12.05.2024, 17:20

Обмін гривні на рублі: який "курс" для Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та в чому обман

обмен гривны на рубли

Після захоплення територій росіяни насамперед вирішили викорінити використання національної валюти. Гривнями розплатитися в окупації неможливо, але й з обміном не так просто. Тим паче, що курс рубля визначається не об'єктивними чинниками.

Як у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному справи з вимушеним переходом на рублі і наскільки справедливий "курс" зараз - проаналізував Час Пік.

"Скасування" гривні

"Офіційно" так звана "влада ЛНР" ухвалила, що 1 січня 2023 року розплатитися в магазинах, оплатити послуги та провести розрахунки ЖКГ можна буде виключно в рублях. Вже більше року гривня не є в окупації валютою, яка перебуває в обігу. Фактично ж, росіяни не чекали до 2023 року, і гривню почали "забороняти" раніше. До 2023 року розплатитись національною валютою було вже неможливо.

Що з "курсом"?

Восени 2022 року, коли людей в окупації поставили перед фактом переходу на рублі, "курс" гривні був штучно знижений. Раніше 1 гривня відповідала 1,5 рубля, а стала - 1,25 рубля. Жодних об'єктивних підстав для такого рішення не було, оскільки на той момент рубль значно "просів" щодо міжнародної валюти (долара та євро) і коштував значно менше. Однак це не завадило місцевому самоуправству - дозволило скуповувати гривні за штучно заниженим "курсом" і визначати ціни на продукти та послуги "зі стелі".

Сьогодні курс долара до рубля становить 91,63 руб/дол. Курс долара до гривні - 39,54 грн/дол. Об'єктивно, співвідношення руб/грн не виходить навіть 1,5. Згідно з відкритими даними, актуальна вартість 1 гривні становить 2,32 російських рублів.

Здійснити обмін за таким курсом, особливо якщо говорити про готівку, неможливо. У мережі фігурують оголошення з пропозиціями безготівкового обміну гривні на рублі та навпаки. Зазвичай, курс, яким здійснюється обмін, не афішується з обмовкою про можливість "домовитися". Хто як хоче, той так і міняє. Разом з тим, при перерахунку пенсій чи зарплат різниця відчутна. Пенсіонер, який раніше отримував 2500 грн, отримає лише 3750 рублів. Але це навіть не соціальна пенсія за віком, яка складає в РФ понад 7000 гривень.

Банки з обмеженнями

У тимчасово окупованих містах "трикутника", як і в інших населених пунктах, захоплених росіянами, банки не функціонують повноцінно. Наприклад, відомо, що в Лисичанську працює банк, але люди не завжди можуть навіть картку оформити. У Сєвєродонецьку відомо про існування мінімум одного банку, який лише величезні черги збирає. І ще є банкомати, що не працюють. Чи є "фінансові установи" в Рубіжному - інформації не надходило. Але навіть у містах, де банки працюють, обмін не здійснюється. Обміняти у банку гривні чи навіть рублі на долари або євро неможливо. Хоча, наприклад, на Донеччину росіяни додумалися завозити китайські юані. Залишається не так багато варіантів для фінансових операцій - приватні напівлегальні "лавочки" або міняли за місцем.

За останньою інформацією, у Лисичанську на центральному ринку "водилися" міняли. Місцеві жителі стверджують, що гривні на рублі вони неохоче міняють. За одну гривню давали 1,2 рубля, що аж ніяк не відповідає об'єктивній вартості.

"Курс" не поширюється на все

Якщо для обміну, перерахунку пенсій та зарплат використовується "офіційний" по окупованій Луганщині "курс", то для вартості комунальних послуг він жодного значення не має. "Ініціатива" прирівняти вартість комунальних послуг до російської виявилася поза встановленим "курсом". Як зазначають самі мешканці, комунальні платіжки приходять з "московськими цінами". Те саме стосується і продуктів харчування. Наприклад, жителі Рубіжного відзначають, що ціни на продукти теж "московські", а ось рівень життя дуже далекий навіть до прийнятного.

Фінансові "пригоди", що відбуваються на окупованих територіях, переважно створюються штучно, у відриві від вартості міжнародних валют. Власне, до володіння доларами чи євро людей "не допускають". Це дозволяє викачувати гроші, а натомість - нічого. Люди багато втрачали і втрачають на обміні, багато недоотримують з урахуванням "офіційного" курсу, проте товари та послуги відповідають російським цінам (іноді навіть перевершують). "Визволителі" не допомагають людям вижити, а ще більше "визволяють". Ще трохи, і в Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне почнуть заходити мікрокредитні контори, щоб підсадити на грошовий гачок і перетворити міста на безперспективну російську провінцію.

Читайте також: Будівництво нових об'єктів і відновлення старих: які "плани" щодо Лисичанська озвучують росіяни та чи схоже це на правду

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк