26.03.2021, 18:23

Як змінилися суспільно-політичні настрої українців: результати нового опитування

рейтинги

Соціологічна група "Рейтинг" 23-24 березня провела нове опитування, в якому взяли участь 2500 респондентів у віці від 18 років у всіх областях.

Час Пік розповість про те, які суспільно-політичні настрої в Україні панують на сьогоднішній день.

За ]]>підсумками опитування]]>, яке проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера, стало відомо, що 68% українців вважають напрямок руху країни неправильним, 23% - правильним, 9% - не визначилися. Як зазначається, більш оптимістичними в оцінках є жителі Заходу та столиці, молодь, а також виборці партій "Слуга народу" і "Голос".

Рейтинги довіри до політиків

Рейтинг довіри до політиків, за підсумками опитування, очолив Володимир Зеленський, якому довіряють 45% опитаних, не довіряють - 52%. На другому місці Юлія Тимошенко: їй довіряють 30%, не довіряють - 67%. Петру Порошенку довіряють 25% респондентів, не довіряють - 73%.

Далі рейтинг розподілився наступним чином:

  • Юрій Бойко: довіряють 23%, не довіряють - 59%, не знають його - 14%.
  • Михайло Саакашвілі: довіряють 23%, не довіряють - 61%, не знають його - 11%.
  • Віктор Медведчук: довіряють 15%, не довіряють - 71%, не знають його - 11%.
  • Денис Шмигаль: довіряють 15%, не довіряють - 53%, майже третина не чули про такого політика.
  • Олексій Данилов: довіряють 6%, не довіряють - 15%, не знають його - 77%.

Порівняно з опитуванням, яке соціологічна група "Рейтинг" проводила 2-3 березня, рівень довіри до Зеленського зріс на 2%, Тимошенко також на 2%. Підтримка Порошенка не змінилася.

Парламентський рейтинг

У парламентському рейтингу лідирує партія "Слуга народу" (20,8% серед тих, хто визначився та має намір проголосувати). За партію "Європейська солідарність" готові віддати голос 15% опитаних, за партію "Опозиційна платформа - За життя" - 14,8%, аз партію "Батьківщина" - 12,4%.

Далі з відривом йдуть:

  • партія "Сила і честь" - 5,%,
  • партія "Українська стратегія Гройсмана" - 5%,
  • Радикальна партія - 4,6%,
  • партія "Голос" - 3,5%,
  • партія "УДАР" - 3,2%,
  • партія Мураєва "Наші" - 3,1%,
  • партія Шарія - 2,9%,
  • партія "Свобода" - 2,9%,
  • "За майбутнє" - 2,4%,
  • "Народний фронт" - 2,0%.

У порівнянні з опитуванням, проведеним на початку березня, трійка лідерів стабільна. Рейтинг "Слуги народу" зріс на 0,5%, "Європейської солідарності" - на 0,3%, "Опозиційної платформи - За життя" - на 0,5%.

Президентський рейтинг

Президентський рейтинг очолює Володимир Зеленський. Якби вибори відбулися найближчим часом то його підтримали б 24,7% тих, хто має намір голосувати та визначився з вибором. Це на 2,3% менше, ніж показало опитування Центру Разумкова, оприлюднене 9 березня. За Порошенка проголосували б 13,9% респондентів, за Бойка - 12,6%.

Тимошенко бачать президентом 11,8%, Смешка - 7,7%, Гройсмана - 5,2%, Разумкова - 3,8%, Олега Ляшка - 3,7%, Мураєва - 3,7%, Гриценка - 3, 3%, Яценюка - 2,8%, Тягнибока - 1,6%.

Ситуація з COVID-19

Згідно з даними соціологічної групи "Рейтинг", з початку місяця різко збільшилася кількість тих, хто вважає, що рівень захворюваності COVID-19 зростає. Сьогодні в цьому впевнені 68% опитаних (на початку березня - 37%). 22% респондентів вважають, що рівень не змінився, тільки 5% кажуть, що він зменшився.

61% підтримує введення "жорсткого" карантину в разі зростання рівня захворюваності COVID-19 (на початку березня - 56%). 37% - протилежної думки.

68% - за введення "жорсткого" карантину тільки в регіонах, де ситуація із захворюваністю небезпечна, 26% - за локдаун на всій території України.

Що думають українці про протести в підтримку Стерненка?

43% опитаних не підтримують протестні акції на підтримку Сергія Стерненка, 23% - підтримують, але не хочуть брати в них участь, 4% і підтримують, і готові брати участь. Байдуже до них ставиться 21% опитаних. Відзначається, що за три тижні зросла кількість тих, хто не підтримує цих акцій.

Опитування показало, що 74% чули про акцію на підтримку Стерненка, в ході якої було пошкоджено будівлю Офісу Президента (34% - багато знають про це, 40% - лише щось чули). Чверть нічого не знає. Підтримали дії протестувальників лише 14%, не підтримали - 70%.

65% вважають, що учасників акції, які пошкодили будівлю Офісу Президента, потрібно змусити прибирати або виплачувати компенсацію за завдані збитки. 20% взагалі за те, щоб завести проти них кримінальні справи, аж до ув'язнення. Лише 9% за те, що не реагувати на це.

Повернення Криму та ставлення до агресії з боку РФ

68% опитаних вважають, що Україна повинна використовувати всі можливості для повернення Криму до складу України. 21% - за те, щоб змиритися з переходом півострова під контроль Росії.

У результатах проса зазначається, що з 2014 року поступово зростає кількість тих, хто вважає за необхідне повернення Криму до складу України.

Разом з тим, 45% підтримують ініціативу відновлення подачі води в Крим, 48% - не підтримують.

71% респондентів вважають Росію агресором щодо України, 22% - протилежної думки. Останніх більше серед жителів східних регіонів, а також виборців партій Шарія, Мураєва та "ОПЗЖ".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк