03.07.2021, 21:10

Колишній "опер", куратор наркотрафіку та гроза Плотницького: хто такий Ігор Корнет

Ольга Ранська | Всі новини автора
Ukrainian

У листопаді 2017 року в новинних заголовках все частіше стало миготіти ім'я досі мало кому відомого діяча невизнаної "ЛНР" – Ігоря Корнета. З його "легкої руки" під ватажком "республіки" Ігорем Плотницьким серйозно захитався "трон".

З "оперів" – в "міністри"

Ігор Олександрович Корнет народився 29 квітня 1973 року. Його батько був офіцером Радянської Армії. Відомо, що сім'я майбутнього "міністра" переїжджала з гарнізону в гарнізон і деякий час жила в Німеччині (на той момент – НДР). Ігор Корнет навчався в школі при Групі радянських військ у Німеччині в місті Халле, яку закінчив у 1989 році.

Після розпаду СРСР Корнет прийшов працювати в органи внутрішніх справ України, служив оперуповноваженим у дорожньо-патрульній службі. Після початку конфлікту на Донбасі переметнувся на бік бойовиків. Спочатку Корнет служив у загонах так званого "ополчення", потім став заступником "міністра внутрішніх справ", а 27 серпня 2014 року був призначений главою відомства.

Очоливши терористичне "МВС", Корнет відразу ж почав реформи: вже у вересні 2014 року штат відомства був збільшений з 219 до 3 тисяч осіб.

У лютому 2015 року Служба безпеки України оголосила Корнета в розшук за створення терористичного угруповання, посягання на територіальну цілісність країни і злочинні дії з метою повалення конституційного ладу.

Анкета Корнета є на сайті "Миротворець".

"Заслуги" Корнета: контрабанда наркотиків та ліквідація "Бетмена"

Корнет давно вважається неоднозначною фігурою навіть серед бойовиків. Йому приписували зв'язки і з російськими, і з українськими спецслужбами, а також кураторство наркотрафіку з вільної території України в «ЛНР». Також є дані, що ліквідацію командира бойовиків Олександра Бєднова («Бетмена») організував саме Корнет.

Яблуком розбрату нібито став все той же наркотрафік. Терористи з підрозділів "Бетмен" та "Русич" відкрито звинувачували Корнета в організації каналу постачання наркотиків зі Старобільська Луганської області на територію "республіки". Поширювалися чутки і про те, що сам Корнет вживає героїн.

Як розповідав пізніше ватажок банди "Русич" Олексій Мільчаков, Бєднов мав необережність втрутитися в схеми постачання наркотиків, організовані "верхівкою МВС": нібито "Бетмен" заарештував нраснодонського оператора наркотрафіку на прізвисько "Шико". Останній у підсумку був звільнений людьми Корнета, а кортеж Бєднова розстріляли в січні 2015 року в районі Лутугиного.

Конфлікт с Плотницьким

У 2015 році в керівництві «республіки» стався розкол. Силовики на чолі з Корнетом і керівником» МДБ " Леонідом Пасічником не поділили з Плотницьким фінансові потоки від продажу вугілля. Так званого "міністра енергетики" Дмитра Ляміна заарештували за звинуваченням у махінаціях з продажами вугілля. Лямін вважався людиною Плотницького, і останній у відповідь спробував заарештувати Пасічника.

Конфлікт набирав обертів. На бік Пасічника встали Корнет і нині покійний "отаман" Павло Дрьомов. Назрівало силове протистояння, але втрутилися російські «куратори», які виступили на боці силовиків. Вважається, що силовий блок "ЛНР" входить до групи впливу ФСБ Росії, в той час як Плотницького курирує помічник Путіна Владислав Сурков.

Фактично на боці Плотницького залишилася тільки "генпрокуратура" і його особиста охорона. До Москви регулярно писалися доноси "про непривабливі дії ватажка "ЛНР", що кришує контрабанду, а Плотницький, у свою чергу, усував конкурентів "другого плану" - зокрема, екс-прем'єра Геннадія Ципкалова та екс-заступника голови "Народної міліції" Віталія Кисельова, яких звинуватили в організації "державного перевороту". Перший в результаті помер в камері, а другого засудили на 12 років в'язниці.

Що сталося в 2017 році

Хиткий "мир" в "республіканській" верхівці порушив луганський підприємець Олексій Серебряков, який поскаржився російським "кураторам" на вимагання з боку так званого "генерального прокурора" Заура Ісмаїлова.

Плотницькому з Росії прийшла вказівка вплинути на Ісмаїлова, але "генпрокурор" вирішив помститися Серебрякову і заарештував його брата. Правда, тут же звільнив, але було пізно – Ісмаїлова змусили піти у відставку, а замість нього "генпрокуратуру" очолив екс-заступник голови "МВС" Віталій Подобрий.

Над Плотницьким нависла безрадісна перспектива позбутися останнього "ручного" силового відомства. І ватажок "ЛНР" прийняв рішення атакувати Корнета.

21 жовтня 2017 року під час звіту Корнета перед профільним комітетом «парламенту» депутати звинуватили «міністра» в неналежному виконанні своїх обов'язків і корупції – «раптово» з'ясувалося, що Корнет вже 3 роки живе у "віджатому" будинку покійного президента луганської "Зорі" Валерія Букаєва.

9 листопада Плотницький особисто приїхав виселяти Корнета з самовільно зайнятого житла. Була присутня при цьому дійстві і господиня будинку – теща Букаєва Ніна Хмелевцова, а також журналісти, тому подія набула широкого резонансу.

Читайте також: Як "міністр ЛНР" Корнет став бездомним: всі подробиці "урочистого виселення"

Після цього атака на Плотницького почалася з усіх боків: ватажка звинувачували в розправах над конкурентами, співпраці з українськими спецслужбами, і справа, в цілому, запахла відставкою.

Тим часом Корнет перевів силовиків на стан облоги, а ввечері 20-го листопада Плотницький підписав "указ" про його відставку, сякої "міністр" не погодився. Центр Луганська оточили озброєні бойовики, адміністрація Плотницького та "генпрокуратура" були заблоковані. Населенню всі ці дії пояснювалися протидією українським диверсантам, але ввечері 21 листопада стало ясно, що ситуація близька до кривавої бійні: до Луганська увійшла величезна колона техніки. Численні джерела стверджували, що підкріплення Корнету надіслали з "ДНР", проте в Донецьку від своєї участі в подіях в Луганську люто відхрещуються.

Також є інформація, що техніку і живу силу надіслали з Росії, адже відомо, що в РФ в цілому підтримали дії Корнета.

Тим часом Плотницький, всупереч чуткам про його втечу в РФ, провів у Луганську нараду, під час якої наказав "закінчувати з інсинуаціями". Розбиратися з бунтівним Корнетом доручено "Генпрокуратурі", а "МВС" очікує масштабна кадрова чистка.

Читайте також: "Окупований Луганськ хтось окупує": реакція соцмереж на переворот в "ЛНР"

тизер: 
"Опер"-предатель, наркоделец и соперник Плотницкого: что известно об Игоре Корнете?