06.08.2021, 22:07

Як українців дурять продавці на ринках: 3 способи вберегтися від обману

рынок

Продавці на ринках часто обманюють покупців. Для цього вони використовують ряд відомих прийомів, які продовжують працювати з року в рік.

Про те, як не стати жертвою обману, здійснюючи покупки на ринку, розповів в ефірі однієї з програм "Україна 24" виконавчий директор "Союзу споживачів України" Максим Несміянов, передає Час Пік.

1. Підкручені ваги

Це перший і дуже поширений виверт, з яким стикаються покупці. За словами Несміянова, є простий спосіб обійти цей обман.

"Зазвичай вони все закидають товаром, і ви не бачите цифри на вагах. Я зазвичай підходжу і кладу на ваги свій телефон. Для мене це контрольна вага. Якщо я бачу, що він на вагах важить більше, то я пропоную вирішити проблему по-хорошому або по-поганому. По-хорошому - це мені дають товар на суму різниці або відшкодовують грошима. По-поганому - я йду до адміністрації ринку, ми розкриваємо ваги, викликаємо поліцію і за фактом обрахунку та обважування починаємо конфліктувати", - розповів Несміянов.

2. Маніпуляції з розрахунками

Бувають випадки, коли продавці спеціально рахують неправильну суму на калькуляторі. У поспіху, в черзі та під розмови продавця цього можна не помітити. Що ж робити?

"Ви замовили різні продукти, вони вам на калькуляторі щось рахують. Краще продавцеві на базарі не довіряти, ви включайте на телефоні калькулятор. Можна і не рахувати, але щоб продавець це бачив", - дає пораду експерт.

3. Увага на здачу

Досвідчені продавці вміють заговорювати зуби так, що можна і зовсім не помітити, що здача не відповідає дійсності. Тому слід бути вкрай уважним, розплачуючись великими купюрами.

"І головне, даєте велику купюру - 200, 500 грн - артикулюйте та стежте. Тому що людину часто заговорюють, дають здачу не з 500, а з 200. Людина відходить, потім повертається і каже: А 300 грн де? А продавець каже: Я дав з 500 грн", - попередив Несміянов.

Читайте також: Названо 10 речей, які категорично не можна робити ввечері

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк