15.06.2021, 18:11

Форум "Україна 30. Економіка без олігархів": про що говорив і які обіцянки дав Зеленський

Ольга Романец | Всі новини автора
Зеленский

Президент України Володимир Зеленський 15 червня взяв участь у роботі Всеукраїнського форуму "Україна 30. Економіка без олігархів", який проходить у Києві 14-16 червня.

Глава держави відкрив другий день форуму, а після закінчення виступу дав інтерв'ю українським телеканалам, передає Час Пік.

Серед головних тем, які обговорювалися в рамках заходу, - боротьба з олігархами і подолання корупції в Україні, членство нашої держави в НАТО, а також розпуск парламенту.

Боротьба з олігархами

Олігархи, користуючись слабкістю державних інститутів і системною корупцією, за безцінь отримували ресурси, активи і преференції для власного збагачення, а сьогодні використовують ці статки проти своєї ж країни, вважає Зеленський.

"Тепер буде інакше. Все, що ми хочемо, - зрозумілі, прозорі, рівні і єдині правила для всієї України. Неважливо, маленький ти підприємець, фермер, великий магнат або іноземний інвестор. Рівні правила для всіх", - підкреслив він.

Він також закликав на основі законопроєкту про олігархів якомога швидше розробити пакет законодавчих ініціатив для подолання олігархічної системи.

"Вперше за роки незалежності замість обіцянок ми перейшли до реальних дій для подолання цього замкнутого кола впливу олігархів. Суть цього кола проста: олігархи накопичують незаконний капітал - частина цього капіталу йде на створення, просування і подальше утримання політиків різного рівня і чиновників заради примноження того незаконного капіталу, частина з якого знову йде на утримання тих же політиків і чиновників. І олігархи, і політики, і політики-олігархи розраховували, що цей двигун буде працювати вічно. Але у своєму рівнянні вони не врахували дві дуже важливі "невідомі" - це держава Україна і громадяни, які мають іншу думку і які заявили про це на виборах у 2019 році", - зазначив Володимир Зеленський.

Він також заявив, що закон про олігархів - тільки початок, він повинен стати фундаментом для нормативно-правової бази, яка поставить на перше місце захист інтересів України і всіх платників податків.

Розпуск парламенту

Володимир Зеленський заявив, що поки немає сенсу в розпуску парламенту. Він зазначив, що зараз країні потрібна стабільність.

"Все має бути регульовано на законодавчому рівні. Я вважаю, розпускати Раду немає сьогодні сенсу з точки зору стабільності насамперед. Якщо депутати працюють - все прекрасно, а якщо не будуть працювати - не буде сенсу в Раді", - сказав Зеленський.

Членство України в НАТО

Україна має сильну армію і заслуговує того, щоб бути запрошеною і стати рівноправним членом НАТО, заявив Зеленський.

"Наші військові демонструють надійність і потужність армії, вона готова захищати. Я про це комунікував з лідерами (країн-членів НАТО. - ред.), запрошував їх на Донбас, щоб вони бачили рівень. Ми гідні бути членами Альянсу, якщо Альянс бачить Україну серед членів НАТО не за лаштунками, а за столом", - зазначив Володимир Зеленський.

Він також подякував президенту США Джо Байдену, прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону, а також лідерам інших країн-членів НАТО, які під час Брюссельського саміту підтримали євроатлантичні устремління України.

"Я вважаю, що Україна заслуговує більшого. Ми заслуговуємо, щоб бути одними з рівних в Альянсі, серед потужних країн. Нас потрібно запрошувати - я вважаю, що це чесно. Ми не повинні просити", - підкреслив Зеленський.

Він також упевнений, що Україна у відносинах з НАТО вибрала політику бажаного гостя, на відміну від деяких політичних сил, які в попередні роки наближали країну до Альянсу тільки на словах.

Ринок землі

З 1 липня в українців буде можливість бути власниками землі, заявив Зеленський.

"Я думаю, ніяких сюрпризів не буде. Там багато чого треба зробити, земельна реформа і всі ці законодавчі ініціативи - це початок, багато підзаконних актів, реєстри, кадастри і т .д. - ще немає всієї програми зрошення... Багато речей, але початок є цієї реформи... Люди заспокоюються, коли бачать, що ніхто ні в кого нічого не забрав. Мені здається, це важливо. Будуть якісь перепони, якісь проблеми - буває, будь-яку проблемну ситуацію можна виправити, якщо є бажання", - сказав Зеленський.

Недостовірне декларування

Сьогодні, 15 червня, Володимир Зеленський повернув у Верховну Раду зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (законопроєкт № 4651), який парламент ухвалив 3 червня 2021 року.

Зеленський ініціював цей проєкт закону для відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування.

Однак при розгляді зазначеного документа в Раді депутати внесли зміни до порядку декларування відомостей про рухоме і нерухоме майно, що знаходиться у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта. Відповідно до поправок, такі об'єкти зазначаються в декларації, якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

Таким чином, декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об'єктів, про які йому надали відомості члени сім'ї. Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не вказувати в своїх деклараціях рухоме і нерухоме майно, яким володіють або користуються їх родичі, пояснюючи це тим, що члени їх сім'ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно.

Враховуючи це, Зеленський повернув закон до парламенту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк