29.06.2021, 23:32

Колишній СБУшник і "темна конячка" Олександр Ходаковський

Ольга Ранська | Всі новини автора
Ukrainian

Олександр Ходаковський – один з найбільш непублічних членів "ополчення". Чому? Тому що він – екс-командир Донецького підрозділу СБУ "Альфа". Потім колишній командир став головою об'єднання "Патріотичні сили Донбасу" і довгий час було неясно, в якій якості він в "ДНР" і в яких відносинах з її лідерами.

Народився 18 грудня 1972 року.

До березня 2014 року — командир спецпідрозділу «Альфа» Управління СБУ Донецької області.

Ходаковский

У лютому 2014 року у складі свого підрозділу Ходаковський був у Києві, де брав участь у придушенні протестів. Як він зізнався згодом, саме події на Майдані вплинули на його рішення прийняти сторону сепаратистів.

До 16 травня 2014 року — «Секретар Ради безпеки Донецької народної республіки (ДНР)»

До лютого 2016 року — «міністр безпеки ДНР & raquo;

До березня 2016 року — керівник організації«Патріотичні сили Донбасу & raquo;< / p> < P>звання & mdash; підполковник

Сім'я

Про сім'ю Олександра Ходаковського нічого не відомо.

Командир бригади (батальйону) «Схід»

Навесні 2014 року Ходаковський зібрав під своїм крилом колишніх українських силовиків з "Беркуту" і "Альфи", до яких приєдналися найманці з Кавказу — кадирівці та осетини. Нове формування отримало назву "Схід".

Ходаковский

Бойове хрещення "Схід" отримав у зіткненні з батальйоном ЦДонбас" в бою під Карлівкою 23 травня. А вже 26 травня "Схід" у складі інших сил терористів зазнав великих втрат при спробі взяття аеропорту Донецька.

Ходаковський вкрай негативно відгукувався про "народного губернатора" Губарєва і був противником захоплень держорганів у Донецьку. Про це свідчить відеозапис першої прес-конференції, яку на той момент ще глава Донецької "Альфи" СБУ дав вже в якості сепаратиста.

Екс-командир групи "Альфа" СБУ Ходаковський про події 13 березня 2014 року в Донецьку:

Дуже цікаво зараз дивитися березневу запис нинішнього командира батальйону "Схід", у складі якого воює безліч росіян, де він досить реалістично говорить про Росію, як про країну з "тими ж проблемами, тими ж олігархами, тими ж спецслужбами, тими ж силами, які не сильно готові рахуватися з демократичними цінностями". Тоді ж Ходаковський висловив сумнів, що більшість жителів Донбасу захочуть жити в Росії…

Але найцікавіше-виявляється, мотивація Ходаковського до сепаратизму – це елементарна образа за Майдан. Ось через цю, по суті, жіночу рису — образливості — чоловіки вирішили втопити свій регіон в крові…

Але найсумніше, що український офіцер Ходаковський радить у разі вторгнення Росії не чинити опір їй. У цьому вся суть "донецьких" - хто сильніший, той нам і бос…

У боротьбі за владу в Донецьку Ходаковський конфліктував з Олександром Бородаєм, який приїхав з Москви, і його союзником Ігорем Гіркіним (Стрєлковим), що окопався в Слов'янську. Після того як Гіркін зі своїми бойовиками був змушений під тиском української армії відійти в Донецьк, Ходаковський вирішив, що йому небезпечно перебувати в одному місті зі збройним загоном Гіркіна, і відступив 9 липня в Макіївку. Разом з Ходаковським пішла половина його "батальйону", в той час як решта присягнули на вірність тодішньому "міністру оборони ДНР".

У Макіївці, далеко від лінії фронту, Ходаковський зайняв будівлю "Макіїввугілля", розставив озброєну охорону і став чекати, коли Гіркін і Бородай раптом підуть самі по собі, що І сталося місяць по тому.

З донецьким уродженцем Захарченка командир "Сходу «спільну мову знайшов дуже швидко і 13 листопада указом "глави ДНР" Захарченка було призначено на створену під нього посаду "голови Ради безпеки ДНР".

Ходаковский

Відразу після цього призначення Керівник «ГРУ ДНР» генерал Петровський В інтерв'ю розповів про діяльність Олександра Ходаковського та батальйону "Схід", заявивши, що в Донецьк повернулися 90-ті.

Читайте також: Ходаковський вже давно не той, за кого себе видає – Тимчук

Це інтерв'ю було поширене в групах в соціальних мережах, присвячених Ігорю Стрєлкову. Наводимо його частину.

"Сам Ходаковський зараз собі виторгував посаду Секретаря Ради безпеки, перед цим він довго торгувався, то підпорядковувався Ігорю Івановичу Стрєлкову, то не підкорявся, то потім він підпорядковувався Захарченку, то не підкорявся. Потім він почав всім оголошувати, що "Схід" це буде Антитерористичний центр (АТЦ), окрема організація, не розуміючи елементарних речей. По-перше, АТЦ завжди існує в складі ФСБ, МГБ і так далі. По-друге, на якій підставі йому зі звичайної піхоти, якою є батальйон "Схід", хтось буде створювати АТЦ?! По-третє, товариш Ходаковський сплутав АТЦ з ССО (Силами спеціальних операцій), як це за аналогією існує в Російській Федерації", — заявил Петровский.

Тут же він розповів, з чого складалася бригада "Сходу":

"Хотів би я, щоб ця окрема структура складалася зі "Сходу"? Тобто, всі ті особи, які підпорядковуються безпосередньо главі держави, які повинні пройти відповідну підготовку, а найголовніше, в кому він не повинен сумніватися. Після це пішла розмова, що "Схід" все-таки буде бригадою у складі Міністерства оборони, але буде!

Якщо Олександр Сергійович почав говорити юридичними термінами, то я відповім також юридичними термінами. З одного боку — розвідуправління Міністерства оборони ДНР, яке юридично досі знаходиться в штаті Міністерства оборони, ніхто його звідти не виводив, і я виконував наказ Глави держави. З іншого боку-справжня ОЗУ, тому що бригада «Схід» досі не знаходиться в штаті Міністерства оборони. Я знаю першу слов'янську бригаду, знаю другу, створену на основі "Оплоту", третю, створену в Горлівці, а бригаду "Схід", щоб перебувала в корпусі народної міліції, я поки не знаю", — додав Петровський.

– На якій підставі вони тоді ходять зі зброєю? – поцікавився журналіст.

— Олександр Сергійович сам же говорив: "А ось вони у мене такі, осетини, вони звикли, що в травні і червні, коли не було тут ще поліції, вони підтримували тут порядок". Насправді, вони все це тут кришували, але на цьому ще зупинимося далі. А зараз зупинимося на Олександрі Сергійовичу, чим, власне, він у нас тут відзначився? Спочатку, коли він умовляв при першому штурмі СБУ та ОДА штурмуючих не штурмувати. Говорив: "Давайте розійдемося, Україна єдина" і так далі. Це можуть підтвердити кілька людей, які тут ще з тих часів знаходяться, які брали в цьому участь. А далі в серпні він дав інтерв'ю, де він говорив, що він за єдину Україну. Далі, він дав інтерв'ю, що потрібно пропускати вантажі в аеропорт, які ніхто не контролює, а там можуть вести як продовольство, так і боєприпаси. Це дуже дивні висловлювання, якщо не сказати більше. Не зрозуміло, на чий млин він ллє воду такими виступами, і у мене таке відчуття, що з кожним його інтерв'ю на політичні теми, він чи то в собі заплутується, чи то розкриває свою справжню сутність.

Ходаковский

Тепер візьмемо Олександра Сергійовича, як полководця. Їм проведено всього лише 2 операції – це 26 травня в аеропорту Донецька.

— Це коли був розстріляний КамАЗ з пораненими?

— КамАЗ був уже на відході, а була повна відсутність організації, починаючи, в кращому випадку, від безглуздості і закінчуючи, в гіршому, до підстави і зради російських добровольців. Страшні жертви. Жахливо, що там було ... Ну, не буду про це, це і так скрізь є.

— Матері загиблих так і вважають?!

— Там у всьому вина саме Ходаковського, більше нікого звинувачувати. Він за це відповідав, він це організовував і в підсумку все це про@рал.

І друга» найбільша " операція, це 5 червня. "Спроба взяття КПП Маринівка", коли мета не була досягнута — це раз, втратили людей — це два. І близько 80 осіб вийшли на територію Росії, тим самим підставивши Росію, показали, що Росія допомагає, а на той момент нічого такого так явно не було показано. Ось ті 2 великі операції, після яких Олександр Сергійович від військового командування практично усунувся і став в основному політичною фігурою, одночасно будучи в той час міністром держбезпеки ДНР. І якось його рухи на посаді міністра держбезпеки себе ніяк не проявили, він навіть за кілька місяців не спромігся сформувати МДБ, тобто, він одночасно і командир «сходу», і міністр держбезпеки. Але апарат не формується, нічого не робиться, абсолютно нічого!

Тепер про сам батальйон "Схід".

У них 2 000 особового складу. Вони пережили в липні, коли від них відкололася і пішла частина сил, коли побачила, що люди приходять для того щоб воювати, а не займатися віджиманням і кришуванням.

Припустимо, де весь цей час героїчно воював батальйон "Схід"? Відразу кажу, я не протиставляю ні "Оплот«, ні "Слов'янців", ні "Кальміус", тому що відразу після виходу сюди, честь їм і хвала. "Оплот" брав участь у всіх бойових операціях. Це і Степанівка, і Маринівка, і Дібрівка, і Шахтарськ, і Іловайськ. "Кальміус" теж у всіх цих операціях брав участь. Захарченко при Кожевні навіть був поранений. А до "Сходу" у мене цікаве ставлення в цьому плані: таке відчуття, що "Схід" бачить своїм завданням тільки обороняти ринки на території міста Донецька.

— Повернення 90-х?

— Так, повернення 90 - х. і саме міста Донецька. Тому що, коли потрібно було кудись висуватися, маючи в підпорядкуванні 1 000 чоловік (у тому ж серпні), їм Ігор Іванович Стрєлков ставив завдання, а вони "ні-ні, ми не підемо, ми не хочемо йти туди воювати".

— Виходить, що так можна було відповісти Міністру оборони?

— Виходить, що так. Була єдина ситуація, коли я йшов на Степанівку, перед катастрофою "Боїнга", мені подзвонив Ходаковський, чомусь не ігор Івановичу, а мені, і сказав: "Якщо вам потрібно, можете взяти у мене 3-4 танки". І я взяв, тому що мені це було потрібно.

Друга ситуація, звичайно, низько голову схиляю, це коли 20 осіб зі "Сходу" обороняли Савур-Могилу. Це, дійсно, люди з великої літери, які навіть кілька разів викликали вогонь артилерії на себе, коли танки були на схилах. Але знову в серпні було прийнято рішення, що Савур-Могилу вони залишають, так як вони втомилися, не ті люди, які там гинули, а командування "Сходу" втомилося і наказало залишити Савур-Могилу.

— Самостійно?

— Так, так вирішив товариш Ходаковський. Тепер беремо, де ще крім Савур-Могили, воював "Схід", по пунктах:

Карлівка — залишили;

Піски — залишили;

Авдіївка — залишили.

Ось ця @опа, вибачте, зараз ми будемо говорити своїми словами — це наслідки "героїчної" діяльності "Сходу".

Ходаковский

— А Ясинувата?

— Ясинувату вони не залишили, бо з ними був мій загін спецназу.

— Тобто ваш загін не дав залишити?

— Ні, не так. Я розділив командування "Сходу" і самих людей, які там знаходяться. Ось чому дуже велика кількість пішла до біса (Ігор Безлер, — ред.) в Горлівку, тому що люди прийшли сюди воювати, а їх змушували займатися кришуванням. Тому вони і пішли.

— Тобто, це правда, коли хлопці добровольці, повертаючись до Росії, говорили: «Ми їхали туди воювати, а там інше»?

— Тому я і кажу, що коли підняли питання про осетини, намагалися туди внести націоналістичну ноту — це неправда, я до всіх націй ставлюся однаково, я суджу про людину по його діям, а не по його національності. Зате мені цікаво, щоб сказали земляки товариша Заура, якби дізналися, що він на фронт практично не виїжджав, що він займається кришуванням публічних домів.

— Тут, в Донецьку?

— Так, тут, в Донецьку. Підпільні публічні будинки, як і скрізь. Так само, коли відкрився заклад "Дім синоптиків", товариш Заур приїхав і сказав: "Я тепер ваш дах". Ось так себе тут веде їх земляк, і цьому є всі підтвердження. Можна зараз набрати номер і викликати будь-яку дівчинку, і вона підтвердить, що її заклад "кришує" товариш Заур.

— І його ніхто не може зупинити?

— А хтось намагається? І суботники, знаєте, як в 90-х було для своїх, цей товариш Заур влаштовує. І якось до мене не доходили його подвиги з фронту, а ось ці доходили.

А ще у нас є станція Ясинувата, там тримає оборону "Схід" і з кожного вагона, який проходить через станцію, вони збирають по 50 доларів, хоча люди вже все офіційно оплатили, а вони не пропускають, поки не буде по 50 доларів. Цим займається безпосередньо командування. Сама верхівка "Сходу". І тут теж треба вводити порядок. Якщо у мого управління найближчим часом будуть нові повноваження, то я з цим теж наведу порядок, хто не встигне втекти, вибачте. І я впевнений, що якщо зараз спробують цю бригаду пересунути до фронту, то вони відмовляться, вже були подібні ситуації.

— Я не розумію, як військова людина може відмовитися від виконання наказу?

— Одні виходять з наказів, а інші зі своїх бажань. Ось вони виходять зі своїх бажань: "Може, підемо, а може, не підемо". І я повторюю, що за межами міста Донецьк, крім тих 20 осіб, молодці, герої. Я схиляюся перед ними, інших я не пригадаю.

— Тоді що вони роблять?

— Кришують.

— Навіщо тоді Міністерству такий підрозділ?

— Тут вже починаються політичні ігри. Вони ж в травні були організовані, жили тут шикарно, роздербанили Автосалони, а тут, хлоп, і якийсь Стрєлков з'являється. І якось не дають, забороняють, ще й кажуть: ідіть на Степанівку, Дмитрівку. А навіщо їм це? Вони не розуміють, навіщо їм все це потрібно, їм і тут в Донецьку добре, навіщо їм потрібно кудись їхати, чимось ризикувати?

Мені не хотілося, щоб таке відбувалося в місті, але якщо хтось думає, що хоча б одна моя людина роззброїться, що хоча б одну мою людину можна покласти мордою вниз, як того Заура, і роззброїти-вони глибоко помиляються. Цього не буде ніколи!

Я смію сподіватися, що для армійських підрозділів представляю більший авторитет, ніж Ходаковський, Заур, Сан Санич... і якщо хтось спробує розв'язати якусь війну на території міста Донецька, ну, що ж, якщо встигнуть добігти до російського кордону... хоча у мене таке відчуття, що після їх висловлювання про єдину Україну і доставку гуманітарного вантажу противнику в аеропорт, вони побіжать у зворотний бік, у бік Києва".

А ось що про події 2014 року розповів Ходаковський у березні 2015 року, відзначаючи річницю створення своєї політсили "Патріотичні сили Донбасу":

Крім того, в мережі з'явився відеоролик про батальйон "Схід", створений тими ж "Патріотичними силами Донбасу":

У квітні 2015 року творець бригади "Схід" дав цікаве інтерв'ю опозиційному російському телеканалу "Дождь":

А у вересні 2015 року в інтерв'ю російському сайту Фонтанка.ру командир бригади "Схід" Олександр Ходаковський озвучив умови, за яких Донбас може повернутися до складу України.

Ходаковский

За його словами, є набір умов, за яких так звана «ДНР» буде готова повернутися до складу України, але нинішній пакет, який Україна може запропонувати, бойовиків абсолютно не влаштовує. Зокрема, тому, що цим пакетом не гарантується безпека бойовиків.

"Зрозумійте правильно: ми відповідальні за тих людей, яких повели за собою. Якщо ми не зможемо гарантувати для них навіть просто безпеку, що є базовою потребою будь-якого суспільства, в такому випадку, про що ми можемо говорити? Ми будемо говорити не про те, що Росія нас «зливає», ми будемо говорити про те, що ми "злили" своїх людей", —

сказав Ходаковський.

"Якщо луганські роблять заяви, що вони готові віддати ділянку кордону під контроль українським прикордонникам, і виправдовуються, розповідаючи, що це відбудеться тільки з часом, то ми — так, ми готові на будь-які розумні діалоги, на будь-які розумні, що влаштовують нас домовленості. Але ми не будемо підписуватися ні під одним документом, який завдає нам прямої шкоди", —

додав ватажок бойовиків.

"Зрозумійте правильно, що за ту політику, яку ми сповідуємо, ми часто гнані і побіваеми. Тому що народ зазвичай досить радикально налаштований. Але ми-то повинні враховувати побажання двох сторін: з одного боку — народу, з іншого боку — верхніх політичних властей, які над нами домінують. Тому ми, іноді, скриплячи зубами, приймаємо для себе риторику Мінська і починаємо її здійснювати, формуючи громадську думку, але в той же час... Ми ходимо ногами по землі, їмо плоди землі, але дихаємо-то ми повітрям",—

завершив Ходаковський.

А в інтерв'ю "Відкритій Росії" заявив про те, що в Донбасі переважає розчарування через ситуацію, яка склалася в регіоні після тривалого періоду бойових дій.

"Це не у багатьох людей це у всіх розчарування. Це питання висить у повітрі: чого ми домоглися? Заради чого були понесені такі жертви?" —

подчеркнул Ходаковский.

Він зазначає, що у кожного в "ДНР/ЛНР" є свої думки з цього приводу. "Наприклад, я чітко знав не "за що", а "проти чого" я виступав", — сказав він, пояснивши, що після Майдану, на його думку, в Україні була "вакханалія" та "бенефіс ультранаціоналістів, які захопили владу в Києві".

При цьому, Ходаковський вважає, що він частково зумів виконати свої цілі і допоміг відокремити деякі райони Донецької області з-під київської влади.

Разом з тим, бойовик "ДНР" зазначив:

"Та допомога, яка надається з боку Росії, вона є суттєвою. Втручання Росії в цю ситуацію – теж досить істотне, що дозволяло людям сподіватися на возз'єднання з Росією".

Конфлікт з Захарченко

У грудні 2015 року Олександр Ходаковський пригрозив ватажкові "ДНР" Олександру Захарченку провести масові акції протесту, про що він заявив в інтерв'ю каналу "діалог".

Вимога Ходаковського до "керівництва ДНР" – закріпити офіційний статус учасників бойових дій.

"Я не розумію, чому" Небесну сотню" вже канонізували, а ми не можемо виконати свій обов'язок перед ополченцями, особливо перед тими, хто втратив своє здоров'я, і особливо перед сім'ями загиблих ополченців", —

заявляє Ходаковський.

Він вважає, що Захарченко не вникає в ці питання, перекладаючи їх на військових.

Також він заявив, що в» керівництві «стоять не воювали люди, а "функціонери, призначені для виконання тих чи інших завдань або функцій".

"Може, вони не розуміють, наскільки важливо для нас, для тих, хто брав активну участь [в бойових діях], закріпити той статус, ту справу, яку вони зробили, і визнати його на державному рівні", —

каже "секретар Радбезу ДНР".

Ходаковський стверджує, що батальйон «Схід», яким він командував, втратив 235 осіб за час бойових дій і трохи менше тисячі осіб були поранені.

"Відповідно, Я не можу зараз не говорити про визнання статусу цих людей. Я буду про це говорити невпинно. Якщо мене не будуть чути ось так, то що мені збирати підписи? Ми будемо збирати мітинги всупереч забороні на масові зібрання", —

погрожував Ходаковський.

Загалом, для "широкої громадськості" стали вимальовуватися всі ознаки конфлікту між Ходаковським і Захарченком, який, як виявилося, зрілий вже давно.

Читайте також: Ходаковський звинуватив Захарченка в щурятництві

Справа в тому, що після підписання першого "Мінська" Ходаковський повністю взяв під свій контроль стратегічно важливі території на лінії розмежування — місто Ясинувату і підступи до Мар'їнки. В результаті будь-які вантажі могли бути ввезені і вивезені з підконтрольної бойовикам території Донецької та Луганської області виключно після дозволу і під контролем бригади "Схід". І ось в 2015 році люди з оточення Олександра Захарченка почали звинувачувати Ходаковського в корумпованості і контрабанді вугілля і металу на підконтрольну Києву територію.

В останні місяці 2015 року, орієнтуючись на майбутні місцеві вибори, Ходаковський спробував розгорнути на території "ДНР" мережу філій громадського руху "Патріотичні сили Донбасу". 24 грудня 2015 року в Ясинуватій відбулася конференція руху, на якій Ходаковський висунув політичну програму. Зокрема, він виступив з критикою дій ватажків і підкреслив, що кардинальна перебудова є необхідністю для політичного та економічного життя "республіки".

Ходаковский

Ватажки "народної республіки" досить нервово відреагували на політичні амбіції і заяви Ходаковського і взимку 2016 року настала найбільш напружена фаза протистояння.

Читайте також: Ходаковський не виключає, що його можуть вбити соратники

Так, 28 січня 2016 року на посаду "мера" Ясинуватої Захарченко призначив Павла Губарєва, колишнього "народного губернатора "Донецька (раніше посаду керівника Ясинуватої обіймав Юрій Яненко, соратник Ходаковського). Незабаром Захарченку довелося скасувати призначення, оскільки вступу на посаду Губарєва чинили опір бойовики "Сходу" і "жителі міста"..

Ось як реагував на це призначення Ходаковський:

У лютому Ходаковський перейшов до активної фази наступу і зробив ряд скандальних заяв. Ватажок визнав, що лідери бойовиків порушують права людини, по суті, ввели військову диктатуру. Також Ходаковський заявив, що в 2014 році саме він повинен був стати ватажком "ДНР", але завадила принциповість характеру. Саме боротьбою за першість в одному з інтерв'ю ватажок бойовиків пояснив своє протиборство з Захарченком.

З часом стало очевидно, що він не користується підтримкою з боку інших командирів терористичних підрозділів. У конфлікті майже всі відомі ватажки встали на бік Захарченка. Ось, наприклад, що заявив Гіві, командир НЗФ "Сомалі":

У тому ж лютому Ходаковський був звільнений з посади "голови Ради безпеки і оборони" в "народній республіці" і втратив мандат "депутата" місцевої ради.

Потім вже в березні припинили свою діяльність всі філії "Патріотичного союзу Донбасу".

Читайте також: Ходаковський розкрив подробиці стрілянини у "главу адміністрації" Захарченка

Зрештою Захарченку вдалося поставити на чолі Ясинуватої свою людину — Дмитра Шеховцова і позбавити Ходаківського впливу.

А квітні 2016 року так звана тимчасова комісія "народної ради ДНР" вирішила покарати відправленого у відставку "главу Радбезу", а нині командира бригади бойовиків "Схід" Олександра Ходаковського, заборонивши йому займатися "суспільно-політичною" роботою та обіймати посади в органах "державної влади".

Приводом до цих дій став давній конфлікт Ходаковського з ватажком «Республіки» Олександром Захарченком, а "офіційною" причиною — звернення громадян, що надійшли до тимчасової комісії, прямо вказують на причетність Ходаковського до "віджимів" особистих автомобілів і нерухомості, до зникнень людей, а також нанесення громадянам тілесних ушкоджень.

Таким чином, аналітики зробили висновок, що Олександр Захарченко продовжує прибирати людей, які могли б скласти йому конкуренцію в "республіці". Одним з таких опонентів, якраз і є Олександр Ходаковський, якого називають людиною Ріната Ахметова. Ще близько року тому, в "ДНР" ходили різні чутки про те, що, нібито "Ходаковський може організувати палацовий переворот та змістити Захара".

Ахметов_Ходаковский

Судячи з усього, дана інформація підтверджувалася не тільки кулуарними плітками, а й знаходила вираз у публічній конфронтації між обома персонажами. Захарченко знав, що на високому дипломатичному рівні розглядаються різні варіанти відсторонення від "влади" в "ДНР" та "ЛНР" одіозних "вождів", які перешкоджають мирному врегулюванню конфлікту. Але разом з тим, за такий тривалий час перебування при владі, ватажки Плотницький і Захарченко зуміли настільки зміцнити особисту адміністративну і силову вертикаль, що порушити сформовану архітектуру "без шуму і пилу" вже неможливо.

У зв'язку з цим в політичних і дипломатичних кулуарах стали серйозно обговорюється варіант вирішення конфлікту на Донбасі шляхом створення міжобласного територіального утворення Донбасу — МТОД. Ця концепція опрацьовується паралельно з Мінськими угодами, і передбачає формування широкого олігархічного консенсусу всередині України. Відповідний законопроект вже зареєстрований депутатами Опозиційного блоку, а сама ідея виникла відразу ж після підписання перших Мінських угод — у вересні 2014 року.

Демонструючи свою силу щодо опонентів, Олександр Захарченко хоче показати потенційним переговірникам, з ким насправді потрібно домовлятися про майбутнє Донбасу. Крім того, важливим питанням є також гарантії щодо особистої безпеки і недоторканності бізнесу ватажка "ДНР".

Судячи з усього, конфлікт Захарченка з Ходаковським — це і послання Рінату Ахметову, який не повинен списувати з рахунків важливого переговірника, навіть, якщо вже існують певні сепаратні домовленості з Кремлем та Банковою.

У червні 2016 року Ходаковський провів інтернет-конференцію на російському каналі "діалог" і сказав, що "його ні звідки не видавили":

Однак наступні події посприяли виникненню ще однієї версії конфлікту.

У червні 2016 р. представники так званого "МВС ДНР" заарештували призначених у березні Олександром Захарченком керівників адміністрації міста Ясинувата.

При цьому так званому "меру" Ясинуватої Дмитру Шеховцову вдалося втекти, а його перший заступник Володимир Лебедєв був схоплений та відправлений "на підвал". Про це написав у своєму блозі на "Обозревателе" Денис Казанський.

"Сайт Ходаковського інформує, що Шеховцов і його підлеглі захопили розташований під Ясинуватою кар'єр, а також привласнювали собі надходить з Росії гуманітарну допомогу.

Перше, що зробив новий мер — це "осідлав кар'єр". Справа в тому, що під Ясинуватою знаходиться, вважай, єдиний піщаний кар'єр в "ДНР". Територія прифронтова, легальна розробка там, по суті, неможлива. Але товариш Шеховцов вирішив, що влада може все, і спочатку навіть особисто супроводжував вантажівки".

Враховуючи нинішню вартість піску в 100 рублів за тонну, "інтерес" мера стає очевидним. Адже, щодня жителі довколишнього селища налічували 30-40 потужних вантажівок, що від'їжджають від кар'єру. Йдеться про мільйони рублів!

Напевно, зацікавить компетентні органи і "схема" міської влади з "розподілом" гуманітарки. Один приклад. Минулого року Ясинувата отримала від російських підприємств, в якості допомоги для населення цукор, 15 тонн якого до 16 червня зберігалися на складі. Того дня, як повідомляють достовірні джерела, за особистим розпорядженням Дмитра Шеховцова зі складу було вилучено 9 тонн, нібито для передачі Міністерству оборони. Справа може бути і благе, але, по-перше, порушується цільове призначення вантажу – за прибутковими документами він приймався саме для городян, і не міг бути направлений навіть в соцустанови. По-друге, потреба Міноборони в гуманітарці від населення виглядає, як мінімум дивною-ні в офіційних заявах, ні в неформальному спілкуванні на харчування військові не скаржаться. Та й повідомлень про надзвичайне "підсолодження" життя військовослужбовців з найближчих до міста частин щось не надходило", – йдеться в публікації.

У той же час інше джерело в Ясинуватій розмістило в соцмережах свою версію події. За словами джерела, на згаданий вище кар'єр поклали око куратори з Росії, яким Шеховцов не побажав поступитися своїм "бізнесом".

"29.6.2016 р. УБОЗ МВС "ДНР" здійснив силове затримання 1-го заступника глави Адміністрації м.Ясинувата В. А. Лебедєва, який є найближчим соратником Д. С. Шеховцова (позивний»Шах"). Як відомо, ця команда була направлена в Ясинувату для зачистки міста від людей а.с. Ходаковського. Працювали успішно, в цілому вся комерційна діяльність "Сходу" в Ясинуватій в даний момент заблокована. Одним з об'єктів, "віджатих" у Ходаковського, став кар'єр, де добувають кварцовий пісок. Одним з "секретних" указів Захарченка кар'єр був переданий в управління Ясинуватської адміністрації. Кар'єром також зацікавилися якісь впливові люди з РФ, які приїхали "подивитися" об'єкт. Зустрівшись з ними, в.А. Лебедєв «послав» зацікавлених людей. Люди виявилися не прості, тому з РФ прийшла команда взяти непокірного зама і пояснити, хто в домі господар. Що і було зроблено. Цікаво, що як тільки в Донецьк надійшла інформація про арешт Лебедєва, в МО «ДНР» підняли по тривозі роту спецназу, щоб "рознести нахрін це укропское МВС" (дослівна цитата). Але, потім, розібравшись, зажурили. Зате в Ясинуватій танцюють від радості людці Ходаковського", – пише джерело.

Позбавлений влади?

А наприкінці липня 2016 року з'явилася інформація про зникнення колишнього "голови Радбезу" самопроголошеної "ДНР". Зокрема, політолог Олександра Никонорова на сайті "Depo Донбас" написала:

"Фіксується тимчасове зникнення з активної публічної діяльності як самого Олександра Ходаковського, так і представників його угруповання. Важливим елементом у даному процесі також стає звільнення "1-го заступника мера" Ясинуватої В. Лебедєва, діяльності якого активно протидіяв В. Лихацький (позивний "Майор"), що входить до групи А. Ходаковського. Місцезнаходження самого Олександра Ходаковського на даний момент достовірно невідомо", – зазначила політолог.

Дещо раніше українські блогери та експерти вже звернули увагу на зникнення Ходаковського з інформаційного поля, але ж бойовик часто виступав з критикою лідерів «народної республіки» під псевдонімом "Скіф".

Так, у блозі ватажка на платформі Livejournal останній запис датований 11 червня 2016 р., хоча раніше як мінімум раз на тиждень Ходаковський писав розгорнуті пости, нерідко з критикою на адресу Захарченка. Зберігають мовчання також численні сайти, пов'язані з бригадою "Схід" та особисто Ходаковським. На сайті "Патріотичні сили Донбасу", підконтрольном "Скіфу", остання згадка про нього датується 5 липня 2016 р.

А в умовах "народної республіки" відхід з публічного простору сприймається однозначно — як завершення політичної кар'єри.

До того ж, як правило, політичне протистояння на підконтрольній бойовикам території вирішується фізичним придушенням, витісненням на периферію або домовленістю про мир між сторонами протистояння.

Тому, цілком очікувано пропажа стала причиною величезної кількості чуток. Заговорили навіть про можливу ліквідацію Ходаковського.

Однак представники правоохоронних структур Донецької області сумніваються, що ватажок бригади бойовиків "ДНР" Олександр Ходаковський убитий. Про це повідомило джерело у відповідному відомстві. Сумніваються вони також і в тому, що його могли заарештувати люди Захарченка.

За даними джерела, Ходаковський наприкінці червня був у Москві, де взяв участь у презентації фільму. Цей фільм був присвячений його бойовикам, які продовжують контролювати ряд населених пунктів Донбасу. Крім цього, Ходаковський провів у столиці Росії низку зустрічей.

Джерело також розповіло, що люди ватажка "Сходу" відчувають себе в окупованому Донецьку спокійно. Зокрема, йдеться про заступника Ходаковського Олександра Семенова.

"Схід" ніхто не роззброює і командирів не змінює", — розповів співрозмовник.

На думку джерел, опальний ватажок бойовиків "ДНР" взяв паузу, вирішивши поки не проявляти активність.

"Не виключено і те, що поки замовкнути його «попросили» московські куратори", — додав співрозмовник.

А журналіст В'ячеслав Хрипун, посилаючись на дані свого джерела в одній з міжнародних організацій, представники якої контактують з бойовиками так званої "Донецької народної республіки", повідомив, що ватажок бригади бойовиків "Схід" спішно покинув Донбас і відправився в окупований Крим. Відзначається, що це не просто поїздка на відпочинок, а скоріше втеча, яка викликана посиленим його протистоянням з Захарченком.

Так чому Захарченко не знищив Ходаковського? Аналітики вважають, що цьому завадили дві обставини:

- по-перше, бригада "Схід" дійсно має велике значення для обороноздатності "народної республіки". Близько 4500 осіб у складі підрозділу утримують важливі ділянки фронту, в тому числі район Мар'їнки і промзони в Авдіївці. А для оборони сепаратистів в цілому ліквідація ватажка бойової одиниці може мати неприємні наслідки;

- по-друге, судячи з усього, до Ходаковського ще не зовсім охололи московські куратори.

Погляди

У "Новоросію" Ходаковський вірить. В Україну – ні. Для нього немає ніякої "єдиної проросійської України". Він вважає, що якщо в Донбас знову повернеться Україна, то у нього тут не буде ніякого майбутнього.

"Мені абсолютно очевидно, що якщо ми потрапимо до складу України, скоріше за все, на цій території мене вже не буде. Тому що варіант із входженням до складу України, з автономізацією "ДНР" і підпорядкуванням наших місцевих органів влади центральним київським структурам, які ми зараз створюємо, для мене рівносильний самогубству. Це для того, щоб ви розуміли, що Україна — це не моя жадана мрія. Швидше за все, мені доведеться просто покинути межі території".

У нього таке бачення майбутнього Донбасу:

  • по-перше, він вважає, що було б здорово, якби "ДНР" та "ЛНР" об'єдналися;
  • по-друге, якщо в України буде відвойований тільки один Донбас, то йому бажано увійти до складу Російської Федерації. Але от якщо "Великій Новоросії" від Одеси до Луганська все ж судилося бути, то їй найкраще спробувати стати незалежною державою;
  • столиця "Новоросії" повинна бути в Харкові, а не в Донецьку.

Деякі вважають Ходаковського людиною Ахметова. Однак сам він розповідав, що з Ахметовим бачився всього один раз ще в квітні 2014 року, коли в дохідливій формі пояснював головному Донецькому олігарху неприйнятність влаштовуваних тим маршів в Донецьку за «єдину Україну».

Ходаковський готовий був проявляти гнучкість до бізнес-активів бізнесменів Донбасу, так як націоналізація в нинішніх умовах привела б залишки промисловості краю до повного банкрутства. Тому нехай їх заводи працюють. Але ось взаємини між владою і великими бізнесменами повинні будуватися за китайською моделлю, тобто бізнес не повинен мати ніякого впливу на владу.

Взагалі за своїми політико-ідеологічними переконаннями Ходаковський не лівий і не правий. Як він сказав, у нього взагалі немає ніяких ідеологічних переконань, проте він, швидше за все, схиляється до лівих ідей тому, що йому подобаються ідеї соціальної справедливості, колективізму та інтернаціоналізму.

Але він все ж вважає, що християнські цінності і загальнолюдські повинні превалювати над класовими. Йому все одно, хто перед ним стоїть: марксист, ліберал, людина правоконсервативних поглядів. Він за конкуренцію ідей і вільне і безперешкодне їх сповідання.

Він вважає себе російським, але російська для нього це не етнічна Категорія, а цивілізаційна. Він себе бачить бійцем "руського миру", який сьогодні веде війну із Заходом.

В принципі він нормально ставиться до російського націоналізму як до ідеологічної течії, але для нього неприйнятні деякі погляди деяких його ідеологів.

Захоплення

Любить книги. Часто перечитує Симонова "Живі та мертвих", любить Мережковського.

Слухає Галича, Візбора, Окуджаву та Дольського.