17.11.2021, 21:07

У Зеленського відреагували на розслідування Bellingcat про операцію проти "вагнерівців"

офис президента

Глава Офісу президента Андрій Єрмак не має повноважень віддавати накази органам розвідки, але міг "відкрито наполягати у відповідних форматах на акуратному ставленні" до домовленостей про припинення вогню на Донбасі.

Про це в коментарі виданню "LIGA.net" заявив радник Єрмака Михайло Подоляк у відповідь на розслідування Bellingcat про операцію проти ПВК Вагнера, передає Час Пік.

Згідно з розслідуванням, яке сьогодні, 17 листопада, опублікували журналісти Bellingcat, на завершальному етапі спецоперації в кінці липня 2020 року Єрмак "запропонує відкласти" її на кілька днів. Саме тоді Зеленським було досягнуто угоди про припинення вогню на Донбасі. Однак в ОП, за словами колишнього директора ГУР Василя Бурби, порахували, що реалізація спецоперації та затримання, заплановані на 25 липня, можуть зірвати встановлення режиму "тиші".

Подоляк назвав "міфом" те, що деталі спецоперації могли розбирати на політичному рівні, а тим більше - віддавати накази розвідці.

"Такі накази - навіть якби вони були - просто ніхто не став би виконувати. Андрій Єрмак як голова Офісу президента точно не має повноважень щось вирішувати в галузі розвідки. Тому немає жодних мотивів говорити про прямі або непрямі розпорядження, що вплинули на плани розвідників", - сказав Подоляк.

Разом з тим, він визнав, що глава ОП, як людина, яка тоді відповідала за домовленості про припинення вогню на Донбасі, "цілком могла відкрито наполягати у відповідних форматах на акуратному ставленні до подібної домовленості, щоб не зірвати складний переговорний процес".

"І роздувати з такого ставлення якусь конспірологію про зрив будь-яких планів - абсолютно некоректно. Що, власне, і підтвердила робота журналістів", - підсумував радник Єрмака.

Читайте також: Bellingcat публікує першу частину розслідування по "вагнергейту": як найманців заманювали в пастку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк