04.06.2021, 18:47

Проєкт закону про олігархів та видворення "злодіїв у законі": як пройшло засідання РНБО

данилов

Сьогодні, 4 червня, відбулося чергове засідання Ради національної безпеки і оборони України, в рамках якого обговорювалися вісім питань.

Час Пік, за результатами брифінгу секретаря РНБО Олексія Данилова, розповість про те, які рішення були прийняті.

Що було на порядку денному?

1. Ситуація безпеки на кордоні з тимчасово окупованими територіями, Кримом, в тому числі - в Херсонській, Запорізькій, Одеській та Миколаївській областях.

2. Невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до організації Північно-атлантичного договору.

3. Звіт щодо результатів огляду загальнодержавної системи боротьби з тероризмом.

4. Удосконалення мережі центрів та цифрової трансформації сфери національної безпеки і оборони.

5. Розвиток авіабудівної галузі.

6. Стан водних ресурсів країни та забезпечення населення якісною питною водою.

7. Відправка національного персоналу для участі України в місії ООН щодо стабілізації ситуації в Демократичній Республіці Конго.

8. Заслуховування звітів.

Два перших питання обговорювалися в режимі "таємно". Питання про стан водних ресурсів, яке обговорювалося дуже жваво, за словами Данилова, було зняте з порядку денного і перенесене на наступне засідання. Всі інші питання були затверджені.

Про що відзвітував глава МВС Аваков?

Судячи з логіки викладу секретаря РНБО, першим був заслуханий звіт глави МВС України Арсена Авакова. Він стосувався застосування спеціальних обмежувальних санкцій щодо "злодіїв у законі" та "кримінальних авторитетів".

Данилов повідомив, спираючись на звіт Авакова, що на сьогоднішній день в Україні немає жодного "злодія в законі", хоча до прийняття відповідного рішення РНБО їх було 34. З 111 "кримінальних авторитетів" в країні залишилися тільки 42.

Данилов також прокоментував інформацію, яку поширили в ЗМІ, щодо присутності в санкційному списку ветеранів АТО.

"Жодна випадкова людина не може потрапити в санкційні списки", - зазначив Данилов.

Виселення з елітних особняків

Відносно питання про необхідність врегулювання використання об'єктів державної власності, Данилов повідомив, що 20 осіб на даний момент знаходяться в процесі виселення з особняків. Зокрема:

  • Раїса Богатирьова;
  • Святослав Піскун;
  • Олена Панасюк;
  • Дмитро Табачник;
  • Володимир Семиноженко та інші.

Перевірка осіб, на яких накладено санкції США

В ході засідання обговорювалося протокольне доручення президента України Володимира Зеленського: з'ясувати, хто з громадян країни перебуває під санкціями США.

Так, було встановлено, що Міністерство фінансів США наклало санкції на 130 громадян України, Держдеп - на 4. За рішенням РНБО, було дане доручення Кабінету міністрів, Службі розвідки та іншим уповноваженим органам перевірити інформацію.

Що з проєктом закону про олігархів?

Про майбутню законодавчу ініціативу в ході засідання звітував заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов. За словами секретаря РНБО, не всі органи в достатній мірі відпрацювали проєкт закону, у зв'язку з цим було дано доручення активізувати роботу.

Данилов зазначив, що Зеленський наполягає на максимально швидкому прийнятті закону, проте "останнє слово" за Верховною Радою.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк