02.06.2024, 22:21

Безкоштовне житло для ВПО: переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного зможуть заселятися на нових умовах

жилье для переселенцев

Уряд України ухвалив зміни до порядку заселення ВПО у житло для тимчасового проживання. Тепер випадки безпідставного виселення мають стати рідшими.

Про які нововведення мають знати переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та інших населених пунктів - розповість Час Пік.

Тимчасове житло від держави - що змінилося?

30 травня 2024 року, як ]]>повідомляється]]> на сайті Мінреінтеграції, уряд ухвалив зміни до постанови від 1 вересня 2023 року "Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб". Відповідно до змін, у ВПО з'явиться більше шансів на отримання тимчасового житла та менше ризиків бути виселеними без осудних підстав. Зокрема:

  • до 1 січня 2025 року продовжено термін для приведення приміщень у відповідність до мінімальних вимог;
  • у разі відсутності документів, що засвідчують особу, поселення ВПО тепер стане можливим на 60 днів (раніше - на 30 днів);
  • тепер під місця тимчасового проживання ВПО дозволено облаштовувати і нежитлові приміщення (наприклад, готелі та гуртожитки);
  • якщо тимчасове місце проживання було відремонтовано за рахунок міжнародних донорів, його тепер не можна виключити зі списку, що не дозволить виселяти ВПО без підстав.

У Мінреінтеграції зазначають, що таке рішення уряду сприятиме захисту прав внутрішніх переселенців.

Які пропозиції існують для ВПО з "трикутника"?

Час Пік зібрав деякі пропозиції щодо тимчасового проживання для ВПО з Луганської області, які були заявлені в останні півтора місяці і можуть бути корисними для лисичан, сєвєродончан та рубіжан.

  • Тимчасовий притулок для ВПО з Луганщини на Тернопільщині (село Петриків). Проте право на проживання мають лише особи віком від 60 років. Подробиці про заселення та проживання - за посиланням.
  • Робота та безкоштовне житло для переселенців у Львівській області (Дрогобицький район). З переліком вакансій та умовами проживання можна ознайомитись тут.
  • Проживання у гуртожитку державного університету ім. Драгоманова у Києві. Місця з'явилися наприкінці квітня цього року. У гуртожитку можуть розміститися 400 людей. Що пропонують ВПО і куди звертатися - дізнайтесь у нашому матеріалі.
  • Безкоштовне тимчасове житло у Кіровоградській області. Для ВПО обладнали будівлю колишнього дитячого оздоровчого табору. Було підготовлено понад 40 місць. Про наявність місць та умови проживання дізнайтесь за посиланням.

Житлові альтернативи

На жаль, не всі громади можуть забезпечити переселенців місцями тимчасового проживання. Та й не всі ВПО шукають таку можливість. Багато хто орендує житло. Для цієї категорії ВПО є можливість отримати в рамках пілотного проєкту субсидії на оренду квартири чи будинку. Новий вид допомоги почав діяти із травня 2024 року. Однак як він покаже себе на практиці - поки що невідомо. Згідно з прогнозами Мінсоцполітики, інструмент підтримки дозволить певною мірою вирішити житлову проблему ВПО.

З іншого боку, переселенці можуть претендувати отримання кредиту придбання житла. Для ВПО діють спеціальні пільги. Хоча, як показало опитування, переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного не налаштовані на кредитне житло. Для більшості ВПО вирішити квартирне питання повною мірою дозволить лише звільнення населених пунктів від окупації та відновлення власного житла.

Читайте також: Оренда житла у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному: хто і за які ціни користується нашими квартирами

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк