18.05.2023, 15:32

Сьогодні в Україні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримських татар: історія та сучасність

Альона Тихоненко | Всі новини автора
депортація кримських татар

Сьогодні, 18 травня, в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду.

З 1994 року цей день вважається Днем скорботи й пам’яті жертв депортації кримських татар. У 2014 році президент підписав указ про те, що 18 травня буде Днем боротьби за права кримськотатарського народу. А у 2015 році Україна визнала депортацію кримських татар геноцидом народу, передає Час Пік.

Історія

Депортація розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку. Вона тривала до початку літа. Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони, в якій кримських татар звинувачували у так званій масовій зраді та колабораціонізмі за часів окупації німецькими військами. Крім того, росіяни знищували культурні та історичні пам'ятки та заселяли у Крим вихідців з Росії.

Люди мали щонайбільше півгодини, щоб узяти найнеобхідніші речі. Однак більшість майна була конфіскована державою. Депортованих відправляли до ГУЛАГу, Узбекистану та інших спецпоселень. 

З  травня 1944 року з півострова депортували близько 200 тисяч кримських татар, за татарськими джерелами – понад 400 тисяч. За декілька днів народу позбавили батьківщини. Понад 10 років кримські татари були «спецпереселенцями». За офіційними даними Українського інституту національної пам'яті, близько половини депортованих загинула від голоду чи хвороб у дорозі або на засланні. Майже половину серед загиблих у перший рік становили діти. 

У 1956 році кримських татар реабілітували, але фактично вони не могли повернутись до півострова. Масове повернення на батьківщину розпочалося лише наприкінці 80-х років.

Сучасність

Внаслідок окупації Кримського півострова у 2014 році російська окупаційна влада знову повернулася до дискримінації кримськотатарського народу. Сьогодні люди знову вимушені покинути рідний дім. А ті, хто цього не робить, потрапляють під репресивну політику Росії.

"Тих, хто залишився, російська окупаційна влада кидає за ґрати, катує, проводить репресивну політику переслідувань та залякувань. Біль кримськотатарського народу — наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського тоталітарного режиму", — наголосив мер Києва Віталій Кличко у своєму зверненні.

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні також припав День вишиванки. Про особливості свята, а також цікаві факти про українську вишивку читайте тут.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться першу серію нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Між Україною та РФ необхідно створити 100-кілометрову демілітаризовану зону - Буданов

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк