29.08.2024, 12:42

В школу як на свято? Які "сюрпризи" чекають на школярів Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного у новому навчальному році?

В школу, как на праздник? / Иллюстрационная картинка

Незабаром в усіх школах України прозвучить "перший дзвінок". Підготовка до нового навчального року повним ходом йде і на окупованих територіях, зокрема, на Луганщині. Як запевняє влада "ЛНР", в усіх школах "республіки" діятимуть безпрецедентні заходи безпеки. Відремонтовані школи, нові предмети, нові заборони, озброєна охорона... Які ще "сюрпризи" чекають на школярів в окупованих містах регіону, у тому числі у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному, розповість Час Пік.

Про підготовку шкіл до 1 вересня, про додаткові заходи безпеки, про нову освітню програму та нові заборони в інтерв'ю підконтрольним окупантам інформаційним ресурсам розповів т.зв. міністр освіти та науки "ЛНР" Іван Кусов.

За його словами, у новому навчальному році в "республіці" до школи підуть 109 тис. учнів 1-11 класів, в коледжі - близько 20 тис. учнів, до вузів - майже 40 тис. студентів. Вже відомо, що до шкіл "ЛНР" підуть близько 9 тис. першокласників.

При цьому Кусов зазначив, що у Сєвєродонецькій агломерації, куди окупанти відносять Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Привілля, Новодружеськ, - "спостерігається активний приріст". За його словами, у цих населених пунктах до школи підуть майже 2 тис. дітей. З них близько 200-250 дітей – першокласники.

Від таких цифр просто кидає у холодний піт... Окупаційна влада Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного постійно заявляє, що люди повертаються, що населення росте, що у містах повно дітей. Але переселенці з т.зв. "трикутника" добре пам'ятають, скільки школярів і першокласників було у містах до війни. Цифри говорять самі за себе...

Очне навчання

На даний момент діє торішнє розпорядження гауляйтера "ЛНР" Пасічника про дистанційне навчання у прикордонних районах, Сєвєродонецькій агломерації, Кремінній, Сватовому, частині Троїцького району. Проте, за словами Кусова, перед 1 вересня на засіданні "штабу оборони" вирішуватиметься питання про перехід на очне навчання, зокрема - у Сєвєродонецьку.

Як заявив чиновник, "нам здається, що можна було там вже переходити в очний формат", бо у місті добре підготовлені школи та велика кількість дітей. До того ж, за словами міністра, у всіх школах діятимуть посилені заходи безпеки.

"Миша не проскочить"

У т.зв. "Міністерстві освіти і науки "ЛНР" заявили, що у всіх школах, які працюють в очному режимі, цілодобово перебуватиме озброєна охорона. У багатьох школах є ручні або стаціонарні металодетектори, встановлено відеоспостереження та понад 100 "тривожних кнопок", які дозволяють викликати групу швидкого реагування.

Крім того, у школах діятиме система оповіщення на випадок ракетної небезпеки. За словами чиновника, під час "ручного оповіщення" кожну школу по телефону попереджатимуть про те, що "в тих чи інших районах є загроза ракетної небезпеки". "Не сама поки що ефективна і швидка річ... ми зараз думаємо, як цей механізм налагодити", - зізнався чиновник. Отримавши попередження, діти та педагоги повинні будуть пройти у сховище, а якщо їх немає – "вийти у коридор подалі від вікон чи вийти на вулицю".

Про всі ці "безпрецедентні заходи безпеки" школам Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного залишається лише мріяти. Так, є кілька відремонтованих шкіл з новими меблями, обладнанням, комунікаціями... Але поки що в жодному "красивому" сюжеті влада цих міст не похвалилася жодним новим сучасним облаштованим шкільним бомбосховищем. А це означає, що у разі ракетної небезпеки учням доведеться лежати під партами, сидіти у коридорах чи шукати підвали у сусідніх будинках...

Та й чи дійде це сповіщення до шкіл вчасно, якщо у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному досі немає сталого зв'язку та інтернету? Залишається "дзвонити у рельсу"...

"Готовий до праці та оборони"

Якщо раніше в школах навчали основ безпеки життєдіяльності на уроках ОБЖ, то тепер дітей навчатимуть "основ безпеки та захисту Батьківщини" (ОБЗР). В нову систему початкової військової підготовки для школярів включили першу медичну допомогу, ознайомлення з макетами зброї, вибухонебезпечними предметами тощо.

За даними Центру національного опору, росіяни знизили вік вступу до організації ДТСААФ (добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту Росії). Якщо раніше вік прийому в організацію становив 18 років, то тепер проходження навчання у ДТСААФ стане обов'язковим вже з 14 років.

Також у школах особлива увага приділятиметься урокам праці. Як заявили чиновники, "повернення шкіл до верстатів" - це непогано...

У російських школах з 1 вересня з'явиться урок "сім'єзнавство", який, на думку влади, має замінити сексуальну освіту. Російські вчителі будуть розповідати школярам про те, як зберегти кохання, про сімейні "традиційні цінності" тощо. Як заявляли російські чиновники, обов'язкові уроки сім'єзнавства допоможуть "поліпшити демографічну ситуацію", "допоможуть збільшити кількість багатодітних сімей та знизити кількість розлучень". У школах "ЛНР" цей предмет поки що запроваджується як факультатив.

"Гад-же-ти"

В "ЛНР" з 1 вересня почне діяти заборона на використання мобільних телефонів у школах. Як уточнив "міністр освіти ЛНР", використання телефонів під час уроків заборонено законом. За його словами, якщо школяр отримає кілька зауважень від вчителя і не відреагує, то на дитину та її батьків чекають "серйозні розгляди", аж до "відрахування зі школи".

Так у школах боротимуться з хуліганами, у яких "залежність від гаджетів" і вони "грають у телефони" замість того, щоб слухати вчителів. За словами чиновника, мати при собі телефон у школі не забороняється. Але його потрібно тримати в рюкзаку або "кудись здавати на час навчальних занять".

Тепер перед батьками постає питання: відібрати у дитини телефон і переживати, доки він не повернеться зі школи, або залишити і ризикувати нарватися на "серйозні розгляди". А якщо у прифронтових Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному повернуться до очної освіти, витримати режим "без зв'язку" батькам буде складно...

"Шефські" подарунки

Як зазначив чиновник, регіони-шефи допомагають у забезпеченні школярів канцелярським приладдям, а першокласникам вручають "шикарні рюкзаки з наборами". Крім того, "Міносвіти ЛНР" видасть всім учням безкоштовні щоденники "з патріотичним дизайном".

Регіони-"шефи" також допомагають бібліотекам та школам з книгами та підручниками. Міські та шкільні бібліотеки отримують "правильну" літературу, а школи - російські підручники з "правильною" історією. Наприклад, нещодавно окупаційна адміністрація Сєвєродонецька хвалилася, що Пермський край передав школам міста майже 15 тисяч підручників з усіх предметів для учнів з 1 по 11 клас.

Також у "Міносвіти ЛНР" пообіцяли, що у школах безкоштовно отримуватимуть гаряче харчування учні 1-4 класів та діти пільгових категорій з 5 по 11 клас. А також розповіли про плани з облаштування у містах "республіки" кванторіумів - суперсучасних центрів для дітей, оснащених високотехнологічним обладнанням. Навіть якщо незабаром і відкриють такий центр в "ЛНР", то він буде явно не у містах "трикутника"...

А тим часом на пішохідних переходах біля шкіл оновлюють дорожню розмітку. Як заявляють чиновники, "яскраві переходи забезпечать безпеку дітей на дорогах". Цікаво, як оновлена ​​розмітка подіє на російських військових, більшість з яких взагалі не знайомі з ПДР, судячи з кількості ДТП за їхньою участю.

Новий навчальний рік вже на порозі. Що принесе він школярам з прифронтового Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного? Кого "ліпитимуть" з дітей "натаскані" росіянами педагоги? Чи зможуть випускники закінчити школу, чи їх знову вивезуть до РФ? Покаже час... Поки що багато "сюрпризів", які обіцяють школам "республіки", будуть недоступні для міст "трикутника"...

Читайте також: "Не позбавляйте нас віри": Як одне рішення чиновників може перевернути життя переселенців з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного

Читайте ще: "Луганський клондайк": Окупанти шукають охочих добувати золото та срібло на території "ЛНР"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк