26.12.2021, 22:37

Секрети холодцю: як готувати, щоб вийшло смачно, і на новорічний стіл не соромно було поставити

Марина Началова | Всі новини автора

До Нового року багато українців готуватимуть холодець. Важливо, щоб страва вийшла не тільки смачною, а й тішила око на святковому столі.

Холодець є традиційною новорічною стравою у багатьох українських сім'ях. Готується він не швидко, а продукти для холодця раніше купували за багато тижнів до Нового року. Мабуть, саме тому холодець переважно готували на свята, і ця традиція повсюдно зберігається до наших днів.

Основа холодця – це субпродукти, в яких міститься велика кількість колагену. Саме завдяки йому бульйон перетворюється на желе. За достатньої кількості субпродуктів холодець чудово застигне без додавання желатину.

Для холодця зазвичай беруть свинячі та яловичі ніжки, свинячі вуха, хвости. Добре дає желе м'ясо півня. Деякі беруть для холодця курячі лапи та голови, але досвідчені кухарі не радять цього робити, щоб ваш холодець не набув небажаних смакових відтінків.

Також важливо додати м'ясну складову. Це може бути свиняча рулька, яловичий окіст, курятина, індичатина.

Усі м'ясні частини та субпродукти потрібно ретельно вимити та замочити у воді на кілька годин або на ніч. Завдяки такій маніпуляції з м'яса вийде зайва кров, і бульйон вийде прозорішим.

Воду, в якій замочувалося м'ясо, потрібно злити, потім залити його холодною водою, довести до кипіння і знову злити воду. Так бульйон буде ще прозорішим і менш жирним.

Безпосередньо варити холодець потрібно щонайменше 5-7 годин. Після закипання потрібно зменшити вогонь до мінімуму та знімати піну, доки вона не перестане утворюватися. Доливати воду в процесі приготування не можна.

За 2 години до готовності в бульйон кладуть цілу моркву, цибулину, корінь селери або петрушки. За півгодини до готовності потрібно додати лавровий лист, перець горошком та інші прянощі на свій смак.

Солити бульйон потрібно в самому кінці, адже він википатиме, і можна не вгадати потрібну кількість солі. Гарячий бульйон повинен здаватися трохи пересоленим, адже після остигання сіль відчуватиметься не так явно.

У готовий бульйон можна за бажанням додати подрібнений часник, а можна покласти його прямо у форми, куди заливатиметься холодець.

З готового бульйону виймають м'ясо, бульйон проціджують. М'ясо відокремлюють від кісток і ріжуть на невеликі кубики, кладуть м'ясо у форми шаром приблизно 2 сантиметри. Також у форму можна покласти нарізану моркву, оливки, зелень. Бульйон заливають у форми та залишають остуджуватися при кімнатній температурі. Після остигання форми ставлять у холодильник, де холодець остаточно повинен застигнути приблизно за 6 годин.

Читайте також:

Секрети ідеального олів'є: який незвичайний інгредієнт зробить салат нереально ніжним

Маринад для курки, в якому поєднується непоєднуване, а результат вражає смакові рецептори

Ароматний пиріг із яблуками: готується просто, з'їдається моментально

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: