22.04.2021, 19:10

Росія відводить війська від українських кордонів: що це означає

войска

23 квітня, за заявою міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу, планується почати відведення військ від українських кордонів.

Раптові перевірочні заходи, які проходили в Південному та Західному військових округах, завершені, передає Час Пік.

За словами Шойгу, цілі перевірки досягнуті.

В які терміни і на яких територіях буде проходити відведення військ?

У четвер, 22 квітня, в анексованому Криму пройшла нарада щодо підсумків дії військ ПВО і ПДВ в ході перевірок. У рамках наради глава Міноборони РФ повідомив про рішення припинити перевірочні заходи.

"Вважаю, що цілі раптової перевірки досягнуті повністю. Війська продемонстрували здатність забезпечити надійну оборону країни. У зв'язку з цим мною прийнято рішення завершити перевірочні заходи в Південному та Західному військових округах", - цитує Шойгу ТАСС.

Глава відомства наказав до 1 травня 2021 року повернути в місця постійної дислокації війська, які були задіяні в ході навчань на півдні Росії.

"До 1 травня 2021 року повернути особовий склад 58-ї армії Південного військового округу, 41-ї армії Центрального військового округу, сьомої, 76-ї десантно-штурмових і 98-ї повітряно-десантних дивізій повітряно-десантних військ в пункти постійної дислокації", - поставив завдання Шойгу.

Як можна побачити на карті, представленій НАТО, Південний військовий округ межує з анексованим Кримом, де Росія почала військові навчання, а також східними територіями, частина з яких окупована. Західний військовий округ межує з частиною північних регіонів. Таким чином, якщо вірити заяві Шойгу, чисельність російських військ біля кордонів Криму та Донбасу зменшиться.

Що значить для України відведення російських військ і що буде, якщо Росія знову почне провокації?

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що відведення російських військ дозволить обопільно знизити напругу.

"Зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Україна завжди напоготові, але вітає будь-які кроки щодо зменшення військової присутності та деескалації ситуації в Донбасі. Україна хоче миру. Спасибі міжнародним партнерам за підтримку", - написав він у Twitter.

Речник МЗС Олег Ніколенко в коментарі "РБК-Україна" повідомив, що Україна моніторить дану ситуацію. Глава ж відомства Дмитро Кулеба зазначив, що в разі нової хвилі агресії Росії можуть загрожувати суворі санкції.

"Якщо Росія вирішує почати нову хвилю своєї відкритої військової агресії проти України, проти неї має бути негайно накладено новий раунд секторальних санкцій, включаючи, наприклад, заборону на використання SWIFT", - написав він у соціальній мережі.

Разом з тим, віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що війни не буде, оскільки "зараз не час для війни".

"Війни не буде, її не повинно бути. У нас зараз час не для війни, у нас зараз городи за графіком. Потрібно займатися мирним життям кожному, хто живе в Україні і маю надію, що такі ж настрої і у росіян", - заявив він сьогодні на брифінгу в Миколаєві.

Чому Росія відводить війська?: Український погляд

Як вважає український політолог Кирило Сазонов, російське керівництво усвідомлює міць української армії, яка може дати рішучу відсіч. Саме тому Путін "здав назад".

"Українська армія може легко та невимушено обламати роги сусідам. І вони це знають чудово", - підкреслив Сазонов у Facebook.

Подібну точку зору висловлює і журналіст Денис Казанський, згадуючи про торішнє інтерв'ю Гордону Олександра Лукашенка, в якому він розповідав, як обговорював з Шойгу бої за Дебальцеве.

"Скільки б Кремль не брязкав на публіку зброєю і не робив загрозливі заяви, Дебальцеве там, мабуть, теж добре пам'ятають. І десять разів подумають, перш ніж повторити", - зазначив Казанський.

Разом з тим, український політичний діяч Борислав Береза вважає, що Україні не варто розслаблятися, оскільки навряд чи ситуація розрядилася повністю.

"Мені дуже цікаво, яку вигоду отримав Путін і що пообіцяв Зеленський? А так само, як це буде виконуватися. І розслаблятися нам не варто. Тому що будь-які домовленості з Кремлем не варті навіть паперу, на якому вони записані. Добре, що градус напруги спав. Погано, що не назавжди", - написав Береза в Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: