18.02.2021, 07:32

В Україні запроваджують адаптивний карантин: перелік обмежень та заборон

коронавирус, карантин

В Україні з 24 лютого введуть адаптивний карантин. Діятимуть чотири рівні епідемічної небезпеки, за якими встановлюватимуться ті чи інші обмежувальні заходи. Передбачено пом'якшення карантинних обмежень.

Кабінет Міністрів України з 24 лютого повертає адаптивний карантин, який передбачає поділ регіонів України на чотири зони залежно від епідситуації. Відповідний проєкт постанови представив під час засідання уряду міністр охорони здоров'я Максим Степанов, повідомляє Час Пік.

"Ми маємо вагомі досягнення у боротьбі з пандемією: це стабілізація поширення на території України захворюваності на COVID-19. Вдалося значно збільшити потужності системи охорони здоров'я. Зокрема, станом на початок лютого маємо понад 67 тисяч ліжок для надання стаціонарної допомоги хворим. Понад 57 тисяч ліжок забезпечені подачею кисню. Рік тому, на початок епідемії, у нас було 12 тисяч ліжок і тільки 3,5 тисяч – з киснем. Уся наша стратегія – а це й адаптивний карантин, що був влітку, і карантин вихідного дня, і жорсткий карантин у січні дали результаті адаптивний карантин, який був влітку, і карантин вихідного дня, і жорсткий карантин в січні дали результат", - зазначив Степанов.

Як зазначив глава МОЗ, на сьогодні Україна знаходиться на 34 місці у Європі за смертністю від COVID-19 на 1 млн населення, а це один з кращих показників серед європейських держав.

Адаптивний карантин

Адаптивний карантин почне діяти з 24 лютого. Регіони пропонують поділити на "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону" зони, в залежності від епідемічної ситуації.

"Зелена" карантинна зона

"Зелений" рівень може бути встановлений за умови, що рівень захворюваності на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України не перевищуватиме 50 відсотків епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону. Другий критерій – виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену) – менше 5 відсотків.

"Жовта" карантинна зона

Жовтий рівень є базовим для всієї країни і передбачає відповідні обмеження та протиепідемічні заходи, але з певними пом'якшеннями.

Зокрема:

- буде дозволено проведення масових заходів (культурних, спортивних тощо, якщо для однієї особи передбачатиметься 4 кв метри площі, або з наповненістю залу понад 50% місць. (Раніше діяли обмеження, що в заходах може брати участь не більше 20 осіб і для кожного мало бути передбачено 5 кв метрів площі);

- буде дозволено відвідування закладів освіти групами понад 20 осіб;

- можна буде проводити матчі командних ігрових видів спорту, але за умови, що глядачів буде половина від передбачених місць;

- працюватимуть ресторани, кафе, бари та їдальні - до 24:00 (раніше працювали до 23:00);

- у спортзалах та фітнес-центрах можна буде перебувати більшій кількості людей.

"Помаранчева" карантинна зона

Помаранчевий рівень встановлюється після жовтого і свідчить про ускладнення епідемічної ситуації. Він не передбачає встановлення додаткових обмежень на державному рівні, але сигналізує про небезпеку наближення до червоного рівня.

"Червона" карантинна зона

На червоному рівні передбачається введення жорстких карантинних обмежень, які діяли під час січневого локдауну.

Зокрема:

- буде заборонена діяльність закладів громадського харчування (крім адресної доставки та обслуговування на винос);

- буде заборонена робота ТРЦ та інших розважальних закладів - кінотеатрів, театрів тощо;

- не працюватимуть навчальні заклади (крім дитячих садків та початкових класів у школах);

- будуть закриті непродовольчі ринки та магазини, спортивні зали, басейни, фітнес-центри.

Читайте також:

В Україні з 1 квітня підвищиться пенсійний вік: кого це стосується

Штампи з пропискою підуть у минуле: В Україні спростять реєстрацію місця проживання

Які торти не можна купувати ні в якому разі: В українській продукції виявлено небезпечні трансжири

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк