16.12.2021, 18:58

Парламент ухвалив закон, який врегулює трансплантацію органів в Україні

трансплантация органов

У четвер, 16 грудня, Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині".

Відповідний законопроєкт № 5831 підтримали 305 народних депутатів за необхідних 226 голосах, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Метою документа є забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров'я. Він встановлює наступне:

  • кожна повнолітня дієздатна особа має право надати у письмовій (електронній) формі згоду або незгоду на вилучення анатомічних матеріалів з її тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів після визначення її стану як незворотна смерть (смерть мозку або біологічна смерть);
  • згода або незгода на посмертне донорство, заява про відкликання наданої раніше згоди або незгоди подаються у письмовій (електронній) формі з підписом особи, яка виражає своє волевиявлення. Документ не потребує нотаріального засвідчення або підтвердження нотаріусом справжності підпису.

З 1 січня 2024 року забезпечення організації медичної допомоги із застосуванням трансплантації та/або здійснення діяльності, пов'язаної з трансплантацією, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, деякі положення - з 1 січня 2022 року.

Читайте також: Верховна Рада прийняла антитютюновий закон: що тепер чекає курців

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк