31.01.2021, 18:37

Гасла проти Путіна, затримання і побиття: По Росії прокотилася хвиля протестів

Марина Началова | Всі новини автора
митинги в россии

31 січня росіяни вийшли на мітинги на підтримку лідера опозиціонерів Олексія Навального. Силовики, як і очікувалося, влаштували жорсткі затримання учасників протесту.

Як повідомляється на сторінці Навального в Фейсбуці, мітинги сьогодні пройшли майже в 150 містах Росії, передає Час Пік.

Що стало "спусковим гачком" протестів у Росії

Олексій Навальний після спроби отруєння "Новачком" знаходився на лікуванні в Німеччині, а 17 січня прилетів до Росії. У московському аеропорту опозиціонер одразу був затриманий, а на наступний день його взяли під варту. Приводом для арешту стало нібито порушення Навальним режиму умовного засудження за раніше порушеними проти нього кримінальними справами.

19 січня було оприлюднено фільм-розслідування Навального "Палац для Путіна. Історія найбільшої хабара". Відео на сьогоднішній день набрало більше 105 мільйонів переглядів і досі не покидає тренди YouTube.

Ці дві події - арешт Навального і публікація його фільму - послужили каталізаторами протестних акцій по всій Росії.

Що відбувалося в Росії сьогодні

Мітинги почалися з Далекого Сходу і Сибіру, ​​поступово підключалися інші міста. Наймасовіші акції пройшли в Москві і Санкт-Петербурзі.

Мітингувальники скандували гасла "Путін - злодій". Деякі публічно пояснювали, що сподвигло вийти протестувати: низький рівень життя, мізерні пенсії у простих громадян, поки влада жирує, а силовики захищають її, б'ючи незадоволених людей до безпам'ятства.

Учасників акцій протесту масово і жорстко затримували. Силовики били людей кийками і застосовували електрошокери. Затримували і били навіть пенсіонерів. У мережі повідомляють, що в Петербурзі силовики застосовували світлошумові гранати і сльозогінний газ. З Владивостока навіть почали надходити повідомлення, що в людини стріляли під час затримання.

На мітингах були затримані соратники Навального, а також дружина опозиціонера Юлія.

"Під роздачу" також потрапляли журналісти. Ресурс "ОВД-Інфо" повідомляє, що як мінімум 82 журналістів затримали на сьогоднішніх протестах в 31 місті Росії. Всього по Росії сьогодні нарахували більше 3500 затриманих.

У той час як проходили мітинги, в Москві біля метро "Тверська" чоловік намагався вчинити акт самоспалення: він облив себе бензином і підпалив. Перехожі збили полум'я, чоловік залишився живий. Його госпіталізували. Достовірно не можна сказати, що ця подія пов'язана з протестними акціями. Телеграм-канал "112" написав, що чоловік таким чином боровся з шахраями, які обдурили його і відібрали у нього квартиру.

Росіяни почали порівнювати Путіна з Лукашенком

Дивним чином, російські громадяни досі вважали, що режим в РФ більш ліберальний, ніж у Білорусі, де з літа не припиняються антиурядові мітинги, а силовики б'ють і масово затримують людей.

Жорстокість сьогоднішніх затримань змусила росіян порівняти Путіна з Лукашенком, а російських силовиків - з білоруськими.

Що думають про ці події українці?

Про протести в Росії українці висловлюються по-різному. Одні вважають, що зміни в РФ потрібні, і добре, що народ почав "прокидатися". Хоча багато хто не вірить в успіх протестного руху в Росії і вважає, що все, чого доб'ються демонстранти - це відбиті поліцейськими кийками нирки.

Також у багатьох українців не найкраще ставлення до Навального, який раніше висловлювався про те, що Крим Україні повертати не варто.

"Крим - це бутерброд з ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?" - заявив тоді російський опозиціонер.

Певна частина українців вважає, що зміна одного "царя" на іншого не принесе позитивних змін ні Росії, ні іншим державам.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк