31.01.2022, 18:43

Радбез ООН зібрався на засідання щодо України: про що говорили

Рада безпеки ООН з ініціативи США 31 січня проводить відкрите засідання, темою якого є ситуація навколо України.

Росія намагалася заблокувати проведення зустрічі, але кількість потрібних голосів все ж таки знайшлася, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

У Раді безпеки відбулося голосування за проведення засідання 18 лютого, на якому обговорюватиметься ескалація з боку Росії. Для позитивного рішення потрібно було 9 голосів. "За" проголосували 10 країн, 3 утрималися і 2 виступили проти - Росія та Китай.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань та миротворчості Розмарі Ді Карло закликала Росію утриматися від провокаційної риторики та вирішувати конфлікт дипломатичним шляхом.

Представник України Лінда Томас-Грінфілд зазначила, що Росія погрожує військовими діями Україні, якщо її вимоги не будуть виконані. За її словами, до Білорусі направлено 5000 російських військових, балістичні ракети, сили ППО, спецпідрозділи.

Постпред Росії при ООН Василь Небензя назвав провокаційними заяви про загрози з боку РФ. За його словами, Захід нібито намагається посварити "братні народи" Росії та України.

"Їхнє (західних країн - ред.) завдання - не допустити природного, братерського співіснування наших двох країн і народів, яке зруйнувало б плани щодо ослаблення Росії, формування навколо неї дуги нестабільності", - сказав російський представник.

Доводячи "миролюбність" Росії, Небензя цитував заяви президента України Володимира Зеленського.

Зазначимо, що Небензя залишив засідання перед виступом представника України Сергія Кислиці.

У своєму виступі Кислиця закликав Росію до діалогу для зниження ескалації. Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про готовність зустрітися з російським лідером Володимиром Путіним. Також український представник спростував заяви РФ про те, що Україна готується до воєнних дій на Донбасі.

Раніше в міноборони РФ заявили, що Чорноморський флот Росії повернув кораблі на бази після навчань.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк