17.09.2020, 13:32

В Україні з 1 жовтня магазини не прийматимуть банкноти старих зразків та монети номіналом 25 копійок

В Украине с 1 октября магазины не будут принимать банкноты старых образцов и монеты номиналом 25 копеек

Банкноти старих зразків та монети номіналом 25 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні і будуть вилучені з обігу. Ними не можна буде розраховуватися за товари та послуги, а також видавати здачу.

Монети та старі банкноти гривні, введені в обіг до 2003 р., можна буде без обмежень та безкоштовно обміняти в банках, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу НБУ.

"Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року", - повідомили в Нацбанку.

Вже зараз монети номіналом 25 копійок не розмінюються, оскільки минулого року з обігу вилучили монети номіналом 1, 2 та 5 копійок.

"З цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 01 жовтня 2020 року усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки", – пояснив директор Департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Як повідомили в НБУ, громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

- в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

- у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

В Украине с 1 октября магазины не будут принимать банкноты старых образцов и монеты номиналом 25 копеек

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик