03.07.2021, 20:54

Корінний Буковинський луганчанин та торгаш: біографія одіозного лідера "ЛНР" Ігоря Плотницького

Ольга Ранська | Всі новини автора
Плотницкий
Ukrainian

Ігор Плотницький народився і виріс в українському селі Чернівецької області, але Російська освіта, мабуть, зробила його російськомовним корінним луганчанином. Спочатку торгував бензином, а ставши главою невизнаної республіки, почав збувати "гумконвої". В Україні визнаний терористом.

Біографія

Народився 26 червня 1964 року. У російських ЗМІ він значиться, як уродженець і корінний житель Луганська, а з українських ЗМІ можна дізнатися про те, що Плотницький - уродженець селища Кельменці Чернівецької області.

Освіта

У школі, в якій навчався майбутній глава терористичної організації, його згадують, як хорошого учня. Навчався на п'ятірки, тільки по кресленню мав"чотири". Для Марії Мельник, яка викладала лідеру "ЛНР" українську мову та літературу, це було величезним шоком, так як вона всіма силами намагалася прищепити учням любов до країни, грунтувалася на ФАКТИ, на емоції, на приклади. Після того, як жінка дізналася про те, що Плотницький став одним з ватажків терористичних угруповань, то визнала це своєю особистою ганьбою.

У 1987 році закінчив Пензенське вище артилерійське інженерне училище ім. Головного маршала артилерії М. М. Воронова.

У 2008 році закінчив магістратуру Східно-українського університету ім. В. Даля за спеціальністю"Державна служба".

Сім'я

Батько Плотницького з Кельменці Чернівецької області, мама – з Київщини. Обидва розмовляли українською і жили звичайним життям Буковинських селян.

Ігор Плотницький одружений. Має сина та дочку.

плотницкий с женой

Плотницький з дружиною

Відеосюжет про дружину – Ларису Плотницьку

Кар'єра

З 1992 року біографія Ігоря Венедиктовича представляє для всіх велику таємницю. У віці 28 років, відразу після оголошення незалежності України, Плотницький перебирається в Луганськ і займається «підприємницькою» діяльністю. У російських джерелах зазначено, що лідер ЛНР працює в приватних компаніях, починаючи з посади менеджера. Приблизно в 1996 році, заробивши невеликий капітал, він відкриває власну компанію, яка переважно займалася оптовою і роздрібною торгівлею. Також відомо, що Плотницький володів заправною станцією, але потім заправку довелося продати.

Далі кілька років з біографії Ігоря Венедиктовича дивним чином "випадають", і ось уже в 2004 році майбутній лідер бойовиків стає співробітником інспекції із захисту прав споживачів в Луганській області. Плотницький встиг попрацювати на посадах заступника начальника відділу, головного спеціаліста, начальника відділу. В результаті цієї діяльності йому присвоїли десятий ранг держслужбовця.

У той час цей "захисник прав споживачів" побудував собі шикарний приватний будинок в Луганську за адресою вул. Ярового, 47-а.

Підтримував зв'язки з тодішнім головою фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, який має безпосереднє відношення до підтримки сепаратистів на Луганщині. За іншою інформацією, озвученою польовим командиром Павлом Дрьомовим, Ігор Плотницький пов'язаний з Наталією Королевською, народним депутатом від партії "Опозиційний блок" - політичної сили від колишніх "регіоналів", що відстоює проросійські інтереси в українському парламенті.

За інформацією Луганського журналіста Сергія Іванова, біографія нинішнього "голови ЛНР" - це "біографія невдахи", "нефартового діляги" та чиновника, який тільки й умів, що викручувати руки луганським підприємцям".

Персона Плотницького з'являється в різних зведеннях тільки в 2014 році, після проголошення Луганської народної республіки, коли він очолив сформований в ЛНР батальйон "Зоря". А трохи пізніше він стає "міністром оборони" самопроголошеної республіки.

Плотницкий

У серпні 2014 року політична кар'єра Плотницького знову йде в гору, і він стає главою т.зв. "ради міністрів" та главою "Луганської республіки".

У жовтні 2014 року Ігор Плотницький подав документи в "Центрвиборчком" т.зв. "ЛНР" як кандидат на пост "голови Луганської народної республіки".

3 листопада 2014 року, після фейкових виборів, "ЦВК" сепаратистів оголосила, що Плотницький переміг з 63,17% голосів виборців. "Вибори" визнала тільки Росія. 4 листопада 2014 року, під час інавгурації, яка відбулася в Колонній залі Луганської обласної ради, Плотницького благословив "на царство" митрополит УПЦ (МП) Іоаникій.

30 жовтня 2014 року Генеральна прокуратура України звинуватила Плотницького як лідера луганських сепаратистів і громадянина РФ Олександра Попова у викраденні української льотчиці Надії Савченко. За інформацією відомства, 17 червня 2014 року вони вчинили напад на батальйон "Айдар", захопили в полон Савченко і вивезли її в Луганськ, де кілька днів допитували в будівлі обласного військового комісаріату, а 23 червня з озброєним супроводом вивезли з України.

На думку лідера російських терористів Ігоря Гіркіна ("Стрєлкова"), Плотницький є "маріонеткою і невдахою". Плотницького Гіркін вважає зрадником ідеї сепаратизму і міфічного неофашистського проекту "Новоросія".

плотницкий в костюме русского богатыря

фотожаба на плотницкого

"Фотожаба" на Плотницького

Діяльність Плотницького піддається гострій критиці і з боку представників незаконних збройних формувань так званого "козацтва". Польовий командир терористичної організації "Козацька Національна гвардія" Павло Дрьомов (позивний "Батя") відкрито звинувачував главу "ЛНР" та його оточення в розкраданні державного майна і закликав до зміни керівництва "республіки" збройним шляхом.

Довгий час тривав конфлікт між Плотницьким і польовим командиром "козачих" бандформувань Миколою Козіциним. Після цього силовики "ЛНР "почали" зачищати "збройні формування "козаків", які не вступили до лав" народної міліції " та перебували в опозиції.

Бойовики бандформування "група швидкого реагування "Бетмен" також звинувачували Плотницького в організації вбивства їх командира Олександра Бєднова (позивний "Бетмен").

У серпні-жовтні 2014 року відбувався гострий конфлікт між Плотницьким та польовим командиром бойовиків Олексієм Павловим (позивний "Лєший"), який на той час фактично контролював м. Луганськ. Тільки втручання Владислава Суркова зберегло життя і посаду Плотницькому, а "Лєшому" довелося підкоритися владі голові "ЛНР" та увійти до складу "корпусу народної міліції".

Гострий конфлікт тривалий час також тривав між Плотницьким та польовим командиром Олексієм Мозговим, який очолював незаконне збройне формування "Призрак", під контролем якого перебували мм. Алчевськ, Кіровськ та Перевальськ Луганської області. У травні 2015 року Мозговий був ліквідований на трасі біля міста Алчевськ.

Следует відзначити, що вплив Плотницького на військову сферу сепаратистів було обмежено. Влада Плотницького поширювалася лише на політичну сферу бойовиків, проте навіть у цьому напрямку глава "ЛНР" залежить від "кураторів" російських спецслужб і Кремлівських політтехнологів.е біля міста Алчевськ

Стало відомо, що "голова ЛНР" придбав дорогий будинок в смт. Барвиха в Підмосков'ї. Таким чином, Плотницький вже готував шляхи відступу в разі його заміни. У цьому ж селищі, розташованому в 20 км від Москви, була нерухомість у попереднього лідера терористів Луганськ Валерія Болотова. Він втік до Росії разом з сім'єю і раптово помер у своєму будинку в Москві в січні 2017 року. (За попередніми даними, в результаті гострої серцевої недостатності. Однак за уточненими даними правоохоронних органів, явних ознак інфаркту у Болотова при розтині не виявлено, але при цьому повідомляється, що у нього були виявлені в судинах невеликі атеросклеротичні бляшки. Перед смертю Болотов скаржився дружині на різке погіршення самопочуття після чашки кави, випитої напередодні в компанії двох чоловіків на діловій зустрічі в спорт-барі "Червона машина" в будівлі Льодового палацу ЦСКА - інформація ]]>Вікіпедії]]>.)

Замах

6 серпня 2016 р. російське агентство РІА Новини повідомило, що в окупованому Луганську був підірваний автомобіль ватажка терористичної організації "ЛНР" Ігоря Плотницького.

За результатами діагностики встановлено, що у Плотницького мінно-осколкові поранення, в тому числі печінки і селезінки. Лікарям вдалося стабілізувати стан терориста.

Йому була призначена екстрена операція, яка пройшла успішно. Потім Плотницький був переведений в палату інтенсивної терапії.

Сепаратист Олег Царьов написав на своїй сторінці в Facebook: "Лідер ЛНР Ігор Плотницький у важкому стані перебуває в лікарні. Машина потрапила під спрямований вибух великої сили. Основна версія - диверсійно-розвідувальна група України".

Однак спікер Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник на брифінгу повідомив, що Україна не причетна до замаху на ватажка бойовиків "ЛНР" Плотницького. Це, швидше за все, прояв боротьби за владу серед бойовиків.

"Єдине, що я можу сказати - українська сторона не причетна до цього замаху (на ватажка бойовиків "ЛНР" Плотницького. - ред.), так як це абсолютно позбавлено будь-якої логіки, і це абсолютно не вирішить жодного питання. По-друге, ми знаємо, що в так званій "ЛНР" це не перший замах. Ми пам'ятаємо резонансні замахи і на Мозгового, і на полковника російських військ Бушуєва, і на Павла Дрьомова. Тобто методи боротьби за владу в квазідержавному утворенні "ЛНР" не змінюються. Очевидно, швидше за все, це наслідок внутрішніх сварок, переділу якихось сфер впливу і, звичайно, боротьба за владу", - розповів він.

Водночас радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що замах на ватажка терористичної організації "ЛНР" Ігоря Плотницького стався внаслідок протистояння між двома силовими відомствами РФ - Федеральною службою безпеки (ФСБ) і Головним розвідувальним управлінням (ГРУ) Генерального штабу Збройних сил.

Він зазначив, що в окупованих районах Донбасу йде боротьба між ФСБ і ГРУ. "В першу чергу це полягає в спробах контролювати ватажків відповідних терористичних структур і отримувати "відкати" з тих фінансових потоків, які надходять в ці фейкові Республіки. Власне, цей замах - ще один ланцюжок цієї загальної схеми... тому, безумовно, ця ворожнеча буде продовжаться і надалі. І я думаю, що це не останній замах на одного з лідерів цих терористичних угруповань", - сказав Шкіряк.

Заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій та тимчасово переміщених осіб, колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука розглядає чотири можливі сценарії замаху на ватажка бойовиків "ЛНР" Ігоря Плотницького. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

"Плотницький" – ой!" Я ще не маю достовірної інформації з цієї нагоди. Тому, можу лише зазначити, що такий фінал я прогнозував три-чотири тижні тому. Я бачу чотири можливі сценарії", - розповів він.

"Свої". Відомо, що Плотницький нещадно грабував окуповану частину Луганщини. Звичайно, у нього були і конкуренти серед місцевих "революціонерів". Цілком ймовірно, що ліквідація-результат внутрішньої конкурентної боротьби", - озвучив заступник міністра першу версію.

"Сусіди". "Дарагой сусід" Захарченко відверто конкурував з Плотницьким у розподілі сфер впливу і фінансових потоків. Доходило до спроб встановлювати місцеві "митниці" та податки. Можливо, саме люди Захарченка вирішили прибрати "сусіда", щоб на його місце просунути свою людину", - поділився Тука другою здогадкою.

"Старший брат". Аналізуючи подібні події в інших країнах світу, варто відзначити, що в переважній більшості, одіозні фігури довго не живуть. Виконавши свою справу на початку конфлікту, вони стають непотрібними (іноді - небезпечними) для закулісних режисерів. По-перше, вони занадто багато знають. По-друге, вони-занадто одіозні, отже, не підходять для переговорних процесів щодо примирення. Така доля спіткала одіозних ватажків на Балканах, в Чечні, в Грузії...", - висунув він третю версію.

"Наші". Останній сценарій-результат успішної роботи наших фахівців. Це можуть бути як, контрольовані урядом, спецслужби, так і"народні месники". Адже серед луганчан чимало людей, які не хочуть забути про кров своїх друзів і родичів, яку пролили терористи", - висловив він четверту версію.

"Переконаний, що такі "польоти в космос" очікують ще багатьох ватажків терористів!", - резюмував Тука.

У соцмережах бурхливо відреагували на замах на ватажка терористів "ЛНР" Ігоря Плотницького, автомобіль якого підірвали 6 серпня в Луганську.

фотожаба

Користувачі Facebook і Twitter висловили свою думку, щодо причин замаху.

"Швидше за все - мають місце луганські внутряки. А конкретно протистояння між Плотницьким і главою "МДБ ЛНР" Леонідом Пасічником, яке триває ще з 2015 року. Йде боротьба за контроль над потоками вугілля і фінансів. А, можливо, Пасічник навіть сам мітить у крісло Плотницького. Фактично він зараз друга людина в Луганську", - написав журналіст Денис Казанський.

Також у соцмережах припустили, що терористичним республікам приходить кінець.

Однак, вже 7 серпня 2016 р. "Інтерфакс-Росія" повідомив, що ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького, який після замаху перебував в обласній лікарні, виписали.

"Стан глави республіки покращився, лікарі прийняли рішення про переведення його на амбулаторний режим", - зазначило джерело, додавши що Плотницької скоро повернеться до роботи.

"Прем'єр-міністр ЛНР" Сергій Козлов заявив, що вибух визнаний терактом і додав, що стан ватажка - стабільний.

Сам же ватажок терористичної організації "ЛНР" Ігор Плотницький стверджує, що його здоров'ю після замаху нічого не загрожує.

Про це він заявив на своєму офіційному сайті.

"Сьогодні, напевно, не найкращий день у моєму житті, але хочу заспокоїти жителів: Я живий і здоровий. Будь - які спроби спекулювати на моєму здоров'ї - це підступи наших посібників української сторони", - зазначив терорист.

"Ви ж знаєте: війна ще не закінчилася, і за українським урядом стоїть, звичайно ж, спецслужба Сполучених Штатів і тих, хто намагається розгойдати ситуацію і в Україні, і в цілому світі", - заявив Плотницький.

"Ті, хто сподіваються змістити законну владу в ЛНР, - це провокатори. Я думаю, не варто їх слухати, тому що ці люди намагаються розгойдати і привести до нуля те, що ми вже з вами зробили, а в разі будь - яких подальших подій, пов'язаних зі мною і з моїм життям, інформація таких посібників українських і американських спецслужб, які знаходяться в різних точках і Луганської Народної Республіки, і - ви знаєте напевно-навіть і в Росії, буде повідомлена або президенту Російської Федерації, або директору ФСБ. Ця інформація вже знаходиться за межами нашої республіки, тому прошу всіх дотримуватися спокою: нічого серйозного не сталося", - сказав він.

"Але всякий, хто говорить про мою недієздатність, - зрадник і ворог Луганської Народної Республіки. Спасибі, скоро буду на роботі", - додав ватажок терористів.

А футбольні вболівальники київського " Динамо "оперативно відреагували на цю подію і відразу ж присвятили ватажкові терористичної організації" ЛНР "Ігорю Плотницькому і замаху на нього свою пісню-кричалку, яку презентували під час спортивного поєдинку киян з" Дніпром " вже в день замаху - 6 серпня.

Переворот, втеча в Росію та ув'язнення

24 листопада 2017 року "міністр державної безпеки ЛНР" Леонід Пасічник повідомив, що "глава ЛНР" Плотницький написав заяву про відставку за станом здоров'я. Так Плотницький був відсторонений від посади внаслідок перевороту, в результаті чого був змушений тікати в РФ.

У лютому 2018 року бойовик Владлен Заруба, соратник екс-ватажка ЛНР Болотова, повідомив, що Плотницький в Росії був заарештований за крадіжку 1 млрд доларів, виділених Росією, і міститься в Петербурзькому СІЗО "Хрести" (пізніше - "Хрести-2").

Вирок за причетність до збиття українського Іл-76 у Луганську (2014)

У березні 2021 року Плотницький був визнаний винним у причетності до збиття українського літака Іл-76 2014 року в Луганську. Суд у Дніпрі заочно засудив його до довічного ув'язнення. Крім нього, довічний термін без конфіскації майна отримали ватажки бойовиків "ЛНР" Олександр Гурєєв та Андрій Патрушев.

тизер: