним обмежувачем на кінцях, щоб не стрибали петлі, призначені для в'язання прямого полотна. Як правило, на обмежниках вказано номер спиці, довжина інструменту 35 см.
  • Кругові - пара спиць з'єднується між собою ліскою, м'якою пластиковою трубкою або капроновим тросом, довжина троса від 30 до 150 см. Зручно в'язати широкі деталі з великою кількістю петель. Важливо звертати увагу на гладкість переходу від спиці до ліски або трубки, тросу.
  • Шкарпеткові (панчішні) - двосторонні спиці у комплекті 5 штук, довжиною 20 см, підходять для в'язання по колу: шкарпетки, рукавиці, а для рукавичок спиці довжиною 15 см.
  • Допоміжні - короткі, часто фігурні спиці, за допомогою яких вив'язують великий палець рукавичок, вхід в кишеню і складний орнамент, наприклад, «коси».

Читайте також: Якою люстрою краще доповнити інтер'єр кімнати

Матеріал

  • Метал - спиці можуть бути з різним покриттям зі сталі та алюмінію. Петлі відмінно ковзають по полірованій поверхні.
  • Дерево - бамбук повинен бути ретельно відполірований, хороший варіант для кругового в'язання. Стійко тримаються петлі і не вислизають з рук.
  • Пластмаса - такі спиці виготовляються зазвичай великих розмірів від 6 мм в діаметрі і вище.

Будь-яка шорсткість ускладнює ковзання нитки, а значить - і роботу в цілому. За вагою спиці повинні бути максимально легкими, тому що від важких будуть втомлюватися пальці та кисті рук. Номер інструменту повністю залежить від товщини пряжі.

Важливо пам'ятати, що світлою пряжею краще не в'язати на алюмінієвих спицях, тому що вони можуть залишати слід. Перевіряйте загостреність кінчиків спиць - занадто гострі будуть колоти пальці. Спиці з кістки коштують набагато дорожче, ніж пластмасові, але володіють тими ж властивостями.

Читайте також: Харчовий пластик: користь чи шкода?

Початківцям в'язальницям зазвичай рекомендується починати в'язати з самого простого: шарф, снуд, далі шапка і переходити на шкарпетки за бажанням. Вибирайте відповідні спиці і насолоджуйтеся в'язанням затишними зимовими вечорами.