06.04.2021, 18:35

Російські війська біля кордонів України і загострення на Донбасі: що відомо і чи можлива масштабна війна?

Марина Началова | Всі новини автора
переброска российских войск

Гаряча тема останніх днів, яка турбує українців, - зростаюча військова напруга. Поблизу українських кордонів і на тимчасово окупованих територіях спостерігається стягування російських військ. Україна тримає контакт із західними партнерами, а в Кремлі намагаються "відхреститися" від агресії проти нашої країни.

Час Пік зібрав актуальну інформацію по цій темі.

Ситуація на Донбасі загострилася

Останнім часом спостерігається активізація бойових дій в зоні проведення операції Об'єднаних сил, зросли втрати в рядах ЗСУ.

Резонансною подією стала загибель 4 бійців у районі с. Шуми 26 березня. Після цього Верховна Рада затвердила заяву про ескалацію російсько-українського збройного конфлікту і закликала світову спільноту до продовження і посилення міжнародного політичного і економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Але досягненню перемир'я це не сприяло: українські військові продовжують гинути. Так, вчора, 5 квітня, за повідомленням штабу ОС, під ворожим вогнем загинуло двоє військовослужбовців, а буквально пару годин тому стало відомо про загибель ще двох бійців.

Російська армія нарощує сили біля кордонів України і на окупованих територіях

30 березня Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді доповів про зосередження військової сили РФ уздовж державного кордону України і на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму.

Одночасно в соцмережах почали з'являтися відеосвідоцтва переміщення російських військ поблизу кордонів України, в тому числі перекидання військової сили з інших регіонів на захід країни. Було відмічено, що на військовій техніці замасковано номери.

Помічено перекидання озброєння на окуповані території Донбасу. У Східній правозахисній групі повідомляють також про вилучення автотранспорту у громадян для військових потреб, посилення комендантської години і виклик чоловіків у військкомати.

Дії України та її міжнародних партнерів

На тлі військової ескалації з боку Росії Україні нічого не залишається, як заручитися підтримкою західних партнерів.

2 квітня відбулася телефонна розмова президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена, в якій останній запевнив у підтримці України з боку Штатів.

Також Зеленський провів телефонні переговори з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном. Політики говорили про загострення ситуації на Донбасі, нарощування російського військового контингенту біля російсько-українського кордону і спроби Росії зірвати реалізацію Мінських домовленостей.

Також з'явилася інформація про те, що Зеленський найближчим часом повинен провести переговори щодо Донбасу з лідерами Франції та Німеччини, але коли це станеться, поки не повідомляється.

Крім того, Зеленський поговорив з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, який висловив стурбованість діями Росії на Сході України і постійними порушеннями режиму тиші. Президент України заявив, що вступ країни в НАТО - єдиний шлях до миру на Донбасі.

Речник НАТО в коментарі німецькому виданню WELT заявив, що Північноатлантичний альянс уважно стежить за ситуацією і продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України. У НАТО закликали Росію утриматися від подальшої ескалації.

Тим часом в Держдепартаменті США заявили, що повідомлення про пересування російських військових на кордоні України є достовірними, і попросили Москву пояснити провокації.

До всього іншого, на півдні України оголошено збори територіальної оборони ЗСУ для посилення і захисту держкордону, охорони і оборони певних об'єктів і боротьби з диверсійно-розвідувальними групами. Також Україна ініціює екстрене засідання ТКГ через загострення ситуації на Донбасі.

Заяви Кремля

Представникам російської влади все ж довелося коментувати підозрілу активність своїх військ поблизу кордонів України.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков запевнив, що "Росія не є загрозою для жодної країни світу, в тому числі для України", і російські війська нібито не "заблукають" на території чужої держави.

"Ніхто не блукав і не блукає, російська армія пересувається на російській території в тих напрямках, в яких вважає за потрібне, в тому вигляді, в якому вважає за потрібне, для забезпечення надійної безпеки нашої країни", - сказав прес-секретар Путіна.

Прокоментував Пєсков і слова Зеленського про необхідність вступу України в НАТО. За словами представника Кремля, це тільки "погіршить ситуацію" на Донбасі.

"Глибоко сумніваємося в тому, що це допоможе якось Україні впоратися зі своєю внутрішньою проблемою. На наш погляд, це ще більше ускладнить ситуацію", - заявив Пєсков.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров звинуватив Київ у невиконанні Мінських угод і заявив, що Франція і Німеччина повинні "привести до тями Україну" у зв'язку із загостренням на Донбасі.

"Ми не бачимо енергійних дій з боку наших французьких і німецьких колег щодо приведення української сторони до тями. Зараз вже занадто багато свідчень того, що це потрібно зробити невідкладно", - заявив Лавров.

На цю заяву відповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: "Останній тиждень показав: усі партнери України чудово бачать, що до тями треба приводити РФ. Вони вже це роблять. Виваженість України, навпаки, відзначають позитивно. Спроба РФ нав’язати Україні образ «агресора» вже провалилася. Залишилися лише гучні заяви для телеглядачів в РФ".

Головне питання: чи буде велика війна?

Точну відповідь можуть дати, мабуть, тільки в Кремлі. А поки безліч експертів, політиків і громадських діячів намагаються дати прогнози і оцінити ризики масштабної війни Росії проти України.

Так, колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що Путін накопичує війська на кордоні з Україною, щоб чинити психологічний тиск і перемкнути увагу росіян з проблем всередині країни. На думку дипломата, це реакція на риторику США, коли президент Джо Байден підтвердив, що вважає Путіна вбивцею.

Американський генерал, колишній командир військ США в Європі Бен Ходжес вважає, що Москва перевіряє на міцність і рішучість нового президента США Байдена.

"Зростання насильства і нарощування сил - тест для президента Байдена. Кремль перевіряє, наскільки Байден відданий ідеї суверенітету України і її підтримці", - говорить Ходжес.

При цьому він зазначає, що Кремль шукає привід, щоб відкрито вторгнутися в Україну для "захисту росіян". Тому ЗСУ повинні бути уважними до можливих провокацій.

У той же час Ходжес назвав ознаку, за якою можна визначити, чи збирається Росія нападати на Україну - це розгортання мобільних госпіталів у прикордонних районах.

"Одна справа мати війська на кордоні, але зовсім інше забезпечити їх усім необхідним для проведення операцій. Я говорю про паливо, боєприпаси і госпіталі. Якщо ви не бачите госпіталів, я не впевнений, що серйозне зіткнення це те, до чого готові російські війська", - зазначає Ходжес.

Головнокомандувач ЗСУ Хомчак також схиляється до того, що великої війни з Росією не буде - принаймні, найближчим часом.

"На сході восьмий рік триває агресія Російської Федерації. І загроза відкритого нападу нікуди не поділася починаючи з 2014 року. Чи є сьогодні безпосередня загроза, що завтра вранці ми прокинемося - і там буде війна? Сьогодні Генеральний штаб оцінює обстановку так, що завтра її не буде. Тому що для цього повинні бути відповідні чинники, відповідні дії статися з боку Російської Федерації, на територіях, які не підконтрольні тимчасово нашій владі. Ми сьогодні не бачимо тих факторів, які повинні були б відбутися. Але, звичайно, загроза існує. І існує вона в першу чергу з тієї причини, що Росія не відмовилася від своїх планів з 2014 року по сьогоднішній день. Відповідно, якщо у неї є мета і плани, то, відповідно, загроза існує. Але безпосередньої загрози сьогодні ми не бачимо", - сказав Хомчак в ефірі програми "Бацман" минулого тижня.

В українському військовому командуванні стверджують, що армія готова в разі чого відреагувати на будь-які загрози. Нещодавно парламент ухвалив закон, що дозволяє оперативно призвати резервістів без оголошення мобілізації в разі загострення обстановки. Однак залишається надія, що конфлікт вдасться вирішити в політичній площині, і до великого кровопролиття не дійде.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк