29.06.2021, 21:10

Від прибиральника сміття до одного з найжорстокіших терористів: ким був "Ґіві" – Михайло Толстих

Ольга Ранська | Всі новини автора
Ukrainian

Михайло Сергійович Толстих, більше відомий на прізвисько Гіві, знайшов свою "популярність" багато в чому завдяки російським ЗМІ, які, не втомлюючись, тиражували на екрани неголене, а на перший погляд і напівп'яне, обличчя затятого борця з "укрофашистами" за світлі ідеї "Новоросії".

Хто ж насправді такий Ґіві-Толстих?

За офіційною інформацією Михайло Толстих народився в 1980 році в місті Іловайськ Донецької області.

У 1998-2000 роках служив у Збройних силах України, в навчальному центрі "Десна", в 92-му полку. Військова спеціальність – командир танка.

Потім працював промисловим альпіністом, був водієм дизельного навантажувача на канатному заводі.

Походження прізвиська

Що стосується прізвиська, то його він, нібито, отримав ще в армії, але не через грузинського походження, а за зовнішню схожість з кавказцями. Однак, є думка жителя Грузії Гії Берайя про те, що прадід Ґіві був грузином, через що бойовик й отримав таке прізвисько.

Є й інша версія. Тоді цілком могло так статися, що" Новоросія" не впізнала б свого "героя", проте сталося диво: місцевий підприємець на прізвисько Арсен прийняв Ґіві прибиральником території і помічником мийника машин до себе в автосервіс. Арсен (в миру — Арсен Таргонський), за спогадами тих же біженців з Іловайська, був людиною доброю, що не характерно людям його стану в ті часи. Арсен влаштував Ґіві в місцеву громаду на околиці міста і забезпечив найелементарнішими речами у вигляді примітивного посуду та одягу. На мийці працівники також презирливо ставилися до Михайла Толстих, навантажуючи його роботою, типу прибирання сміття або чищення каналізації. Саме тоді Михайло і отримав своє прізвисько – "Хіві". Як згадують жителі Іловайська, кличку йому дали на мийці за його вічно брудний і неохайний вигляд, який в "гармонії" із зеленим спецодягом нагадував радянського військовополоненого 1941-1942 років (Довідка: Хіві — так звані добровільні помічники вермахту, що набиралися (в тому числі, мобілізовані примусово) з місцевого населення на окупованих територіях СРСР і радянських військовополонених).

Михайлу, судячи з усього, подобалося його прізвисько. Може бути тому, що він не чув, хто були такі "Хіві". Тому, коли почалася російська агресія на Донбасі, новоспечений боєць за світлі ідеї "Новоросії" залишив собі у вигляді позивного свою стару кличку, лише трохи змінивши її. Таким чином, з "Хіві" вийшло вже нині відоме "Ґіві".

Темне минуле

А ось що дізналися про "легенду Новоросії" та одночасно "російську телезірку" донецькі блогери і, зокрема, блогер Ельхам Абубакіров.

Насправді, де саме народився Михайло Толстих, даних немає, як і немає ніяких документальних даних про його батьків.

За свідченням біженців з Іловайська, батько Гіві після чергової відсидки прийшов додому в Іловайськ і ніде не працював, багато пив і із завидною постійністю бив свою дружину. Від чого саме помер батько Гіві, також достеменно невідомо, так як сталося це ще в несвідомому дитинстві Михайла. Його мати, нібито, теж довго пила, потім просто безслідно зникла, коли майбутньому терористові ледь виповнилося 18 років. Але цю інформацію спростовують сепаратисти і сам Гіві.

У дитинстві Михайло був замкнутим і відлюдним. У дитячі компанії його не брали через неохайний зовнішній вигляд і межує з садизмом жорстокості, яку він вихлюпував на бродячих тварин. У школі з цих причин Мишко Толстих постійно принижувався старшокласниками, друзів не мав, а оскільки вчитися не хотів, більшу частину часу проводив на околицях міста в покинутих будинках і будівлях, які рясніли наркоманськими притонами. Там вперше Ґіві спробував і наркотики. Майбутній "підполковник" почав вживати як "травичку", так і внутрішньовенно. До речі, любов до марихуани залишилася у Ґіві до кінця життя.

Гиви

За твердженням блогера, легенда російських ЗМІ про нібито службу Михайла Толстих у ЗСУ також не відповідає дійсності. В армію його не взяли через явні дефекти мови в той період і проблем з області психіатрії (на медкомісії у військкоматі Толстих не пройшов саме лікаря-психіатра). Яке саме психічне захворювання або розлад стало тому причиною, – невідомо.

Коли його "забракували", Ґіві почав пити. У той період його часто бачили мерці п'яним, іноді навіть заснув на вулиці в будь-яку погоду.

Приблизно в 2008-2009 році в житті Михайла Толстих сталася ще одна знакова подія. Якось йому доручили протерти пил в салоні нового авто місцевого напівавторитету "Сані Рудого".

"Саня Рудий" (в миру — Олександр Рахімов) був людиною тупим, але жорстоким. Відсидівши своє "по малолітці" за згвалтування і повернувшись в Іловайськ, Рахімов, маючи досить розвинені кулаки і м'язи, пішов на службу до місцевих авторитетів. Залишившись в живих і зібравши капіталець, Саня Рудий відкрив пару-трійку магазинів та нічний клуб-забігайлівку в Докучаєвську.

А в той нещасливий день Саня Рудий був надзвичайно злий і шукав, на кому б вимістити свою злобу. Жертва досить швидко сама себе визначила. Намагаючись почистити попільничку в машині, Толстих-Хіві розсипав недопалки і попіл на сидіння дорого авто Сани рудого. Розправа не змусила себе довго чекати: Хіві був тут же жорстоко побитий.

Прийде час, і спотворений труп Рахімова, розтерзаний бродячими собаками, знайдуть в степу недалеко від Докучаєвська. Він спочатку буде викрадений, а потім і жорстоко убитий невідомими бойовиками разом зі своїм неповнолітнім сином.

У 2011 році Михайло був затриманий за крадіжку велосипеда в мерці п'яному стані (хоча, може, цю крадіжку просто і "навісили"). Він був поміщений на ІТТ. Однак незабаром був звільнений за черговою амністією.

Після цього він ще якийсь час попрацював вантажником в магазині і прибиральником на парковці автомобілів. Деякі ЗМІ поширили інформацію про те, що Михайло Толстих працював нібито охоронцем супермаркету і паркувальником автомобілів.

Гиви

А за інформацією журналіста телеканалу бойовиків Артема Родарі з посиланням на інтерв'ю з Михайлом Толстих, Гіві насправді працював охоронцем у супермаркеті. Польовий командир сепаратистів заявляє, що, повернувшись з армії в 2000 році, переїхав до м.Кременчук Полтавської області, де, власне, і працював на заводі. Однак у зв'язку з хворобою матері він був змушений згодом повернутися в Іловайськ. Останнє місце роботи польового командира перед війною — Харцизький канатний завод "Сілур", де він працював водієм дизельного навантажувача.

А це вже відповіді на запитання грузинській журналістці:

Однак наскільки ця інформація відповідає дійсності, важко сказати. Власне, правду ми, можливо, вже ніколи і не дізнаємося.

"Кар'єра" в Донбаському конфлікті

За власним твердженням, Ґіві завжди більше симпатизував Росії, тому після початку хвилювань на сході України прийняв сторону сепаратистів і з травня 2014 року відправився воювати в Слов'янськ, де приєднався до незаконного збройного формування бойовиків, створеного при об'єднанні диверсійної групи на чолі з Ігорем Гіркіним і місцевих сепаратистів.

в якості командира бойовиків вперше проявив себе влітку 2014 року в боях під Іловайськом. Там загін під командуванням Ґіві брав безпосередню участь у блокуванні українських військ, які намагаються вийти з оточення.

Згідно з інформацією бойовиків, Михайло Толстих є "підполковником" так званих "збройних сил Новоросії", командиром так званої "першої окремої батальйонно-тактичної групи "Сомалі".

Гиви

З нинішнім лідером самопроголошеної "ДНР" польовий командир сепаратистів Ґіві вперше познайомився під час доповіді про ситуацію в Іловайську "міністру оборони ДНР" Володимиру Кононову, відомому під позивним "Цар". Це сталося в серпні 2014 року в м. Шахтарськ. На той час лідер бойовиків О. Захарченко очолював бандформування сепаратистів "Оплот". Під керівництвом польового командира Ґіві тоді перебувало близько 70 бойовиків.

Під час знайомства з майбутнім главою т.зв. "ДНР", організованим В. Кононовим, Ґіві отримав від нього одиницю артилерії. Надалі Ґіві заявляв, що терористи тримали місто Іловайськ в кількості 170 бойовиків і з однією одиницею артилерійської установки "Нона". Бойовик так само заявляв про відсутність російської армії в Іловайському котлі. А вищезгаданій установці "Нона" пропонував поставити пам'ятник в Іловайську.

З вересня 2014-го разом з Моторолою керує атаками бойовиків на аеропорт Донецька. Експерти відзначали, що в якості тактики атак терористи найчастіше вибирали лобові наступи, що призводило до великих втрат серед атакуючих. Кількість загиблих в загонах Ґіві та Мотороли за період безглуздих атак на аеропорт не піддається обчисленню.

19 жовтня 2014 року звернувся до лідера ЛДПР Володимира Жириновського з проханням надати "народному ополченню" автомобілі для перевезення поранених. І 28 жовтня Жириновський відправив повстанцям партію автомобілів "Нива".

Михайло Толстих широко відомий в інтернет-просторі своїми знущаннями з українських військовополонених та патріотів України. В інтернеті можна знайти безліч відеопосилань, що підтверджують цю інформацію.

Наприклад, примус полонених з'їсти шеврони. Саме Ґіві знущався над полоненими "кіборгами" на чолі з підполковником Сергієм Кузьміних. Показові знущання над українськими військовополоненими в Іловайську разом з "кадирівцями" тощо.

Гиви

7 квітня 2015 року представник Міністерства оборони України, помічник начальника Генштабу Тетяна Ричкова в інтерв'ю "Українській правді" заявила, що Толстих-Ґіві, командир батальйону "Сомалі", показово розстрілював поранених українських солдатів в аеропорту Донецька.

"Я знаю, що сепаратисти просто добивали наших хлопців. Бійців 25-ї бригади взагалі в полон не беруть, їх відразу вбивають. Це почав Ґіві. Він показово застрелив бійця,— заявила Ричкова. – Нашим про це розповів один з російських військових, з тих, які ще з честю, знають, що полонених не вбивають. Він сказав: "Цей придурок застрелив вашого пацана показово".

При цьому командир бандформування терористів Михайло Толстих досить жорстокий і до бойовиків, які входять до складу очолюваного ним НЗФ "Сомалі". Терорист міг запросто публічно побити своїх підлеглих і кинути їх "на підвал".

Замахи

Українські військові і партизани неодноразово пробували знищити командира терористів, проте бойовик досі виходив "сухим з води".

Так, у березні 2015 року на Ґіві було скоєно замах, про що сам бойовик розповів російському пропагандистському телеканалу LifeNews. За словами Ґіві, напад було скоєно 19 березня, коли він виїжджав з Макіївки. В авто було випущено не менше 12 патронів калібру 5,45 мм. Терорист розповів, що встиг вистрибнути з машини на ходу:

" Я встиг вискочити з машини і вона самоходом вже покотилася далі. Нарахували 12 влучень в машину. Попадання припали в задні двері, в скло, зачепило двигун. Я побачив машину, дістав обріз, подарований Захарченком, відкрив вогонь, але вони зірвалися з місця — і поїхали в бік об'їзної дороги".

У червні 2015 року була поширена інформація про те, що терорист був знищений під час військових дій, проте бойовик нахабно подзвонив під час прямого ефіру телеканалу "112" та спростував цю заяву.

7 квітня 2016 року Ґіві був поранений в районі населеного пункту Верхньоторецьке Донецької області. ЗМІ пишуть, що командиру "Сомалі" "дивом вдалося уникнути смерті". В результаті нападу командир отримав поранення в руку.

В кінці травня 2015 року з'являється інформація про те, що група терористів на чолі з Гіві зі зброєю відвідала залізничний вокзал Донецька з метою набрати "добровольців" в бандформування і для риття окопів. Однак бойовики отримали шалений опір як від жінок, так і від чоловіків. При цьому йому в очі сміливо висловилися про негативне ставлення до "визволителів" і розкритикували діяльність російських окупантів. Більшість жінок заявили, що їдуть до Києва. Це дико обурило Ґіві, який з матом пішов з вокзалу, так нікого і не загітувавши. При цьому він побажав людям з іншими поглядами, щоб вони померли від прямого попадання снаряда.

"У мирних жителів проявляється неповага до людей у формі. Хоча з одного боку, тут ми і самі винні, "інші ополченці", як я називаю таких людей. По-перше, хтось почав чудити щось, і все, значить, всі такі. Шкода. А коли починається різанина, коли артобстріл, всі сподіваються, що батальйон "Ростов", батальйон "Сомалі" вистояли і втрималися, тоді вони за нас, по-моєму. А так – ми для них вороги номер один чомусь стали. Ну, це моя думка, принаймні, я говорю так, як є. Починають у чомусь звинувачувати, починають там писати якісь кримінальні справи", –

зізнався бойовик.

Гиви

Загалом командира терористів Ґіві російська пропаганда активно використовувала в інформаційній війні проти України. Так, поширювалася його думка про те, що нібито окупована територія Донеччини вже ніколи не повернеться до складу України, а терористи захоплять всю адміністративну частину Донецької області.

Читайте також: Терористи Ґіві погрожують штурмувати Дніпропетровськ

В середині вересня 2015 року Ґіві в черговий раз заявив про наявність міфічних найманців-іноземців в Авдіївці та про те, що не хоче дотримуватися Мінських домовленостей.

"Водине, Авдіївка, Ласточкине — скрізь проскакує інформація про наплив найманців. У Ластівчиному стоять "негри", вибачте, афроамериканці. В Авдіївку вони неодноразово заходили", –

в рамках пропаганди російських ЗМІ заявив Гіві.

Гиви

Однак жителі Авдіївки розповіли журналістам "новин Донбасу", що в Авдіївці та Ласточкіному жодного разу не були помічені іноземці, які воюють на боці української армії.

Читайте також: Волонтер розповів, як терориста Ґіві довели до нервового зриву

У тому ж місяці портал timeua.com повідомив, що командир загону бойовиків "Сомалі" Михайло Толстих був призначений керівником "окремого штурмового батальйону", який переходить під пряме керівництво ватажка "ДНР" Олександра Захарченка. Підготовка особового складу персональних охоронців Захарченка, а саме так назвали в соціальних мережах самі сепаратисти новостворений батальйон під керівництвом Ґіві, буде сильно відрізнятися від підготовки інших бойовиків "ДНР". Крім посиленої уваги до фізичної підготовки, важливим елементом стане відпрацювання навичок і злагодженості дій піших штурмових груп і техніки прикриття в умовах взаємодії на коротких дистанціях, а також при вуличних боях. У цьому батальйоні бойовиків окремий упор, за завданням Захарченка, буде зроблений на бойових діях в різному ступені висотності будівель.

Гиви_Захарченко

Відбулося й урочисте вручення членських квитків сепаратистського руху "Донецька республіка" бойовикам від "міністерства оборони ДНР". Вручав членські квитки особисто Олександр Захарченко. Серед нових активістів "ДНР", які отримали квитки, був і Михайло Толстих.

У лютому 2016 року у Ґіві виник конфлікт з іншим лідером — Олександром Ходаковським. Так, ватажок незаконного збройного формування заявив, що командир бригади "Схід" і так званий "секретар Ради безпеки" самопроголошеної "ДНР" Олександр Ходаковський займається підривною діяльністю на користь України.

<Читайте також: Бойовик" Ґіві "Ходаковському: "Або поверни гроші, або біжи з "ДНР"

За словами Ґіві, Ходаковський перебуватиме на боці бойовиків, поки йому не дасть команду українська сторона.

"Я з ним пару разів спілкувався. Людина-СБУшник, вихований в такій структурі, так що з цією людиною було неприємно спілкуватися", — 

сказав бойовик Ґіві.

Він підкреслив, що абсолютно не довіряє Ходаковському:

"Я не вірю жодному його слову".

Крім іншого, Ґіві вважає, що Ходаковський винен у втратах, які зазнали бойовики під час бою за Донецький аеропорт у травні 2014 року.

А в березні 2016 року з'явилася інформація про те, що в окупованій Макіївці Донецької області згорнула діяльність база терористів батальйону "Сомалі".

Про це у своєму Facebook повідомив волонтер, координатор проекту Stop Terror Семен Кабакаєв.

"Протягом трьох днів у Макіївці база терористичного батальйону "Сомалі" згортала свою діяльність. ППД знаходився в колишньому ПТУ. Прибрали практично все, техніку, оборонні споруди, мішки і т.д. у сусідній будівлі залишилася техніка, пов'язана з радіоелектронікою, кілька антен і комплексів. Мабуть, вивозити будуть пізніше", — пише волонтер.

"Здається, це кінець популярної "легенди" під позивним Гіві. Якщо заберуть назад на роботу в супермаркет, то вже добре", — додав він.

А за даними української розвідки на окупованих територіях Донбасу почалася нова хвиля зачистки ненадійних командирів бойовиків "ДНР". До переліку неугодних потрапили бандформування "Спарта" (командир — Арсеній "Моторола" Павлов, "Сомалі" (командир — Михайло "Ґіві" Толстих) і "Схід" (командир — Олександр Ходаковський).

Читайте також:  Москва наказала "прибрати" Гіві та Моторолу – розвідка

Але в наступному місяці Ґіві з'явився в медіапросторі зі своїм баченням ситуації на лінії військового зіткнення:

Особисте життя

Терорист Михайло Толстих не любив говорити про своє особисте життя. І все ж в інтерв'ю одному з місцевих видань він сказав:

"Я не живу віртуальністю - я живу реальністю. Перебувати поруч зі мною дуже небезпечно. Навіть перебувати зі мною в одній машині теж небезпечно. Вже три замахи було, і ризикувати людськими життями я не маю права. На рахунок особистого життя-немає у мене її, і весілля у мене ніякої не було. Зараз я, як і був, так і залишаюся самотньою людиною. На мій превеликий жаль — чесно скажу. Не складається у мене з особистим життям", –

зізнався Ґіві.

Журналіст запитав його про гучне святкування дня народження, на якому Толстих танцював з багатьма дівчатами, що було відображено британським пропагандистом Ґремом Філіпсом. Але Ґіві сказав, що жодній з цих дівчат не дзвонив і нічого не пропонував, хоча, підкреслив, Це не означає, що він не хотів цього зробити.

Гиви_танцует

На питання, що він буде робити після війни, командир "Сомалі" відповів, що сам не знає і поки планів у нього немає.

"На даний момент повертатися мені нікуди та й ні до кого. Мій дім – це мій батальйон, наші казарми та передова", — сказав Ґіві.

Захоплення

В інтерв'ю сепаратистським ЗМІ польовий командир бойовиків заявив, що його хобі — футбол та бокс. Вболівав за команди "Шахтар" та "Реал Мадрид".

Погляди

М. Толстих був прихильником політики екс-президента Віктора Януковича, стверджуючи, що при його каденції йому жилося краще. Ґіві вірив у те, що Євромайдан був організований США. На його думку, Якщо це зробив би сам український народ, він би підтримав ці дії. Вважав, що Україна прагне спровокувати Третю світову війну і дістатися Росії:

Ґіві підтримував політику Володимира Путіна, був прихильником Володимира Жириновського та виступав за окупацію всього Донбасу Російською Федерацією.

Повідомлялося, що у командира бойовиків також була сторінка в соціальній мережі в "ВКонтакті", де він часто розміщував інформацію, популяризуючи діяльність сепаратистів, Росії та об'єднаних російсько-сепаратистських сил. Однак сам Ґіві та люди, що спілкуються з ним, заявили, що в соцмережах його немає. Ця заява була зроблена у зв'язку з тим, що були зафіксовані випадки шахрайства: люди створювали сторінки в соціальних мережах під ім'ям Ґіві та просили пожертвувати кошти нібито на потреби ополченню Донбасу.

23 червня 2016 року Головна військова прокуратура повідомила про підозру Ґіві — ватажку терористів "ДНР" загону "Сомалі".

Заступник генерального прокурора України-Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, коментуючи звинувачення, пред'явлене терористові Михайлу Толстих (позивний "Ґіві") в інтерв'ю Цензор.нет заявив про те, що Головна військова прокуратура розслідує факти жорстокого поводження терористів "ДНР" та "ЛНР" з цивільним населенням і захопленими військовослужбовцями, які брали участь в АТО.

Як зазначив прокурор, полонених жорстоко катували, били, виганяли на примусові роботи і вбивали.

Читайте також: Бойовика «Ґіві» судитимуть за тортури і тероризм

"Заручники утримувалися в нелюдських умовах, позбавлялися їжі, води, необхідної медичної допомоги і навіть можливості справити свої фізіологічні потреби. Це все жахи неоголошеної війни, які ми зафіксували процесуальним шляхом", — сказав він.

"На сьогоднішній день нами встановлено і допитано близько трьох тисяч осіб, яких незаконно позбавили волі і утримували члени терористичних організацій. На підставі зібраних доказів (а зібрати їх було не так просто) в червні поточного року оголошено про підозру учаснику терористичної організації на прізвисько Ґіві за встановленими фактами порушення законів і звичаїв війни. На черзі — інші", — зазначив прокурор.

"Що стосується іншої злочинної діяльності підозрюваного, то вона стала предметом розслідування управління Національної поліції України в Донецькій області, яке також давно оголосило йому про підозру із застосуванням арешту", — додав він.

Матіос також нагадав, що інформацію і докази скоєних терористами і військовослужбовцями Російської Федерації військових злочинів Генпрокуратура направила в Міжнародний кримінальний суд для вирішення питання про відкриття провадження.

А 16 лютого 2015 року терорист був внесений до списку санкцій ЄС.

Як стати "зіркою"

Таким чином, польовий командир бойовиків Ґіві відноситься до категорії так званих "медійних зірок" серед керівників незаконних збройних формувань донецьких сепаратистів. Зокрема, лідер російських терористів Ігор Гіркін-Стрєлков, критикуючи діяльність Михайла Толстих, повідомив, що він не є талановитим командиром. За інформацією Гіркіна, Толстих був водієм бойовиків у Слов'янську і тільки завдяки російським ЗМІ став тим, ким є зараз.

У тому, що російські ЗМІ цілеспрямовано створюють "героїчні образи" з деяких бойовиків, які розв'язали війну на Донбасі зізналася і російська журналістка Марина Ахмедова на сторінках видання "експерт".

"Саме російські журналісти вибірково робили героїв з деяких членів ополчення. Перебували при них невідлучно, їздили з ними на передову, вели ексклюзивну трансляцію їх військового і побутового життя... Активно оспівані подвиги зробили з цих людей практично незламних героїв", — написала вона.

"Тим росіянам, які ще цікавиться Донбасом, здається: зло в особі офіційного Києва переможене, а герої, які висунулися з ополчення у владу, будують нове і світле майбутнє. Що все йде правильно, що все буде добре. Адже герої, чиї подвиги оспівані пресою, практично канонізовані у свідомості читачів, такі не можуть ображати, принижувати своїх, грубо порушувати права своїх же. А що якщо можуть?", —

додала Ахмедова.

Смерть

8 лютого 2017 року в Макіївці Донецької області, що тимчасово перебуває під контролем терористів, у власному кабінеті знайшли тіло ватажка бойовиків "Сомалі" Ґіві. За однією з версій, його смерть настала в результаті вибуху, який спровокував постріл з РПО "Джміль" у вікно кабінету Ґіві о 6.10 ранку за місцевим часом. Як повідомляється, Толстих в цей час перебував там. Пожежу в приміщенні не могли загасити протягом двох годин. Терористи і деякі прокремлівські журналісти підтвердили смерть "польового командира", при цьому вже встигнувши звинуватити в теракті українську ДРГ.

Ватажок бандформування "Легіон" і так званий "депутат ДНР" Сергій Завдовєєв розповів, що після вибуху Ґіві лежав ногами до вікна. У бойовика повністю відірвало одну ногу, а на другій – відірвало ступню. Крім цього, у нього була зрізана частина голови. Враховуючи той факт, що осколків знайдено не було, швидше за все, в якості вибухівки використовували тротил або пластид.

Міністерство оборони України того ж дня, 8 лютого, офіційно підтвердило його смерть. Про це в середу заявив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник. Зокрема, у своєму завлінні він сказав наступне:

"Останнім часом бандформування Сомалі зазнало важких втрат внаслідок авантюрних і безглуздих атак на українські позиції під Авдіївкою... у Михайла Толстих було чимало ворогів. І сьогодні багатомісячна звивиста кривава стежка бойовика закономірно обірвалася", –

резюмував Мотузяник.