31.05.2021, 20:20

Олександр Бєднов: "Бетмен", якому не пробачили політичних амбіцій

Ольга Ранська | Всі новини автора
Бетмен
Ukrainian

На території самопроголошеної "ЛНР «з самого початку діяв цілий ряд збройних формувань, які лише формально вважалися військами» республіки", а на ділі підпорядковувалися командуванню далеко не повною мірою. Одним з таких свавільних командирів був "Бетмен «-Олександр Бєднов, командир групи швидкого реагування» Бетмен«, начальник штабу 4-ї бригади» ЛНР«,»Міністр оборони ЛНР". Набравши деяку медійну популярність серед прихильників "Новоросії «(на сепаратистських інформресурсах його представляли не інакше як» легендарний"), він намагався стати і політичною фігурою.

Увага! У статті присутні кадри, не призначені для перегляду дітьми до 16 років!

Народився 29 серпня 1969 року в Луганську в родині військовослужбовця.

Сім'я

Олександр Бєднов був одружений. Мав доньку та сина. У свій час сім'я була роз'єднана: влітку 2014 року, коли під Луганськом йшли бої, Олександр відправив дружину і дітей в табір біженців на території Росії. У жовтні, коли Луганськ перестали обстрілювати, сім'я Біднових знову зібралася разом

Кар'єра

У 1988 році пішов служити в армію і був зарахований у внутрішні війська МВС. Водному з інтерв'ю він розповів, що брав участь у війнах на території колишнього СРСР.

«У 1988 році я пішов в армію й потрапив в 24 окремий батальйон міліції особливого призначення і практично з перших днів служби брав участь в гарячих точках колишнього СРСР: у Вірменії, Абхазії та Грузії. Потім звільнився, пішов працювати в міліцію».

Після звільнення повернувся до Луганська і працював у міліції. У 2005-му році пішов зі служби у званні капітан запасу. Після виходу на пенсію працював у Службі безпеки низки приватних підприємств, зокрема, охоронцем у Луганському нічному клубі «Колізей».

Початок "російської весни" зустрів активістом Антимайдану. Спочатку він вступив в "народне ополчення" Олексія Мозгового, але вже в квітні 2014 року сформував свій підрозділ — загін з 12 осіб виріс в групу швидкого реагування (ДБР) "Бетмен" і став досить відомим в народі польовим командиром.

Бэтмен

Навесні-влітку 2014 року займався патрулюванням Луганська.

Інтерв'ю Бєднова російським журналістам у липні 2014 року:

З 20 по 27 серпня 2014 року працював "міністром оборони ЛНР".

З 31 серпня 2014 року регулярно випускав бойовий листок "За Новоросію!"

Бєднов брав активну участь у процесі формування регулярної армії "ЛНР", щодо приведення різних військових формувань до єдиної системи. На його думку,

"вкрай необхідно створити єдину систему обороноздатності країни, яка б координувала дії всіх без винятку військових підрозділів республіки: і армійських підрозділів, і козачих військ, і загонів самооборони, і підрозділів органів внутрішніх справ".

Восени 2014 року його група швидкого реагування "Бетмен" увійшла до складу 4-ї мотострілецької бригади "армії ЛНР", а сам він був призначений на посаду начальника штабу цієї бригади.

На початку жовтня 2014 року організував громадський рух «Фронт визволення» і був обраний його головою. Однак його не допустили до участі у виборах 2 листопада.

Співробітник прес-центру "Бетмена" з позивним "Солома" розповів, як "місцева влада чомусь не захотіла" зареєструвати ініціативну групу під назвою "Фронт звільнення".

Представники "Фронту" побажали взяти участь у» виборах" 2 листопада, але отримали відмову в реєстрації. Коли ж представники ДБР приїхали зі своїм лідером "Бетменом «в адміністрацію, то місцева» охорона" не пустила їх на територію адміністрації.

За словами "Соломи", люди, які не побажали представитися, відкрили вогонь по беззбройних «ополченцям». В результаті обстрілу один з бойовиків отримав вогнепальне поранення ноги.

Читайте також: Соратники Бетмена підозрюються у вимаганні, розбоях і тортурах-прокуратура "ЛНР"

Це стало першим конфліктом Бєднова з урядом "ЛНР". За сценарієм "перемогти" на виборах повинен був чинний "глава ЛНР" Плотницький і участь легендарного польового командира у "передвиборній гонці" була ні до чого.

Але не дивлячись на конфлікт, підрозділ Бетмена продовжував дислокуватися в Луганську.

Як би озвучуючи думку своїх бійців, Олександр Бєднов виступав за продовження військових дій і повне звільнення від українських військ всієї території колишньої Луганської області, був послідовним противником Мінських угод, відмовлявся брати участь в обміні полоненими.

У той час як командир бригади "Призрак" Олексій Мозговий та командир першого козачого полку Павло Дрьомов різко критикували керівництво республіки і вимагали відставки "глави ЛНР" Ігоря Плотницького, підполковник А. Бєднов займав помірну позицію, закликаючи всіх опонентів в республіці до діалогу, в тому числі, керівництво "ЛНР" та козаків. Однак за непідтвердженою інформацією в грудні 2014 року пропонував Дрьомову спільний бунт проти Плотницького.

Бэтмен

Колишній спецназівець, 31-річний єкатеринбуржець Максим Відецьких в інтерв'ю розповів про те, як Бєднов (Бетмен), який був "командиром Луганської комендатури" багатився на торгівлі українськими полоненими.

"Хуліган з владою ЛНР не поділився... Йому б відійти та дати грошики, щоб вони заспокоїлися. Він поскупився, і його поставили поза законом».

За його словами, з подібними питаннями потрібно було підходити до "глави ЛНР" (Ігор Плотницький, - прим. ред.).

"Є там одна людина, яка, як його тінь. Позивний у нього Бетмен, це командир Луганської комендатури. До нього треба підійти і про все можна домовитися. Бетмен непогано на полонених наварився. Коли ополченці беруть когось в полон, там і відвезуть в лікарню, і полікують, і доглянуть. Саме цими полоненими "западенцями" він і займався".

(Інтерв'ю Відецьких вийшло за 5 днів до розстрілу Бєднова. Повний текст інтерв'ю з Максимом Відецьких можна прочитати тут)

Напередодні нового, 2015 року Олександр Бєднов записав відеопривітання для своїх земляків та співвітчизників з прийдешніми святами.

Проте вже 1 січня в соцмережах з'явилося наступне повідомлення:

"Це привітання мало з'явитися сьогодні вранці, знімав його військовий кореспондент з позивним "Кіт". Але підла рука Плотницького вбила одного з авторитетних командирів, які захищали м. Луганськ та його мешканців».

Прихильники Бетмена також написали наступне:

"...відповідально повідомляємо: Олександр Бєднов (Бетмен) спалений у броньованому автобусі разом з двома ополченцями. Він сидів ззаду, і його тіло обгоріло не сильно. Його впізнали бойові товариші. Ще трьох ополченців спалили в "Тойоті". У вбивстві шести осіб підозрюють командира ПВК Вагнера, найнятого Плотницьким".

Плотницкий_Бэтмен

Однак та обставина, що як доказ було надано тільки обгоріле тіло, дало привід для виникнення версій про те, що Бєднов не убитий, а захоплений російськими спецслужбами. Так, головний редактор видання " Форум.Мск.Ру " Анатолій Баранов без посилання на джерела повідомив, що на кортеж Бетмена напали представники російських спецслужб, а сам він, можливо, вивезений до Росії. "Силами саме російських підрозділів відбувається зачистка "неформатного ополчення", — написав Баранов.

Обставини загибелі

Начальник штабу 4-ї бригади "ЛНР" підполковник А. Бєднов був убитий на території "республіки" 1 січня 2015 року на в'їзді в місто Лутугине в результаті атаки на колону ДБР "Бетмен". На повороті на залізничному переїзді колона була розстріляна. Тіло Бєднова було знайдено в броньованому мікроавтобусі, також разом з ним загинули шестеро бійців супроводу.

Офіційне підтвердження, що Бетмен ліквідований, з'явилося на сайті "Луганський інформаційний центр" лише через добу:

"За даними генпрокуратури ("ЛНР" - ред.), в червні-жовтні 2014 року бійці батальйону незаконно утримували і катували 13 місцевих жителів. В результаті їх протиправних дій один з утримуваних ними помер. За оперативними даними до тортур людей причетні озброєні особи з позивними...", - далі в повідомленні довгий список обвинувачених.

Читайте також: Терориста Бетмена знищили разом з "Бетмобілем"

Кримінальну справу стосовно цих людей, згідно з повідомленням, порушено 30 грудня. Однак питання до групи швидкого реагування (ДБР) Бетмен у командування виникли задовго до цього. Їх можна простежити мінімум з середини листопада. Саме біля цього підрозділу "на підвалі" знаходився луганський журналіст Сергій Сакадинський. Главреда Інтернет-видання "Політика 2.0" схопили ще 2 серпня, не пред'явивши жодних звинувачень. У листопаді дружина Сергія, Марія Гавак повідомила, що перші 3,5 місяці журналіста тримали в підвалі гуртожитку Східноукраїнського університету ім. Даля, де базувалася ДБР "Бетмен". 13 листопада його звільнили з полону і перевели у військову комендатуру "Міноборони ЛНР", де обіцяли розібратися, чому ДБР утримувала так довго. "Зараз він проходить в якості потерпілого у кримінальній справі за фактом незаконного утримання в ДБР "Бетмен". Потерпілих 11 осіб. Нам пояснюють, що тепер їх утримують, оскільки було кілька загроз їх фізичного знищення з боку ДБР "Бетмен". Вони проходять ніби як за програмою захисту свідків", - перед самим Новим роком озвучила пояснення слідства дружина Сергія.

І ось 1 січня був знищений сам "Бетмен" — Олександр Бєднов і ще 6 осіб його охорони. Броньований мікроавтобус "Volkswagen" з командиром і "Toyota" супроводу, за повідомленням близьких до підрозділу джерел, спалили реактивними вогнеметами "Джміль", а встигли вискочити з машини членів ДБР розстріляли з кулеметів (за іншими версіями використовувалися гранатомети і автомати). Шокуючі фото обгорілих трупів опублікували люди з оточення Бєднова, які стверджували, що ескорт потрапив у засідку.

У прес-релізі ж "генпрокуратури ЛНР" стверджують, що Бєднов "відмовився виконати законні вимоги і роззброїтися, чинив запеклий опір і був убитий". Однак, очевидно, що це була не спроба арешту, а цілеспрямоване вбивство.

У свою чергу "державний" канал "республіки", "Луганськ 24", запускає серію сюжетів про злочини Бетмена. Зізнання членів ДБР "Бетмен", які катували затриманих на підвалі, свідчення вижили в'язнів, розповідь ополченця, батька якого катували до смерті, а ще заяви слідчого і в.о. генпрокурора "ЛНР" про те, що "факти протиправної діяльності підтверджуються" і число доведених епізодів зростає.

Як з'ясувалося, вже у вересні "МВС ЛНР" почало документувати скарги людей на ДБР "Бетмен". Про це розповів на прес-конференції 5 грудня "перший заступник міністра" Ігор Марков. У "ЛНР" підкреслюють: були укази глави "республіки" про звільнення затриманих або передачу їх "Міноборони" або "МВС ЛНР", але Бетмен-Бєднов їх проігнорував. На території "ЛНР «з самого початку діяв цілий ряд збройних формувань, які лише формально вважалися військами "республіки", а на ділі підпорядковувалися командуванню далеко не повною мірою. І ось 30 грудня Олександра Бєднова вирішують заарештувати, а 1 січня знищують при затриманні.

Сподвижники Олександра Бєднова звинуватили керівництво "республіки" в "підлому вбивстві", "зраді ідеалів" і в тому, що воно збирається здати Луганщину "під юрисдикцію укропів".

"Плотницький та уряд ЛНР типові повії діти, які влаштували таку підставу. Русич буде воювати і проти них, і проти "укрів", - написав командир ДШРГ "Русич"Олексій Мільчаков, пообіцявши воювати одночасно і проти "укрів", і проти "ЛНР".

Ряд "ополченців" та функціонерів "Новоросії", наприклад Павло Дрьомов та Дарина Мітіна, назвали причиною вбивства Бєднова незгоду з прокремлівським курсом керівника "ЛНР" І. В. Плотницького.

Читайте також: Хто і навіщо знищує бойовиків-ополченців ЛНР?

Злив ідейного "ополчення" російськими кураторами визнав і екс-міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), який відразу після лутугинських подій фактично закликав "добровольців" припинити збройну боротьбу: "Я не намагався боротися за владу і залишив свій пост, щоб уникнути подібних ситуацій. Так що я закликаю наслідувати те, що зробив сам... Заколот проти влади Луганська буде негайно представлений як заколот проти Росії". На думку Стрєлкова, вбивство Бєднова є "тяжким злочином, спрямованим на шкоду "Новоросії", та "його усунення проведено в гірших традиціях "розборок" бандгруп 90-х".

Бэтмен_Стрелков

Бійці Луганського батальйону "Бетмен" прямо звинувачують Плотницького в організації вбивства їх командира. За їх версією, Бєднов і його бійці були знищені "за наказом Плотницького", оскільки був "відданий наказ на зачистку всіх непримиренних командирів".

Після загибелі Бетмена його загін був розформований, а найближчі соратники заарештовані.

Але, не дивлячись на те, що Бєднов був оголошений "генпрокуратурою ЛНР" злочинцем, а очолювана ним ДБР "Бетмен" — збройним бандформуванням, його похорон пройшов досить помпезно. У складі похоронного кортежу через весь Луганськ проїхали десятки машин і автобусів.

А. Бєднов був похований на кладовищі селища Косіора, кварталу Південний (м.Луганськ).

Дружина Бетмена про загибель чоловіка:

А вже через 10 днів після загибелі командира, бойовик з позивним "Пластун" заявив, що Бетмена знову спалили: невідомі поглумилися над його могилою.